Sundhedsminister Sophie Løhde (V) får kam til sit hår, når regeringen efter sommerferien skal forhandle med regionerne om, hvor mange penge, de har til at drive sygehuse for i fremtiden.
Medicinpriser på himmelflugt har nemlig sat regionernes økonomi under alvorlig pres.
I Region Midtjylland skal der for eksempel spares knap 700 millioner kroner, og det betyder, at mellem 800 og 1.000 ansatte skal fyres i den kommende tid.
Men i regeringsgrundlaget står der ikke ét ord om den dyre medicin. Det undrer Danske Patienter, der taler på vegne af knap en million medlemmer af forskellige patientforeninger.
- Vi savner, at regeringen forholder sig til de stigende udgifter til medicin. Det er vigtigt at have øje for, at de stigende udgifter ikke går ud over patienterne. Kvaliteten skal ikke falde på grund af dyr medicin, siger formand Lars Engberg.
"Ikke en politisk vindersag"
Regionernes formand Bent Hansen (S) foreslog før folketingsvalget, at landets politikere lader et råd af eksperter prioritere, hvad skattekronerne skal bruges til.
Han mener, at politikerne skylder borgerne en åben debat, fordi der ikke er råd til al medicin og alle behandlinger.
- Det er åbenlyst ikke en politisk vindersag at tale om prioritering, men prioritering foregår allerede dagligt på sygehusene, skrev formanden i et debatindlæg i Weekendavisen i maj.
Bent Hansen er dog fortrøstningsfuld, og regner med, at dyr medicin står øverst på dagsordenen, når der skal forhandles økonomi efter sommerferien.
- I regeringsgrundlaget står der, at vi skal drøfte, hvilke områder der særligt skal prioriteres. Jeg regner med, at dagsordenen vil indeholde, hvad der er relevant, og det er de stigende udgifter til medicin i den grad, siger Bent Hansen til Avisen.dk.
Kommentator: Minister har forklaringsproblem
Den politiske kommentator Henrik Qvortrup vurderer, at den nyudnævnte minister har et problem.
- Det, at Venstre bevidst eller ubevist udelader den vigtigste faktor for tiden - nemlig stigende udgifter til medicin - giver ministeren et forklaringsproblem. Alle er enige om, at den går ikke, fordi der ikke er penge nok. Ministeren kan ikke undgå at blive uvenner med nogen, uanset hvad hun gør, siger han.
ET GODT SUNDHEDSVÆSEN SKAL VÆRE ENDNU BEDRE
"Et godt og trygt sundhedsvæsen er en grundpille i vores velfærdssamfund. Regeringen ønsker et sundhedsvæsen, der er til for patienterne – og det skal afspejle sig i indretningen i vores fælles sundhedsvæsen."
"Regeringen vil i løbet af sommeren gøre status på sundhedsområdet og tage stilling til, hvilke områder der særligt skal prioriteres. I lyset af denne status vil regeringen umiddelbart efter sommerferien indbyde Danske Regioner til drøftelse af de økonomiske rammer for regionerne i 2016 (...)"
Kilde: Venstres regeringsgrundlag - "Sammen for fremtiden"
UDVID
Ifølge Henrik Qvortrup får sundhedsminister Sophie Løhde nok at se til.
- Det er et område, der handler om liv eller død. Det er nogen helt andet en randzoner i landbruget. Det er en anden vægtklasse. Og der vil nok være mere fokus på det end andre områder, fordi det var et omdrejningspunkt i Venstres kampagne. Ordene vil klæbe til ministeren, uanset hvad hun og regeringen vælger at gøre, siger han.
Minister: Lægen bestemmer
Sundhedsministeren lader ikke til at have nogen planer om at åbne op for fravalg af medicin, selv om den er for dyr i forhold til effekten.
- Hvis en læge vurderer, at en type medicin er den bedste, så skal patienten selvfølgelig have den. Det skal ikke være pengepungen, der afgør, om eksempelvis en kræftpatient kan få sin behandling, skriver Sophie Løhde i en mail til Avisen.dk.
Det har ikke været muligt at få ministeren til at svare på, hvorfor dyr medicin ikke er en del af regeringsgrundlaget.