Somaliske kvinder vil gerne arbejde.
Hvor det skal være, betyder ikke det store.
De ønsker at slippe af med de stigmatiserende fordomme, som ellers har blåstemplet mange af kvinderne og sat lighedstegn mellem dem og kontanthjælp.
Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Væksthusets Forskningscenter.
Undersøgelsen ”Somaliske fortællinger om arbejde og ledighed” er en stor kvalitativ undersøgelse baseret på 50 kvinders oplevelser med at komme ind på arbejdsmarkedet.
- Det her med, at de ikke har lyst til at komme i job eller uddannelse og hellere vil sidde derhjemme helt isoleret med deres børn, det passer simpelthen ikke, siger forskningschef Charlotte Liebak Hansen fra Væksthusets Forskningscenter.
Bryder stereotyper
Hun vurderer, at den største barriere, som somaliske kvinder oplever i jobsøgningen, er muligheden for at kombinere sproglige og faglige kvalifikationer.
Af undersøgelsen fremgår det også, at kvinderne er meget aktive i foreningslivet i deres lokalsamfund.
- Vores undersøgelse bryder med de stereotype forestillinger, der er blevet fremstillet om de her kvinder, siger Charlotte Liebak Hansen.
Triste tal
Sidste år lavede Fyens.dk en undersøgelse i Odense, hvor det viste sig, at 8 ud af 10 somaliske kvinder ikke var i arbejde. Andre undersøgelser har vist det samme billede.
Ifølge rapporten ’Indvandrere i Danmark 2018’ fra Danmarks Statistik er netop somaliske kvinder den befolkningsgruppe, som har sværest ved at integrere sig i samfundet.
Derfor mener forskningschefen, at der er behov for, at emnet bliver belyst.
- Det er vigtigt at få kigget på årsagerne, når arbejdsmarkedstilknytningen er så markant lavere end hos andre etniske minoritetsgrupper, siger Charlotte Liebak Hansen
Klar til kompromis
Væksthusets undersøgelse giver et mere opmuntrende svar end de seneste tal.
- De kvinder vi har talt med, har vist sig at være villige til at indgå kompromiser i forhold til deres religiøse overbevisning og arbejdsmarkedet i Danmark.
Hvordan har de gået på kompromis med deres arbejdsliv?
- Det kunne være i forhold til at håndtere svinekød på en fabrik samtidig med, at man tror på islam.
- En anden arbejdede som sosu-medhjælper, selvom hun havde det utrolig vanskeligt med at håndtere personlig hygiejne på en af modsatte køn.
Forskningschefen udleder af undersøgelsen, at integrationen nogle gange lykkes på trods. Ifølge hende er det dermed et opgør med fordomme i offentligheden.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.