Patricia Dam er 10 år, og lider af peanut-allergi.
»Det betyder, at vi altid skal planlægge ting først. Vi kan ikke bare tage på restaurant som andre. Når vi skal hjem til nogen og spise, er vi nødt til at ringe først for at høre, om de laver maden fra bunden af. Hvis ikke, er vi nødt til at tage noget med selv,« fortæller Patricias mor, Lene Dam.
Frygten for, at Patricia kommer i nærheden af nødder, forsvinder aldrig helt, bare en 20.-del af en peanut kan gøre hende syg. Af den grund har familien altid en særlig epi-pen, som vil kunne genoplive Patricia, hvis hun går i allergisk chok, med sig.
Kan testes i maden
Men en revolutionerende ny chip fra Danmarks Tekniske Universitet vil kunne gøre familien Dams, og millioner af andre allergikeres liv meget lettere. Chippen hedder et mikrospektrometer, og den måler alle molekylers svingninger. Uanset hvor lille mængden af for eksempel peanuts er, vil chippen kunne måle, at de er til stede, og vil kunne advare en allergiker. Det er et stort problem i dag, at der ofte er bittesmå rester af peanuts eller æg i madvarer, uden at det står i varedeklarationen.
Når chippen kommer i masseproduktion, et par år fra nu, vil den koste helt ned til 50 kroner, ligesom man også regner med at kunne lave engangs-udgaver. Allergikere er langtfra de eneste, som vil nyde gavn af DTU s nye opfindelse. Mikrospektrometer-chippen vil kunne blive brugt til alt fra at teste drikkevand til at tjekke for sprængstoffer og diagnosticere sygdomme.