»Der skal smedes, mens jernet er varmt.«
Jesper Asholt ligner en listig pokerspiller, der lige har satset alle sine jeton-tårne på en god hånd. Pupillerne bliver en anelse større, mens ordene drister sig ud af hans mund.
Den 47-årige skuespiller har lige afsløret, at han nu satser på en karriere i Hollywood. Drømmen har såmænd altid været der, men den seneste Oscar-indstilling til filmen Kunsten at græde i kor , hvor Jesper Asholt spiller hovedrollen som en incestuøs far, har fyret godt op under ambitionerne.
»Jeg kunne jo godt tænke mig at spille over for Al Pacino,« siger Jesper Asholt og tilføjer:
»I forhold til min kone og mine to små børn er timingen ikke optimal lige nu, men jeg er simpelthen nødt til at se, om det kan blive til noget.«
Oscar kan bane vejen
Derfor har han hyret en agent i USA, der skal sørge for at hviske Jesper Asholt i så mange filmproducenters og instruktørers ører som overhovedet muligt. En Oscar til Kunsten at græde i kor vil dog gøre vejen til de amerikanske biograflærreder væsentligt kortere.
»Filmfolk retter sig automatisk op i stolen, når der bliver sagt Oscar . Lige præcis den filmpris betyder så meget, at filmselskabet har hyret en lobbyist, der skal sørge for, at de rigtige mennesker i USA får set filmen før Oscar-uddelingen næste år,« siger han.
Hvilken filmkrise?
Oscar eller ej. Kunsten at græde i kor er med et billetsalg på langt over 200.000 allerede en gedigen succes.
Og Jesper Asholts øjeblikkeligesucces står i stærk kontrast til debatten om, hvorvidt krisen kradser i dansk film, synes han.
»Nogen har valgt at sige, at fordi Lars von Trier ikke er med i Cannes, så er dansk film i krise. ’Kunsten at græde i kor’ har været på 40 internationale festivaler og vundet et hav af priser,« siger han og fortsætter: »Og tidligere i år var jeg i Moskva med Erik Clausens film ’Ledsaget udgang’, hvor den vandt to priser, og så tænker jeg bare: Er det kun Thomas Vinterberg og Lars von Trier, som er dansk film? Det føles lidt underligt lige at være kommet hjem fra en filmfestival i Tokyo med en masse priser og så få at vide, at dansk film er i krise,« siger Jesper Asholt.
Kunsten at vælge rigtigt
Jesper Asholt indrømmer, at han er inde i en god stime. Ledsaget udgang og Kunsten at græde i kor har begge to været publikumstræffere. Derudover er han også med i musicalen Chicago på Det Ny Teater, som helt ekstraordinært er på vej mod et billetsalg på 100.000 billetter.
Selv lægger Jesper Asholt vægt på, at hans karrierevalg bygger på et fundament af gode manuskripter.
Men kemien med instruktøren er ifølge Jesper Asholt næsten ligeså vigtig.
»Kompromiser gør sig ikke godt på film. Derfor er det vigtigt, at man er enig med instruktøren om det meste,« siger han.
Derfor tror Jesper Asholt heller ikke, at han ville kunne arbejde sammen med alle instruktører. »Nogle gange vil Lars von Trier gerne snyde sine skuespillere til at give noget mere af sig selv. Men jeg vil hellere blive bedt om at gøre det, og så skal jeg nok levere varen.«
Jesper Asholt pointerer, at han aldrig har arbejdet sammen med von Trier. Men han »hader« med egne ord, hvis instruktøren tvivler på, at han kan sit arbejde.
»Jeg kan reproducere de fleste følelser, uden at nogen behøver at svine mig til. Hvis jeg får tillid og opbakning, er jeg klar til at gå til verdens ende. Jeg har aldrig forstået, at man skulle have det dårligt på sit arbejde for at yde noget ekstraordinært.«
Skuespiller, født 11. maj 1960 i Silkeborg.
Bor i Værløse sammen med sin kone og to børn.
Fik i 1999 sit filmgennembrud som den retarderede bror i dogmefilmen Mifunes sidste sang .
Har i 2007 været med i Erik Clausens film Ledsaget udgang samt Kunsten at græde i kor .
Med i flere tv-serier, eksempelvis Nikolaj & Julie og Taxa .