Berlingske har afdækket, hvordan Dansk Banks afdeling i Estland er blevet brugt til at hvidvaske milliarder af kroner fra blandt andet Rusland og Aserbadjan.
Onsdag har sagen ført til, at direktør Lars Mørch, der har haft ansvar for bankens baltiske forretning, har sagt op.
Læs om sagen her:
* I marts 2017 kunne Berlingske beskrive, at sorte penge til en værdi af omkring 140 milliarder kroner fra 2010 til 2014 ulovligt er blevet ført ud af Rusland for at blive vasket hvide gennem flere banker, herunder Danske Bank.
* I Danske Banks filial i Estland indgik flere end 1500 transaktioner til en samlet værdi af syv milliarder kroner i sagen ifølge Berlingske.
* Oplysningerne kommer blandt andet fra en tre år lang politiundersøgelse af hvidvask af penge i Letland og Moldova.
* Efterfølgende erkendte Danske Bank, at kontrollen i bankens estiske filial ikke havde været god nok.
* Siden har Berlingske også kunnet beskrive, hvordan regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret 18 milliarder kroner gennem banken i Estland.
* Ifølge Berlingske gjorde en whistleblower allerede i 2013 bankens ledelse opmærksom på problemer og mulige ulovligheder i Estland.
* Ledelsen blev dengang advaret om, at præsident Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste FSB angiveligt hvidvaskede store beløb gennem konti i banken. Alligevel reagerede ledelsen ifølge avisen først langt senere.
* Et internt brev advarede også i 2014 direktionen om, at filialen i Estland handlede i strid med hvidvaskreglerne. Blandt andet kendte banken ikke identiteten på en stribe mistænkelige kunder og overvågede ikke deres transaktioner.
* De ansatte i Estland skulle ligefrem have hjulpet med skjule kunderne for myndighederne.
* Sagen førte til, at aktiviteterne i Estland blev lukket ned.
* Danske Bank satte i september 2017 gang i en undersøgelse, der skal afdække sagen. Hvem der vidste hvad og hvornår. Resultatet ventes i løbet af 2018.
* Bankens formand, Ole Andersen, har beklaget, at man ikke tidligere har erkendt omfanget af det, der foregik i Estland, og ikke tidligere satte en grundig undersøgelse i gang.
* Banken har fået hård kritik for sin håndtering af sagen. Både af Finanstilsynet i Estland og fra en stribe danske politikere, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Danske Bank har også tidligere fået kritik fra Finanstilsynet i Danmark for ikke at opfylde krav i hvidvaskloven.
* Berlingske, Ritzau, Danske Bank.
/ritzau/