Administration 

Efter udtalelser om sygefravær: Nu skal ministre stå skoleret

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og innovationsminister Sophie Løhde holdt i dag pressemøde om regeringens nye ledelses- og kompetencereform, der blandt har til formål at nedbringe sygefraværet i det offentlige. (Foto: Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal nu forklare deres kontroversielle udtalelser om en rapport, der viser forskellen på sygefraværet mellem ansatte i det offentlige og det private.

En rapport, der viste, at offentligt ansatte har fem sygedage mere om året end privatansatte, fik i sidste uge minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at komme med nogle kontroversielle udtalelser om sygefraværet.

Derfor har Kirsten Normann Andersen – sundhedsordfører for SF – kaldt de to ministre i samråd, hvor hun vil have dem til at forklare deres udtalelser.

Hun mener, udtalelserne baserer sig på forkerte tal.

Hvis man renser tallene i rapporten, så de offentligt ansattes sygefravær er sammenligneligt med de privatansattes, har de offentligt ansatte nemlig kun en halv sygedag mere om året. Og det er forhold, som de to ministre ifølge Kirsten Normann Andersen var klar over, da de udtalte sig om rapporten.

- Den bevidste udlægning af ikke-korrigerede tal kan man simpelthen ikke være bekendt, og det læner sig op ad manipulation. Derfor indkalder jeg ministeren (Sophie Løhde red.) i samråd, så hun kan få en ny chance og præsentere sygefraværet helt ærligt og redeligt, siger Kirsten Normann Andersen i en pressemeddelelse.

Arbejdspladser kan ikke sammenlignes

Dykker man ned i rapporten, der er udarbejdet af Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet, kan man læse, at de fem sygedages forskel kan skyldes flere ting.

Der er blandt andet flere kvinder ansat i det offentlige. Kvinder er mere syge end mænd, fordi de oftest tager barnets første sygedag og er syge med graviditetsbetingede gener, der medregnes som sygefravær.

Derudover er de offentligt ansatte sygeplejersker i højere grad ansat på landets hospitaler, mens de privatansatte sygeplejersker også kan være ansat hos en praktiserende læge eller som optiker.

Derfor er arbejdspladserne ikke helt sammenlignelige, som Sophie Løhde ellers har givet udtryk for.

Rapport om sygefravær

- Der er langt flere kvinder ansat i det offentlige end i det private. Kvinder er oftere syge end mænd, og det skyldes blandt andet, at kvinder oftest tager børns første sygedag og er syge med gener fra graviditet.

- Sosu’er er mere syge end kontorassistenter. Da sosu’er udgør en stor del af den offentlige sektor, gør det, at de hiver resten med op.

- Arbejdspladserne i henholdsvis det offentlige og private er ikke helt sammenlignelige, da sygeplejersker i det offentlige oftest er på hospitalerne, mens sygeplejersker i det private også kan være ansat hos praktiserende læger og som optikere. For eksempel kan man ifølge forsker i sygefravær Merete Labriola som sygeplejerske hos en praktiserende læge godt gå på arbejde med et brækket ben, men man kan ikke løbe rundt på et hospital.

- Embedsmændene skriver tydeligt i rapporten, at 50-60 procent af forskellen i sygefraværet kan forklares med demografi og arbejdsfunktion. Arbejdsopgaverne og –forholdene i henholdsvis det offentlige og det private kan derfor ikke sådan uden videre bare sammenlignes, selvom de har den samme faggruppe ansat.

- 2,5 dage af forskellen på sygefraværet kan forklares af sygefravær på mere end 30 dage, altså langstidssygdom. Ansatte i det offentlige og det private er lige meget syge, når det kommer til kort tids sygdom. Her er forskellen kun lige en halv dag om året.

Kilde: Økonomisk Analyse: Sygefravær i den offentlige sektor, Politiken.dk

UDVID

Sig undskyld

Til Politiken ærgrer Kirsten Normann Andersen sig over, at de to ministre har fremlagt og udtalt sig på baggrund af forkerte tal. Hun mener, at det sender et helt forkert signal til de offentligt ansatte.

- Først og fremmest håber jeg, at regeringen og de to ministre lægger sig fladt ned og siger undskyld til de offentligt ansatte, for det er virkelig en våd klud i hovedet på mennesker, som har et meget hårdt arbejdsmiljø i forvejen, og som faktisk har forsøgt at råbe regeringen op på ressourcespørgsmålet, siger Kirsten Normann Andersen til Politiken.

Om resultatet af rapporten sagde Troels Lund Poulsen blandt andet til Berlingske, at han ikke kunne se, hvorfor man ikke skulle have en offensiv sygefraværspolitik i det offentlige, for det høje sygefravær kunne ikke passe, og Sophie Løhde kaldte det ”uforklarligt”.

