Overblik: Sengepladser til aggressive psykisk syge står tomme

(Foto: Ritzau/Scanpix)

Få overblik over avisernes forsider og dagens vigtigste historier og begivenheder fra Danmark og udland.

(Dette overblik er udarbejdet på baggrund af Ritzau Morgen)

 Sengepladser til aggressive psykisk syge står tomme
Indland: En stor del nyoprettede sengepladser til meget psykisk syge står tomme rundt omkring i Danmark, skriver Jyllands-Posten. Situationen vækker harme i psykiaternes lægevidenskabelige organisation, Dansk Psykiatrisk Selskab, fordi der samtidig mangler sengepladser andre steder i psykiatrien.

Regeringen præsenterer sit psykiatriudspil
Politik: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsenterer i dag regeringens psykiatriudspil "Vi løfter i fællesskab". Det sker klokken 12.00 i Spejlsalen i Statsministeriet.

Estisk filial stod for ti procent af Danske Banks overskud
Erhverv: I 2008 skabte Danske Banks estiske filial 9,9 procent af hele Danske Bank-koncernens resultat før skat. I 2011 toppede niveauet med 10,7 procent, viser hvidvaskrapport ifølge Finans. Det burde have fået alarmklokkerne til at ringe på direktionsgangen, mener eksperter.

De Radikale stiller krav til S om større råderum
Politik: Hvis De Radikale skal bringe Socialdemokratiet til magten, skal råderummet være større, end det er i dag. Det siger R-leder Morten Østergaard til Avisen Danmark. Konkret foreslår han, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU sænkes, og at pensionsalderen sættes op for dem, der ikke er nedslidte.

Over 200 er formentlig druknet ved færgeforlis i Tanzania
Udland: En passagerfærge med et stort antal mennesker om bord er kæntret på Victoria-søen. Regeringen i Tanzania antager, at over 200 kan være omkommet ved forliset. Foreløbigt er 42 bekræftet omkommet.

Kvinde vil vidne i næste uge i USA's senat mod Kavanaugh
Udland: Christine Blasey Ford, der har beskyldt dommer Brett Kavanaugh for forsøg på voldtægt, da hun var teenager, siger, at hun under visse betingelser vil være klar til at vidne i næste uge over for en senatskomité om kandidaten til USA's højesteret.


Det sker i dag
09:00 Mistænkt krigsforbryder skal for landsretten
Østre Landsret behandler et kæremål, hvor en mand fra Rwanda, som er dansk statsborger, ønskes udleveret til hjemlandet for at have deltaget i folkemordet i 1994. Sagen ventes afsluttet i dag.

10:00 Minister skal i åbent samråd om statsregnskabet 2018
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er blevet kaldt i samråd af Finansudvalget om fejl og usikkerheder i statsregnskabet 2018. Her skal han gøre rede for, hvornår der kommer et korrekt årsregnskab.

13:00 Statsministeren skal i åbent samråd om Tibetsagen
Folketingets Retsudvalg har kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i åbent samråd om Tibtsagen. Han skal gøre rede for den manglende udlevering af mailkorrespondance til Tibetkommissionen. Tidligere på dagen - klokken 09.30 - ventes Københavns Byret at afgøre, om det er muligt at fastsætte datoer for straffesagen mod to politiledere, der anklages for at have løjet for en dommer i forbindelse med det kinesiske statsbesøg.

Ministre og topledere holder møde om nationale mål
En række ministre mødes i dag med repræsentanter for KL, Danske Regioner, LO, FTF, DI, DE og andre samfundsaktører for at drøfte de nationale mål for udviklingen af den offentlige sektor. Målene er en del af Sammenhængsreformen.

Svenske partier nominerer ny formand for Riksdagen
I dag er sidste frist for de svenske partier i Riksdagen til at nominere deres kandidat til posten som formand. De borgerlige partier har sagt, at hvis det ender med en socialdemokratisk-ledet regering, så skal de borgerlige have formandsposten i Riksdagen.


Avisernes ledere
Berlingske: Hvor er protesterne over vores svigt i Syrien?
Vi har brugt 15 år på at diskutere vores fejl i krigen i Irak. Det er på tide at tage en seriøs debat om omkostningerne ved den vestlige pacifisme i Syrien. Mere ??

B.T.: Berøringsangst på rådhuset
På rådhuset i Hørsholm har økonomiudvalget besluttet, at politikere og embedsmænd ikke må kramme. Men staten skal ikke blande sig i alt. Lad dog folk leve, som de vil, så længe de ikke derved generer deres omgivelser. Mere

Børsen: Det er altså langt ude, Hans Kristian Skibby
Erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) vil have undersøgt, om Danske Bank kan straffes med tilbagevirkende kraft. Det er bekymrende, at han mangler forståelse for grundlæggende demokratiske spilleregler. Vi lever i et retssamfund, og tanken om at straffe virksomheder eller personer med tilbagevirkende kraft er langt ude. Mere ??

Ekstra Bladet: David mod Goliat
Danske Bank føler kun et ansvar for sig selv - det vil sige aktionærerne - og er fløjtende ligeglade med alle andre. Der må tilføres flere ressourcer til Bagmandspolitiet og Finanstilsynet, for som styrkeforholdet er i dag, har Finanstilsynet på enhver måde rollen som David i kampen mod Goliat.

Information: Kulturministeren skylder forklaring på filmstøtte
Når den nye public service-kontrakt skriver, at det er dansksprogede film, DR skal støtte, vil dansksprogethed blive opfattet som et kriterium for den danske filmbranche.

JydskeVestkysten: Det burde Frederiksen holde sig for god til
Når to parter på det private arbejdsmarked har indgået en ansættelsesaftale, bør ingen politiker blande sig i den. Det burde Mette Frederiksen (S) af alle holde sig for god til.

Jyllands-Posten: Aarhus har leveret økonomisk striptease
Frem for at udvise rettidig omhu vedtog Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) og hans embedsmænd et budget, der baserede sig på en forventning om, at kommunen ville vinde ved en ventet udligningsreform. Man siger, at danskerne har de politikere, som de har fortjent, men aarhusianerne har fortjent bedre.

Kristeligt Dagblad: Myter om kristning af DR
DR har af og til reageret trodsigt på kristendomskrav. Denne trodsighed er en del af DR's fejlslagne politiske ageren gennem årtier. Men det vil klæde DR ikke at reagere på kristendomskravene på en måde, der leder tankerne hen på Uffe Elbæks (A) religionsforståelse.

Politiken: Det hjælper at lytte til hinanden
Når regeringen lykkes med uddannelsesområdet og ikke andre politikområder skyldes det, at den i de senere år har gjort det til en central disciplin rent faktisk at lytte til sektoren og tale sammen på kryds og tværs af politiske og institutionelle skel.