I et frit samfund som det norske, det danske eller det franske vil man aldrig kunne sikre sig 100 procent mod angreb, som det der dræbte mindst 129 mennesker fredag aften i Paris.
Sådan lyder vurderingen fra analysechef Jon Fitje Hoffmann fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), der er Norges pendant til Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark.
Han advarer mod at tro, at man kan stole blindt på, at overvågning kan forhindre de voldsomme forbrydelser.
- Vi kan ikke overvåge os til tryghed. Der vil altid være risiko for, at sådanne voldsaktioner kan ske. Så vi må ikke have nogen illusion om, at vi kan sikre os helt og samtidig være borgere i et frit samfund, siger Jon Fitje Hoffmann til NRK.
Han mener, at demokratiske samfund må kunne stå imod trods angreb som det i Paris. Og at lignende angreb godt kunne ske i Norge.
- Demokratiet skal kunne klare dette. Vores åbne, frie og demokratiske samfund er sårbare, men skal kunne klare det, siger Hoffmann ifølge det norske medie.
Præcis, hvad de franske og europæiske efterretningstjenester vidste og ikke vidste om gerningsmændene i Paris, er endnu uvist.
Ifølge The New York Times har de mænd, som udførte skud- og bombeangrebene i Paris, kommunikeret med den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS) forud for angrebet.
Men kommunikationen er formentlig foregået via krypterede informationer, som kan være vanskelige at opsnappe for spiontjenesterne.
Avisen har sine oplysninger fra unavngivne embedsmænd i både Frankrig og USA.
Foruden de 129 dræbte blev over 300 personer såret i Paris-angrebene - omkring 100 af dem alvorligt.
/ritzau/