Mens folketingskandidater fra Socialdemokraterne og Venstre lover flere penge til sundhedssystemet, skal Region Midtjylland spare 540 millioner i 2016 stigende til 699 millioner i 2019.
Det skyldes ifølge regionen stigende udgifter til blandt andet hospitalsmedicin og tilskudsmedicin.
Konsekvensen kan blive, at der hvert år i perioden 2016-2019 spares ni millioner på genoptræning af patienter med hjerneskade. Det er et af de forslag, regionens ledelse har offentliggjort i regionens spareplan.
- Der bliver ikke færre borgere med hjerneskader, fordi regionen skærer ned for antallet af senge. Risikoen er, at patienterne udskrives hurtigere, og det giver et øget pres i kommunerne. Spørgsmålet er så: Har kommunerne den tilstrækkelige viden og økonomi til det? spørger Lise Beha Erichsen, der er direktør for Hjernesagen.
Hvis politikerne accepterer til spareplanen, vil det gå ud over antallet af senge og antallet af ansatte.
Regionen skriver følgende:
"Samlet set reduceres antallet af senge på regionsfunktionsniveauet med 10 svarende til en reduktion i personalet på 19-21 personer. Der vil primært være tale om plejepersonale og terapeuter."
Det vil især gå ud over specialet på sygehusene i Skive og Lemvig.
Og det bekymrer både patienterne og flere fagforeninger, der taler på vegne af de ansatte sygeplejersker og fysioterapeuter.
De hjerneskadede bliver dyre for samfundet
Dyr medicin er blevet et varmt emne i den aktuelle valgkamp.
Hverken Socialdemokraterne eller Venstre vil prioritere mellem forskellige grupper af syge danskere. Men prioriteringen er virkelighed i de fleste af landets regioner. For eksempel foreslår Region Midtjylland også besparelser på kræft- og hjertepatienter.
Andre steder er det for eksempel psykiatrien, der må holde for.
I Hjernesagen advarer direktøren om at besparelser på genoptræning vil gøre de hjerneskadede patienter endnu dyrere for samfundet på længere sigt.
- Hvis du sætter ind med ordentlig behandling og genoptræning, hjælper du både den enkelte borger her og nu, men det bliver også en besparelse for samfundet på længere sigt. Politikerne på Christiansborg bør sikre, at regningen for den dyre medicin ikke bliver sendt videre til danskere med en hjerneskade, siger Lise Beha Erichsen til Avisen.dk.
Fysioterapeuterne i Midtjylland kunne ikke være mere enige.
- Det nytter ikke at skære ned på sengepladserne. Nogle patienter vil bliver mere plejekrævende, hvis de ikke får tilstrækkelig genoptræning. Hvis de ikke kommer tilbage til deres arbejdsplads, risikerer det at blive dyrt for samfundet, siger Sanne Jensen, der er lokalformand i Danske Fysioterapeuter.
Hun er bange for, at patienterne bliver de store tabere i regionens spareplan.
Flere fagforeninger har skrevet høringssvar til regionen heriblandt Dansk Sygeplejeråd.
Ifølge Region Midtjylland vil de varslede besparelser ikke gå ud over kvaliteten. Regionsrådsformanden, der også er formand for Danske Regioner, fastholder, at besparelser ikke er ensbetydende med forringelser.
- Jeg har ikke hørt, at andre regioner, som giver et tilbud i mindre omfang end os, gør det ringere. Jeg forstår godt, at vores personale er fagligt ambitiøse. Det forventer jeg også, at de er. Men jeg er på den anden side nødt til at se på, om vi kan opnå den samme effekt på en billigere måde, siger Bent Hansen (S) til Avisen.dk.
"Der forslås organisatoriske ændringer af neuro-rehabiliteringen i Region Midtjylland for at optimere driften, samtidig med at kvaliteten opretholdes og konsolideres.
Dels foreslås regionsfunktionsbehandling samlet på Hammel Neurocenter, dels foreslås besparelser på den højt specialiserede neurorehabilitering.
Forslaget om besparelser på den højt specialiserede neuro-rehabilitering har baggrund i, at Region Midtjylland har et højere forbrug på dette område end andre regioner."
Kilde: Spareplan 2015-2019 fra Region Midtjylland