Kontanthjælpsmodtagere og ledige på arbejdsmarkedsydelse skal fremover arbejde for deres ydelse, men gruppen af kontanthjælpsmodtagere kan se frem til en arbejdsuge på 37 timer ugentligt, mens de ledige på arbejdsmarkedsydelse kan nøjes med 20 timers arbejde om ugen. Det skriver Jyllands-Posten.
Den månedlige ydelse for begge grupper udgør 10.595 kroner for ikke-forsørgere. Og det betyder, at de ledige på arbejdsmarkedsydelsen kan se frem til en timeløn på 122 kroner, mens kontanthjælpsmodtagere må tage til takke med 66 kroner i timen.
Ifølge Dansk Socialrådgiverforening kan forskelsbehandlingen komme til at virke meningsløs for de ledige.
- Det vil skabe en oplevelse af uretfærdighed, hvis den ene skal rense strand i 37 timer om ugen, mens den anden kun skal gøre det 20 timer. Den bliver svær at forklare til folk. Vi kan bare sige, at det er en særlig politisk logik, siger Majbritt Berlau til Jyllands-Posten.
Men hos regeringspartierne mener man, at forskellen er helt naturlig, fordi borgere på arbejdsmarkedsydelse er forsikrede ledige, der betaler kontingent til a-kasserne.
- Man kan altid tage alle de enkelte parametre og sige, at her er ikke millimeterretfærdighed, men jeg mener stadig, at det er ligestilling forstået på den måde, at det handler om at komme i job. Vi skal ikke lave om på, at der er forskel på, om du er på kontanthjælp eller på dagpenge. For så ville vi udvande hele forsikringsdelen, nemlig at man forsikrer sig mod arbejdsløshed via dagpengesystemet, siger De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.
Beskæftigelsesministeriet vurderer, at nyttejobbene giver behov for 5.000 nye fuldtidsstillinger.
Newspaq