Det fik flere offentligt ansatte op af stolene for at komme med deres bud på, hvordan sygefraværet kunne være så højt i det offentlige. I et debatindlæg på Avisen.dk skrev sygeplejerske Frederikke Marie Sørensen for eksempel, at hun selv var gået ned med stress, fordi tidspresset på arbejdspladsen var for stort.

Frygter spild af penge

Kirsten Normann Andersen frygter, at reaktionen på rapporten og ”den offensive politik på sygefraværet” vil betyde spildte penge, fordi man ser bort fra Arbejdstilsynets kritik af manglende sammenhæng mellem opgaver og ressourcer på eksempelvis landets sygehuse.

- Måske der i langt højere grad var brug for de penge som ekstra ressourcer og til at skabe et godt arbejdsmiljø, hvor de ansatte ikke løber hurtigere og hurtigere, og vi i stedet fik lidt flere hænder til det stigende arbejdspres, siger Kirsten Norman Andersen i pressemeddelelsen.

Troels Lund Poulsen og Sophie Løhde holdt onsdag pressemøde om regeringens nye ledelses- og kompetencereform, der blandt andet har til formål at skabe bedre ledelse og nedbringe sygefraværet i det offentlige.

Samrådsspørgsmål

Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen er blevet bedt om at:

- Svare på hvad de helt konkret begrunder deres stærke udtalelser om et angiveligt større sygefravær blandt offentligt ansatte ud fra.

- Kommentere de udtalelser flere eksperter bl.a. er fremkommet med i Politiken d. 5. januar 2019 i artiklerne: ”Eksperter: Regeringen vildleder om sygefraværet i den offentlige sektor” og ”Sagen forfra: 5 problemer med regeringens nye rapport” , bl.a. spørgsmålet om forskellene i offentligt og privat regi på henholdsvis kort- og langt sygefravær.

- Forholde sig til om der evt. er en sammenhæng mellem arbejdspresset og sygefraværet i den offentlige sektor, jf. de mange påtaler flere af regionerne sygehuse har fået af Arbejdstilsynet de sidste par år?

 

UDVID

mand og kvinde
Film og TV

Vild med dans:

De røg hjem

Nyheder

Årets sidste supermåne 

Underholdning

Tupac: Formodet

morder er anholdt

portræt af mand
Kendte

Chok i Vild med dans: 

Dommer er sygemeldt

Nyheder

New York:

I undtagelsestilstand

mand og kvinde
Kendte

Tv-vært stopper

hænder på tastatur
Nyheder

Hackerangreb rammer

sønderjyske skoler 

olympiske ringe
Sport

Giver russere lov

portræt af mand
Nyheder

Soldater skal bruges

i kamp mod banderne

Ulla Terkelsen i profil
Kendte

Ulla Terkelsen

er blevet fyret

portræt af kvinde
Nyheder

Hun skal stå i

spidsen for sygeplejersker

Nærbillede af Barbara Moleko
Kendte

Jeg har bimlende ADHD

Forskellige krydderier i små bunker på et bord.
Mad og drikke

Krydderiblanding

kan give kræft

Ulrik Wilbek smiler
Nyheder

Ulrik Wilbek sygemeldt

på ubestemt tid

Tomatpasta på en tallerken
Nyheder

Tomatpasta

uegnet til at spise

Angelina Jolie og Brad Pitt
Kendte

Angelina Jolie:

Jeg har ikke været

mig selv i et årti

Nyheder

45.000 ubesvarede

opkald på en uge

En fartfælde står i en vejkant.
Nyheder

Angreb

fartfælde

Mette Sommer og hendes dansepartner
Kendte

"Vild med dans"

skifter helt hest

En figur af en mand sidder på en bunke mønter
Nyheder

Dansk økonomi

skrumper

Blå blink fra flere køretøjer ved s-togsstationen.
Krimi

To personer fundet

på skinnerne på 

S-togsstation

En person får målt blodtryk.
Nyheder

20.000 aner ikke

de lever med skjult

arvelig sygdom

Michael Poulsen på scenen han synger ind i en mikrofon.
Kendte

Vennens død sendte

dansk stjerne tilbage

til rødderne

Nicklas Bendtner laver "thumbs up" i Parken iført en mærkelig hat og en enorm jakke. en
Kendte

Bendtners nye

romance går

verden rundt

En politibil med udrykning.
Krimi

Bil beskudt på

Helsingørmotorvejen

En efterårshimmel med nogle træer, der er gyldne
Nyheder

Efter lun periode:

