I Kina spiser de hunde. Og mandarinfisk. Og hønsefødder.
Det erfarede fire danske LO-tillidsrepræsentanter, da de i efteråret besøgte en række virksomheder og kinesisk fagbevægelse i Beijing, Shanghai og HongKong.
- Vi tabte kæben, når vi så, hvad der var på de tallerkener, fortæller Heidi Juhl Pedersen, landsformand for HK-personalet i dansk politi.
Sammen med fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i Holstebro, Helle Bøgh Højland, tillidsrepræsentant for slagteriarbejderne på Danish Crown i Rønne, Thomas Witt Hansen og tillidsrepræsentant for mekanikere og smede på en nordjysk virksomhed, Tom Myrrhøj Nielsen, er hun nu hjemme igen fra en lærerig rejse.
De fire vandt sidste år LO's TR-priser, der uddeles hvert fjerde år som anerkendelse til dygtige tillidsrepræsentanter. Udover hæderen var prisen en faglig studietur til Kina sammen med LO's internationale konsulent Jens Erik Ohrt.
Poleret udgave
Underkæben hang også, når de danske tillidsfolk blev inviteret til banquet på hotel ejet af kinesisk fagbevægelse og opdagede, at tallerkener og spidsen af spisepindene var af det pureste guld, og at vicegeneralsekretæren for kinesisk LO i egen høje person deltog i flere dages program.
- Det er ikke en rigtig fagbevægelse, for fagforeningslederne er lønnet af virksomhederne, der er knyttet tæt sammen med det kinesiske kommunistparti. Vi fik den polerede og pæne side at se, og fandt også ud af, at de ikke aner, hvad en tillidsrepræsentant er, fortæller Hedi Juhl Pedersen.
Kæft, trit og retning
Selv om den kinesiske virkelighed var meget anderledes end den danske, var det et lærerigt ophold.
- Det har været en spændende men også rystende oplevelse. Kinesiske arbejdere har ikke en skid at sige. De har har ikke mange rettigheder og gør bare det, som de får at vide af arbejdsgiveren. Det er kæft, trit og retning og meget lav løn og lange arbejdsdage, fortæller Tom Myrrhøj Nielsen, der er lastvognsmekaniker på den nordjyske virksomhed I.M. Stiholt.
- Vi så ikke skyggen af en tillidsrepræsentant. De findes ikke. Kineserne er blanke, når man begynder at tale om overenskomster og aner ikke, hvad en lønforhandling er, fortæller Helle Bøgh Højland.
Alle fire har fået øjnene op for, hvor meget det betyder at have en social dialog og en dansk model, hvor arbejdsmarkedets parter bliver hørt.
- De kinesiske arbejdere bliver jo kørt over. I det daglige glemmer vi at sætte pris på det, vi har herhjemme, og rejsen har fået os til at indse, at vi tager vores rettigheder og overenskomster for givet. Men at vi skal arbejde for at sikre, at vores overenskomster forbedres og bliver overholdt, siger Thomas Witt Hansen.
Noget at hænge hatten på
Heidi Juhl Pedersen fremhæver, at det bliver noget helt andet at gå ud og organisere nye medlemmer efter besøget i Kina.
- Som tillidsrepræsentanter har vi fået noget at hænge vores hat på, når vi skal fortælle, hvorfor det er vigtigt at være medlem af en fagforening, siger hun.
Nu kan de fire nemlig berette om kinesiske industriarbejdere med en arbejdsdag på 12 timer, ingen eller kun ganske lidt ferie, et kritisabelt og farligt arbejdsmiljø og en brøkdel af vores danske lønninger.
Uden jer - nul fagbevægelse
LO-formand Lizette Risgaard mødtes i december med de fire tillidsrepræsentanter for at høre om deres indtryk af det kinesiske arbejdsmarked.
- Det har stor værdi, at I rejser ud i verden og inspirerer andre og selv bliver inspireret i jeres arbejde med at organisere og sikre gode arbejdsforhold til jeres kolleger. Uden jer er der ingen fagbevægelse, sagde Lizette Risgaard.
I en tid, hvor globaliseringsbølgen ruller hen over arbejdsmarkederne, er det ekstra vigtigt med fagligt sammenhold som bolværk mod lønpres og social dumping, pointerer hun.