Overblik: Det skriver morgenaviserne

(Foto: Ritzau/Scanpix)

Få overblik over avisernes forsider og dagens vigtigste historier og begivenheder fra Danamark og udland.

(Dette overblik er udarbejdet på baggrund af Ritzau Morgen)

Kvinde står frem med anklager mod højesteretskandidat
Udland: En amerikansk kvinde er stået offentligt frem med anklager om overgreb mod Brett Kavanaugh, der kan blive USA's næste højesteretsdommer. Christine Blasey Ford er i dag professor ved et universitet i Californien og hævder, at Kavanaugh forgreb sig på hende til en fest, da de gik på gymnasiet sammen.

Psykiatriens mest syge indlægges i gennemsnit 19 gange årligt
Indland: Antallet af genindlæggelser og deres andel af de samlede indlæggelser i psykiatrien er steget markant siden 2010. Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen afslører, at en lille gruppe på 74 meget syge psykiatriske patienter står for en stor del af alle genindlæggelser. Det skriver Jyllands-Posten

Stormen Florence har kostet 17 mennesker livet
Udland: Dødstallet efter stormen Florence, der i weekenden ramte det sydøstlige USA, er natten til mandag dansk tid opjusteret til 17. Blandt de omkomne er en tre måneder gammel baby, der blev dræbt, da et træ landede oven på en campingvogn i delstaten North Carolina

236 forskere slår alarm: Fokus på vækst splitter samfund
Indland: Det stædige fokus på vækst splitter vore samfund, skaber økonomisk ustabilitet og underminerer demokratiet. Det mener 236 forskere fra Europa, der alle er medunderskrivere på et debatindlæg, der mandag bringes i flere end ti aviser, herunder britiske The Guardian og franske Libération.

Finanstilsynet: Banker har for stor appetit på andelslån
Erhverv: Den hårde konkurrence om at låne ud til andelsboligejere har ført til, at der er blevet ydet lån på baggrund af urealistisk høje handelspriser, slår Finanstilsynet fast. Konkurrencen om andelsboliglån har ført til en mere risikobetonet låneadfærd. Det skriver Politiken.

Tyskland og Østrig vil styrke grænser og Afrika-samarbejde
Udland: EU's ydre grænser skal sikres bedre, og samarbejdet med afrikanske stater skal styrkes for at bekæmpe årsagerne til flugt og migration. Det enedes den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Østrigs kansler, Sebastian Kurz, om, da de søndag aften mødtes i Berlin.

Verdens første brinttog på skinner: Udleder kun vanddamp
Udland: En energiteknologisk verdenspremiere finder mandag sted i den nordtyske delstat Niedersachsen. Her tages verdens første brinttog nemlig i brug. Togene - som har en topfart på 140 kilometer i timen og er usædvanligt stille sammenlignet med almindelige tog - skal forbinde byerne Bremervörde, Cuxhaven, Bremerhaven og Buxtehude.

 Det sker i dag
09:30 Direktør er tiltalt for svindel for en halv milliard
Retten i Roskilde indleder en stor straffesag mod stifteren af selskabet Hesalight. Han anklages for økonomisk kriminalitet for godt 500 millioner kroner.

10:00 Landsret indleder første sag om etnisk diskrimination i nattelivet
To mænd blev en aften i byen afvist på to natklubber. Ligebehandlingsnævnet fører sagen, og det mener, at der er tale om etnisk diskrimination.

FN's atomagentur holder konference
FN's atomagentur, IAEA, holder konference fra mandag til fredag. Det ventes, at atomaftalen med Iran er på dagsordenen, da USA's præsident, Donald Trump, tidligere på året trak USA ud af aftalen.

 Avisernes forsider

Avisen Danmark
En modurbanisering, hvor store dele af befolkningen flytter væk fra de større byer, er så småt indtrådt. Især aldersgruppen 25-39 år søger fra byerne og ud i land- og yderkommunerne, viser undersøgelse.

Berlingske
Vi skal passe på med at blande flygtninge og udenlandsk arbejdskraft sammen, mener administrerende direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad. Han efterlyser mere udenlandsk arbejdskraft. Mere

B.T.
De to hovedpersoner i DR3's nye program "Ku godt, må godt", Alex og Malou, kan ikke genkende den virkelighed, de ser i programmet. Parret mener, at DR er tæt på at have begået kontraktbrud. Mere

Børsen
Erik Skjærbæk, der blev milliardær på salget af Svendborg Brakes, har gang i en ny vækstkomet. Det er firmaet Pureteq, der renser røg fra skibe. Succesen skyldes stigende oliepriser og skrappere miljøkrav. Mere ??

