OVERBLIK: Sådan vil DF gå til dronningerunde

Sådan går DF til dronningerunde (Foto: SØren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

Hvis blå blok vinder valget, vil Dansk Folkeparti kræve en dronningerunde. Den skal sikre, at LA træder ud.

Dansk Folkeparti peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister efter næste valg. Partiet holder dog flere muligheder åbne.

*Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går til valg på at fortsætte den nuværende VLAK-regering. Hvis blå blok vinder valget, og ingen partier beder om en dronningerunde, så kan regeringen fortsætte.

*DF har dog meddelt, at man ønsker en dronningerunde. Det skyldes, at partiet vil have Liberal Alliance ud af regeringen efter flere voldsomme opgør om skattelettelser. LA blokerer for et øget samarbejde med S, mener Thulesen.

*I dronningerunden vil Thulesen pege på Løkke som statsminister. DF ønsker selv at gå med i en ny regering, hvis man får opbakning fra 17-19 procent af vælgerne ved valget.

*Ifølge Kristian Thulesen Dahl er det "Plan A": En V-DF-K-regering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

*Men det er langt fra sikkert, at Plan A kan lade sig gøre. Eksempelvis kan Nye Borgerlige blokere, fordi Løkke ikke vil eller kan opfylde partiets tre ultimative krav. Ifølge eksperter er kravene i strid med internationale konventioner.

*Dermed kan DF's dronningerunde åbne for et usikkert forløb, der kan sende magten i hænderne på Mette Frederiksen (S), har advarslen lydt fra Anders Samuelsen (LA).

*Thulesen har på sin side gjort det klart, at hvis Plan A ikke kan lade sig gøre, så vil han gå efter mest mulig indflydelse til DF. Og han er åben for, at det kan betyde Mette Frederiksen som statsminister - så længe der er et fast greb om udlændingepolitikken.

*Socialdemokratiet ønsker ligesom DF at føre en stram udlændingepolitik. Derfor har begge partier en interesse i at gå sammen for at holde De Radikale og Alternativet uden for indflydelse på det område.

*Det kan ske på flere måder. Den "mildeste" form vil være, at DF ikke modsætter sig, at Socialdemokratiet danner en S-regering. Det scenarie vil Thulesen ikke udelukke.

*En regering kan dannes, så længe den ikke har et flertal imod sig. Dermed vil Mette Frederiksen - ligesom Løkke var efter valget i 2015 - være i spidsen for en meget svag et-parti-regering, der skal forhandle med især DF for at sikre sig flertal.

*Næste skridt er, at DF mere aktivt forpligter sig som støtteparti og parlamentarisk grundlag for en S-ledet regering. Heller ikke det scenarie vil Thulesen direkte adspurgt udelukke.

*Sidste skridt vil være at gå hele vejen og danne en S-DF-regering. Det udelukker Thulesen dog ved dette valg.

*Selv om de to partier har nærmet sig hinanden og opbygget et tættere forhold i denne valgperiode, så tager det tid, før tilliden er stor nok til, at man kan gå i regering sammen, mener Thulesen Dahl.

*På sigt er det dog DF's mål, at partiet skal kunne gå i regering med både Venstre og Socialdemokratiet. Men det sker ikke ved dette valg, siger Thulesen.

/ritzau/