FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, vil invitere stats- og regeringschefer til New York for formelt at ratificere den globale klimaaftale, der blev indgået i Paris i december.
Det siger Ban, efter at USA's præsident, Barack Obama, og Kinas præsident, Xi Jinping, lørdag middag dansk tid i fællesskab gav deres endelige godkendelse til den globale klimaaftale fra Paris. Det skete på et G20-topmøde i Hangzhou i Kina.
Ban siger, at mødet vil finde sted i FN-bygningen i New York i september for at sikre, at de 180 lande, der står bag aftalen, også vil ratificere den.
Danmark er blandt den række af lande, som endnu ikke har ratificeret aftalen. Men det ventes at ske til efteråret.
Obama og Xi afleverede begge underskrevne dokumenter, som bekræfter, at de har tilsluttet sig klimaaftalen.
I Kinas tilfælde blev aftalen tidligere lørdag ratificeret i den kinesiske folkekongres. Obama behøver ikke at sende aftalen til ratifikation i USA's senat. Det er nok med hans underskrift som præsident.
Aftalen kan være "det øjeblik, vi besluttede at redde vores planet", siger Obama.
- Vi må håndtere klimaændringerne med en ny holdning, lyder det fra Kinas præsident.
FN's generalsekretær siger, at han er optimistisk og tror på, at Paris-aftalen kan træde i kraft inden årets udgang.
- Jeg vil gerne i dag takke Kina og USA for at have ratificeret denne skelsættende aftale. Det er en aftale, som giver muligheden for en bæredygtig fremtid for ethvert land og enhver person, lyder det i en erklæring fra Patricia Espinosa, der er leder for FN's klimakonvention (UNFCCC).
I Paris blev det internationale samfund enig om at holde den globale opvarmning under to grader celsius og med en ambition om, at det holder sig på kun halvanden grad.
Kina er som verdens største udleder af drivhusgasser en absolut hjørnesten i aftalen fra COP21-mødet.
Paris-aftalen træder i kraft, 30 dage efter at den er ratificeret af mindst 55 lande, der tilsammen tegner sig for mindst 55 procent af den globale CO2-udledning.
Kina står alene for omkring 20 procent af verdens samlede CO2-udledning, mens USA står for cirka 18 procent ifølge Paris-aftalen.
Verdens Meteorologiske Organisation under FN siger, at 2016 er godt på vej til at blive det varmeste år, der nogensinde er målt på kloden.
/ritzau/AFP
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.