Ny tendens: Flere småbørnsfamilier dropper vuggestue og børnehave

Flere og flere familier vælger at passe deres små børn selv i stedet for at sende dem i vuggestue. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix)

I flere af landets hovedstadskommuner er antallet af familier, der vælger at passe deres børn i hjemmet i stedet for at sende dem i institution, steget markant.

Vuggestue, børnehave og så i skole. 

Sådan har opskriften på et typisk barneliv lydt for de fleste danske børn, men nu viser nye tal, at flere og flere danske familier vælger at droppe vuggestuen til fordel for selv at passe deres børn i de første år. 

Ifølge en rundspørge som DR P4 har lavet, har ti af landets kommuner samlet set oplevet en fordobling i antallet af hjemmepassede børn. 

En af dem, der har valgt selv at stå for pasningen, er Stephanie Magnussen, der til daglig arbejder som erhvervsrejsekonsulent i Frederiksberg Kommune. 

- Vi tror på, at det er det bedste for vores søn og vores familie. Vi mener, det er den måde, vi kan skabe den bedste, mest rolige og nærværende start på livet for ham, fortæller Stephanie Magnussen til DR P4.

Rundspørgen er lavet blandt de 39 kommuner, der giver tilskud til hjemmepasning, og Stephanie Magnussen mener, at det er et "stort privilegie", at kommunen giver tilskud til pasning. 

- Jeg synes, det ville være fantastisk, hvis alle, der gerne vil have et alternativ til vuggestuen, kan få den form for støtte, siger hun.

Kommuner siger nej tak

Der er dog også kommuner, der har valgt at sige nej til at give tilskud til, at forældre kan passe deres børn i hjemmet.

I for eksempel Fredensborg, Halsnæs, Glostrup, København og Hørsholm Kommune er ordningen valgt fra.

Det er helt bevidst, siger socialdemokrat Per Frost Henriksen (S), som er formand for børne- og skoleudvalget i Fredensborg.

- Som forberedelse til skolen er det en god idé at være i en institution og være sammen med andre og blive integreret i samfundet og få den dannelse, det er muligt ved at være sammen med andre børn, siger Per Frost Henriksen til DR P4.