Dagpengemodtagere har i dag ret til at sige nej til et job på 10 timer om ugen til 60 kroner i timen. Men det kan blive fortid, hvis den radikale leder Morten Østergaard får sin vilje.
Han vil have dagpengekommissionen til at se nærmere på, hvordan man kan stramme de såkaldte "rådighedsregler". Det vil sige kravene til de ledige om, at de skal tage imod de job, de får tilbudt.
LÆS OGSÅ: R: Nej til jobtilbud - nej til dagpenge
Morten Østergaards udmelding om, at det skal koste dagpengene at sige nej til et job, kommer som en reaktion på DR's program "Den dag de frememde forsvandt." Her skulle danske ledige prøve kræfter med jobs, der normalt varetages af udenlandske arbejdere, og flere af dem takkede efterfølgende nej til jobbet.
LÆS OGSÅ: Ledige Henriette: Jeg havde ikke råd til at tage jobbet
Som reglerne er i dag, har dagpengemodtagere ret til at sige nej til et job, hvis det er under 30 timer om ugen, og hvis lønnen og arbejdsvilkårene er dårligere end det, der er normalt inden for området.
Men det er nogle af de punkter, som Morten Østergaard vil have regeringens dagpengekommissionen til at se på. Det oplyser han igennem sin særlige rådgiver til Avisen.dk.
Undergraver systemet
Lige præcis kravene om, at arbejdsforholdene skal være i orden, og at arbejdet skal være på fuld tid, er helt grundlæggende i dagpengesystemet. Det vil derfor være meget vidtgående at pille ved dem, lyder advarslen fra AK-Samvirke, der er brancheorganisation for de danske a-kasser.
- Det er meget voldsomt, hvis det er det, Morten Østergaard vil. For noget af det, man har været enige om meget bredt politisk, er, at man selvfølgelig kun har pligt til at tage arbejde på ordentlige vilkår, siger direktør Verner Sand Kirk.
Han frygter, at en ændring af disse to punkter i rådighedsreglerne vil udhule hele dagpengesystemet og den danske arbejdsmarkedsmodel.
- Hvis du får pligt til at tage et job på 10 timer om ugen eller til 60 kroner i timen, så er du jo med til at underminere ordnede forhold på det danske arbejdsmarked, siger han.
Dagpengekommissionen er nedsat af regeringen, og den skal efter næste valg kommer med et bud på et mere moderne dagpengesystem. De skal se på dagpengenes længde, genoptjeningskravet med mere.
Nu vil Morten Østergaard altså også have dem til at se på rådighedsreglerne, selvom Danmark i forvejen er det OECD-land, der har de fjerde skrappeste regler på det område.
LÆS OGSÅ: Danmark topper med krav til ledige