Arbejdsgiverne bliver svaret igen: Selvfølgelig er uligeløn et problem!
Marianne Vind, næstformand i HK Privat, mener, det er helt forfejlet, når DA konkluderer, at der ikke er problemer med ligeløn i Danmark. Foto: Pressefoto/HK Privat/Erik Refner/Ritzau Scanpix/arkiv
Det er helt forfejlet, når Dansk Arbejdsgiverforening i en analyse konkluderer, at der ikke er problemer med ligeløn i Danmark, mener Marianne Vind, næstformand i HK Privat.

Vi har ikke problemer med ligeløn i Danmark. Slut færdig.

Sådan lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i en analyse i Ugebrevet A4. Men den konklusion er helt forfejlet, lyder det nu fra HK Privat, der varetager privatansatte lønmodtageres interesser i hele Danmark.

Dansk Arbejdsgiverforening anerkender, at der er lønforskel mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet, men de mener ikke, at det er et problem. Lønforskellen kan nemlig forklares ved, at der er flere kvinder end mænd, der går på deltid, og at kvinder og mænd arbejder i forskellige typer job.

Ifølge HK Privat er det helt forkert at sammenligne kvinder, der går på deltid, med mænd i fuldtidsstillinger.

- Når man sammenligner fuldtidslønninger med deltidslønninger, så sammenligner man æbler med bananer, og det holder ikke. Man bør ved sammenligning omregne alle lønninger til fuldtidsløn, ellers sætter man en forkert præmis op. Og det viser stadig her er uligeløn, siger Marianne Vind, næstformand i HK Privat, til Avisen.dk

- Det, at arbejdsmarkedet er meget kønsopdelt, kan forklare, hvorfor der er uligeløn i Danmark, men derfor mener jeg ikke, at man skal acceptere det, siger hun.

Uvidenhed skyld i uligeløn 

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings analyse, der har brugt data fra statistikbanken.dk, er løngabet mellem kvinder og mænd procentuelt blevet indsnævret fra år 2000 til 2016. I år 2000 var løngabet mellem de to køn 16 procent i fortjeneste pr. præsteret time, mens den i 2016 var nede på 11 procent.

Selvom mænd og kvinder lønmæssigt er begyndt at nærme sig hinanden, er problemet med uligeløn først løst, når der er absolut ligeløn, mener Marianne Vind.

Barselsorloven er den store synder, når det kommer til løngabet mellem mænd og kvinder, lyder det fra hende. 

- 80 procent af lønforskellen skyldes vores barselsorlov. Det synes jeg simpelthen, vi bliver nødt til at tage alvorligt. Noget, der burde være så nemt at løse, er skyld i 80 procent af lønforskellen. Det jo helt vildt, siger næstformanden for HK Privat.

Når kvinder tager langt den største del af barselsorloven, stiller det dem også i en ugunstig situation, når de banker på hos chefen for at forhandle løn eller kommer til jobsamtale hos en potentiel ny arbejdsgiver. Ifølge Marianne Vind dropper mange chefer at give kvindelige ansatte lønforhøjelse, fordi de ved, at de skal på barsel lige om lidt. Det stiller kvinderne i en svær situation, mener hun.

- Man er ikke i en situation, hvor man kan presse chefen i en lønforhandling. Men faktisk er det ulovligt, hvis gravide kvinder, og kvinder på orlov, ikke får præcis det samme i lønforhøjelse, som hvis de ikke var. Jeg har talt med arbejdsgivere, der ikke ved, at det er ulovligt. Uvidenhed er skyld i mange problemer med uligeløn, forklarer Marianne Vind.

Kvinder tager barns sygedage

Hvis barselsorloven blev mere ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder, vil en sidegevinst ved det være, at flere fædre begyndte at tage barns sygedage. Lige nu er der langt flere kvinder, der bliver hjemme, når lille Lucas har mellemørebetændelse, og det er ifølge Marianne Vind et problem.

- Hvis det kun er mor, der hænger på barns sygedage, går det ud over hendes arbejde. Hvis arbejdsgiverne med tiden finder ud af, at både mænd og kvinder kan være væk fra arbejdet på grund af børn, kan det på sigt få en betydning for den løn, der bliver giver til mænd og kvinder, siger hun.