Tirsdag er der officielt blevet taget hul på et nyt folketingsår, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) har holdt sin første åbningstale, og regeringen har fremlagt sit lovprogram.
Det følger blandt andet op på forståelsespapiret mellem De Radikale, SF og Enhedslisten og nogle af Socialdemokratiets valgløfter.
Formålet med lovprogrammet er at give Folketinget et overblik over de lovforslag, som regeringens politik vil udmønte sig i.
Her er et udpluk af de lovforslag, som regeringen har planlagt at fremsætte det kommende folketingsår:
Oktober:
* Jernbane over Vestfyn:
Formålet med lovforslaget er at bemyndige transportministeren til at anlægge en cirka 35 kilometer lang ny dobbeltsporet og elektrificeret jernbane over Vestfyn.
* Styrkelse af indsatsen mod hvidvask og finansiering af terror:
Lovforslaget er en opfølgning på aftalen om styrkelse af indsatsen mod finansiel kriminalitet, som den daværende VLAK-regering, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF blev enige om i marts 2019.
Formålet er at styrke indsatsen mod hvidvask og finansiering af terror ved blandt andet at styrke Finanstilsynet og at udvide forældelsesfristen til ti år ved grove overtrædelser af hvidvaskloven og lov om finansiel virksomhed.
November:
* Højere afgifter på tobak:
Formålet med lovforslaget er at forhøje afgifterne på engangsservice, bæreposer og tobak. Lovforslaget er en opfølgning på regeringens forslag til finanslov for 2020, som bliver fremlagt onsdag.
* Midlertidigt børnetilskud:
Med lovforslaget vil regeringen indføre et midlertidigt børnetilskud til de familier, som er berørt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.
Det midlertidige tilskud udløber, når et nyt ydelsessystem træder i kraft. Det er forventningen, at det sker i midten af 2021.
Lovforslaget følger op på forståelsespapiret og aftalen om et nyt midlertidigt tilskud til de ramte børnefamilier, som blev indgået i september.
Januar:
* Regeringen vil fjerne skattelettelser på firmatelefon og internet:
Formålet med lovforslaget er at fastholde den beskatning af firmatelefoner, som VLAK-regeringen havde planlagt at fjerne fra 2020.
* Ny seniorpension til nedslidte seniorer:
Lovforslaget skal udmønte det forlig om en ny seniorpension for nedslidte, som den tidligere VLAK-regering sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti blev enige om at indføre. Det var ellers meningen, at den nye seniorpension skulle træde i kraft 1. januar 2020.
* Enklere optagelsesproces til de gymnasiale uddannelser:
Den nuværende optagelsesproces til de gymnasiale uddannelser har medvirket til, at flere unge er kommet i klemme, blandt andet fordi reglerne har været for komplicerede. Med nye regler skal optagelsesprocessen gøres smidigere.
* Forbud mod salg af skoleopgaver:
Regeringen mener, at det skal være strafbart at sælge, udbyde eller markedsføre opgavebesvarelser til elever, der skal til prøve eller eksamen på uddannelsesinstitutioner under Børne- og Undervisningsministeriet eller Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Det fremgår ikke af lovprogrammet, hvor hård regeringen mener, at straffen skal være.
Februar:
* Udbygning og drift af Flyvestation Skrydstrup:
Formålet med lovforslaget er at skabe rammerne for udbygning og drift af Flyvestation Skrydstrup, så Danmarks nye kampfly, F-35 Joint Strike Fighter, kan operere fra flyvestationen, når de første fly ankommer til Danmark i 2023.
* Det skal være sværere at lukke kommissioner:
Regeringen lægger med lovforslaget op til, at igangsatte kommissionsundersøgelser kun skal kunne nedlægges, før arbejdet er færdigt, hvis Folketinget samtykker.
Det betyder altså, at regeringer fremover ikke skal kunne lukke undersøgelseskommissioner før tid, som det skete med Irak-kommissionen, som V-regeringen nedlagde.
* Klimalov:
Lovforslagets formål er at indføre bindende delmål og bindende langsigtede klimamål. Forslaget vil indeholde mål om reduktion af drivhusgas ser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.
Foråret 2020:
* Ret til tidligere pension for nedslidte:
Regeringen har til hensigt efter overenskomstforhandlingerne i foråret 2020 at fremsætte og få vedtaget lovgivning om ret til tidlig tilbagetrækning, som var et af Socialdemokratiets vigtigste valgløfte.
/ritzau/