Ekstra Bladet
Det er et spørgsmål om tid, inden de første rentestigninger slår ned på danske bankkunder og boligejere. Det kan blive dyrt for alle med variabelt forrentede lån, advarer Nykredits cheføkonom.

Finans
Pensionsselskabernes alternative investeringer i blandt andet ejendomme, skove, motorveje og porteføljer af unoterede selskaber kan give bagslag, når næste nedtur rammer, advarer nationalbankdirektør. Mere ??

Information
Gennem det seneste halve århundrede er evnen til vækst i den globale økonomi aftaget. Mindst fire strukturelle faktorer taler for, at perioden med høj vækst er slut. Mere ??

Jyllands-Posten
Dansk Folkeparti vil hjælpe pensionister, men har årevis stået bag regelsæt, der har udhulet folkepensionen med 5000 kroner om året. DF vil hellere have indflydelse end at stå uden for, siger partileder. Mere

Kristeligt Dagblad
Mens syrere i tusindvis vender tilbage til deres hjemland fra nærområderne, er kun tre procent af de syriske flygtninge i Danmark fra flygtningestrømmen i 2015 rejst hjem, viser nye tal. Mere

Politiken
Et stort boligbyggeri flyttes fra Amager Fælled til et havnemiljø i Københavns sydhavn, som kommunen ellers har udpeget som væsentligt kulturmiljø. Protester er på vej, men politikere står fast.

 


 

Avisernes ledere

Berlingske: Politik er blevet for de næstbedste
Det tyder på, at politik er blevet en branche for de næstbedste, og det er en forfærdelig skam for demokratiet og dermed for os alle. Når få dygtige mennesker ønsker at gå ind i politik, går det ud over folkestyrets kvalitet og respekten for det politiske arbejde, og dermed snurrer den onde spiral.

B.T.: Folket kan tilgive angrende Bendtner
Fodboldstjerner har tidligere genvundet folkets respekt efter domme for kriminelle handlinger, hvis de har angret tydeligt. Det samme kan Nicklas Bendtner, hvis han kendes skyldig for vold mod den taxachauffør, der har anmeldt ham efter en episode i København.

Børsen: Prisen på forsigtighed kan blive for høj
Nationalbanken mener ikke, at vi er i mål med reguleringen af realkreditinstitutterne oven på finanskrisen og kræver strammere afviklingsregler. Men måske skal vi i stedet – som professor Jesper Rangvid foreslår – lade det være op til Finansiel Stabilitet at vurdere, om realkredittens afviklingsplaner er gode nok. Mere ??

Ekstra Bladet: DF og Radikale har byttet roller
Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre har byttet roller, så førstnævnte nu sidder i midten af dansk politiks stadsstue, mens sidstnævnte står uden for og stiller ultimative krav. I dag er det DF, der afgør, hvem der bliver statsminister, mens det i det forrige århundrede var De Radikale.

Information: Har Bramsen ingen bremse?
Trine Bramsen (S) vil nægte asyl for ansøgere, der tre gange bliver taget i at køre med offentlig transport uden billet. Men det er næppe de påtrængende problemer, som Trine Bramsen forsøger at afhjælpe. Snarere et udspil så rabiat, at det kan profilere hendes parti i den kommende valgkamp. Mere ??

Jyllands-Posten: Idlib-tragedie er en moralsk fallit
Det internationale samfund har vist sig magtesløst midt i nedtællingen til et stort angreb i den sidste oprørsbastion i Syrien, Idlib-provinsen, der ventes at udvikle sig til en humanitær katastrofe. Verden ser til i stille desperation, ikke mindst overfor det moralske kollaps, som udspiller sig. Mere

Kristeligt Dagblad: Krav til forældre er gået for vidt
At gøre forældre ansvarlige for, hvad der sker i skoletiden, holder ikke. En målsætning bør derfor være en langt klarere opgavefordeling, hvor skolen påtager sig ansvaret for, hvad der sker i klasselokalet. Til gengæld har forældrene ansvar for, hvad der foregår derhjemme. Herunder opdragelsen. Mere

Politiken: Lær dog af Norge
I Norge vælger hver anden ung en erhvervsuddannelse. I Danmark er det hver femte. Måske skal vi - ligesom Norge - begrænse adgangen til gymnasierne yderligere. Tiden skriger på nye greb og forandringer, der for alvor gør noget ved de strukturer, der har sendt erhvervsuddannelserne på katastrofekurs. Mere ??