Olietyve har smag for det sorte guld
Antallet af brændstoftyverier er steget markant de seneste år. I mandags kom det frem, at ukendte gerningsmænd havde tappet dieselolie fra en rørledning ved Holbæk. Foto: Klavs Christensen / POLFOTO
Brændstoftyverier griber om sig. I dag er der cirka 1000 sager om året på landsplan, oplyser Rigspolitiet.

Rørledninger, benzintanke, olieanlæg.

Antallet af brændstoftyverier er steget markant de seneste år, og tyveknægtene slår til mod alle mulige forskelle typer mål - fra de helt små til de større og mere spektakulære.

- Vi ved, at tyveri af brændstof, herunder olie, er et stigende problem, fortæller vicepolitiinspektør Michael Ask fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

- De seneste tre år har vi set en stigning på et sted mellem 50 og 75 procent, tilføjer han.

På landsplan finder der cirka 1000 tyverier af brændstof sted om året.

Senest er det kommet frem, at olietyve har haft bor og slange fremme adskillige gange på forsvarets store olieledning ned gennem Jylland.

Forsvarets Materieltjeneste fortæller, at alarmer om lavt tryk har lydt flere end 10 gange i de sidste fire måneder i den såkaldte Neps-ledning.

- Med sagerne, som vi har set i de senere dage, tyder det på, at de lidt mere organiserede og professionelle tyve er begyndt at interessere sig for det her "forretningsområde", siger vicepolitiinspektør Michael Ask.

- Men vi ser alle former for brændstoftyverier. Fra personen, som kører fra tankstationen uden at betale, op til de større og mere spektakulære sager, fortæller Michael Ask.

Han peger på flere forskellige årsager til, at landets kriminelle elementer pludselig har skærpet tørsten efter de gyldne dråber.

- Det er en kombination af, at brændstof er dyrt, og at vi har økonomisk krise, lyder det.

- Private tankanlæg står også tit lidt øde steder ved landbrug og entreprenørvirksomheder og er måske ikke så godt beskyttet, og så er det dem, man kaster sig over, tilføjer Michael Ask fra Rigspolitiet.

Det skete for eksempel i starten af ugen, da tyveknægte stak af med ikke mindre end 6000 liter fyringsolie fra et foderstoffirma ved Billund.

I mandags kom det frem, at ukendte gerningsmænd havde tappet dieselolie fra en rørledning ved Holbæk og endte med at forårsage en større lækage i et lokalt naturområde.