Nu rammer efteråret

Kvinde ved mobile home
Nyheder

Stort rejsebureau konkurs

Træ mod blå himmel
Nyheder

Et af Storbritanniens mest kendte træer fældet - teenager anholdt

Brandbil på villavej
Krimi

89-årig kvinde død i brand

Ulv i skoven
Dyreliv

Forskere: Der er plads til over 200 ulve i Danmark

kø på motorvej
Krimi

Politiet spærrede bro

Politiafspærring
Nyheder

Menneskejagt efter dobbeltdrab i Norge

Kaare Dybvad Bek
Nyheder

Ukrainere kan blive i Danmark til 2025

ambulancer og politibiler
Krimi

Mand død i færdselsulykke

Adolf Hitler
Dyreliv

Hitler-bille tæt på udryddelse

Københavns Byret
Krimi

Kræver 216 års fængsel i kokainsag

Politimand dirigerer folk
Nyheder

Skyderi på universitet - flere døde

restaurant set udefra
Nyheder

Ikonisk restaurant går konkurs

mand poserer
Kendte

Dumbledore er død

afgangstavle i lufthavn
Rejser

Her får du mest for

pengene i efterårsferien

person vaccineres
Sundhed

Over 65? På mandag er det gratis 

skilt foran 7-eleven butik
Helt vildt

Stjal 70 chokoladebarer 
og tabte bukserne 
under flugten

gravid ligger i seng
Sundhed

Danmark ramt af

kighoste-epidemi 

band på scene
Film og TV

Her skal Melodi Grand Prix afholdes 

fodboldspiller på banen
Kendte

Ups: Superstjerne

meldt skudt

ambulance kører på vej
Krimi

41-årig dør efter

arbejdsulykke 

sygehus set udefra
Nyheder

Sygehus sparer dyner væk

par poserer
Kendte

Helmig laver titelsang

til filmatisering af

konens bog 

sanger poserer
Film og TV

DR vil knække koden:

Nu skal vi i finalen

trump taler
Nyheder

Trump til fabriksarbejdere:

I ender alligevel uden job

bil kører i regnvejr
Biler

Gør bilen klar

til vinterkulden 

skole set udefra
Krimi

Overgrebssag på skole

skaber stor frustration

tv-skærm med billede af amerikansk soldat
Nyheder

Amerikaner løb ind i

Nordkorea: Nu vender

han glad hjem

politi til stede på idrætsplads
Nyheder

Sverige: Ung mand

skudt og dræbt foran

børn til træning

En kvinde bag kassen i Netto i camouflageunifom
Nyheder

Betjener kunder i

hjemmeværnsuniform

En bygning med booking.com udenpå
Nyheder

Nu kommer pengene:

Vi forstår fuldt

ud frustrationen

Ditte Hansen og Las Bygmann
Film og TV

TV 2 afslører ny

stjenespækket serie

Mads Mikkelsen på den røde løber.
Kendte

Mads Mikkelsen

har ikke en

chance

En rå bøf på et spækbræt.
Nyheder

Bøffer tilbagekaldes -

kan give dårlig mave

Svenske betjente ved en svensk politibil
Nyheder

Dreng fundet død

på hotel - mor anholdt

Præsidentparret med hunden imellem sig.
Nyheder

Præsident-hund

bider endnu

en livvagt

Flere forskellige smykker på en hvis baggrund.
Nyheder

Hvem er gift med

Peter, Anders og

Hans Ejner?

En spejderuniform tæt på med mange mærker.
Krimi

Tidligere spejderleder

dømt for overgreb

Nærbillede af Nicklas Bendtner
Kendte

Bendtner og

kæresten

er fortid

bogforside
Bøger

Bamsen Mo fortæller

om jødernes flugt

plakat med ansigt
Nyheder

Vil udvise

amerikansk soldat

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard:

Kriminel fortid

mand og kvinde
Nyheder

Ikke flere aborter

portræt af kvinde
Kendte

Sussi:

Jeg har fået en kæreste

retsbygning
Krimi

Flere vidner i

Louise Borglit-sagen

portræt af mand
Kendte

Casper Christensen: Vil sælge for svimlende beløb

sommerhusområde
Nyheder

Rekordmange tyskere i Danmark

mand og kvinde
Film og TV

DR-succes

bobler af champagne

to soldater
Nyheder

I dag er helt speciel

portræt af mand
Nyheder

Trump: 

Løj om millionformue

portræt af mand
Nyheder

Hollywood: Forfatterstrejke slutter onsdag

en gryde i en seng
Mad og drikke

Laver du mad under dynen? - det skal du passe på med

en mand i et træ
Krimi

60-årig sad fast i træ

koder på en skærm
Krimi

Stort dansk datalæk

to mænd
Kendte

Mads Mikkelsen:

- Jeg blev pludselig

meget bedre til det