Siden sit genvalg har præsident Obama haft den såkaldte "fiscal cliff" - den økonomiske afgrund - allerøverst på sin politiske dagsorden.
* Sagen drejer sig om, at skattelettelserne fra Bush-årene ophører ved nytår, hvor omfattende besparelser på forsvaret og flere velfærdsordninger samtidigt træder i kraft automatisk.
* Denne chok-kur har den positive effekt, at den kan få de amerikanske budgetter på ret kurs. Men det er dog så voldsom kost, at den kan få USA's økonomi til at skrumpe med flere procent, advarer Den Internationale Valutafond (IMF).
* I august 2011 var USA tæt på at erklære sig bankerot. Først i sidste øjeblik gik Republikanerne med til at hæve USA's gældsloft, så regeringen kunne optage nye lån.
* I forbindelse med krisen blev det aftalt at nedsætte et tværpolitisk udvalg, der skulle fremlægge forslag til, hvordan det amerikanske budgetunderskud kan nedbringes.
* For at lægge pres på politikerne var der indbygget en mekanisme: Hvis de ikke kunne blive enige, ville automatiske besparelser på forsvaret, medicinsk hjælp til pensionister og andre velfærdsordninger gå i gang fra 1. januar 2013.
* Det tværpolitiske udvalg måtte få måneder senere opgive at nå til enighed.
* Demokraterne ønsker, at den amerikanske middelklasse skal bevare skattelettelserne, mens kun de rigeste skal betale mere. Republikanerne vil derimod ikke hæve skatterne for de rigeste.
* På årets sidste dag, 31. december, rapporterer flere internationale medier, at partierne i Senatet har indgået et kompromis: De rigeste husholdninger, der tjener mere end 450.000 dollar, skal betale mere i skat. Resten af amerikanerne friholdes.
* Aftalen skal dog også vedtages af det andet kammer i Kongressen, Repræsentanternes Hus, for at blive til virkelighed.
Kilde: Kongressens Budgetkontor, New York Times, Reuters, AFP, Washington Post.
/ritzau/