Administration 

Nepaleser i opråb: Mine landsmænd bliver udnyttet på det groveste i Danmark

- Det er et stort problem, at mange arbejdere fra Nepal bliver udnyttet eller snydt. De er i en sårbar position og er ofte villige til at arbejde under dårlige vilkår, siger Milan Kharel. (Foto: Foto: Ivan Mynster)

Nepalesere i Danmark arbejder i mange tilfælde for en slik, viser myndighedernes tal. Og mange af nepaleserne bliver snydt på det groveste.

Det fortæller Milan Kharel, som står bag en netværksgruppe for nepalesere i Danmark. Nepaleserne bliver blandt andet snydt for løn, og nu er ministre kaldt i samråd.  

Nytilkomne nepalesere arbejder for en slik i Danmark. En rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viste for nyligt, at nytilkomne arbejdere fra Nepal i snit kun tjener 12.200 kroner om måneden. Dermed tjener de markant mindre end nytilkomne arbejdere fra østeuropæiske lande som Bulgarien, Rumænien, Slovakiet og Ukraine. 

På den baggrund har Socialdemokratiet kaldt to ministre i samråd, hvor de to skal gøre rede for deres syn på underbetaling af arbejdere fra Nepal.  

Det lave lønniveau kommer ikke bag på 24-årige Milan Kharel, som er manden bag en Facebook-netværksgruppe for nepalesere, der er flyttet hertil for at arbejde eller studere. Han ser tallene som udtryk for, at nepaleserne er nederst i fødekæden på det danske arbejdsmarked.

Som administrator af netværksgruppen har han ofte oplevet tilfælde, hvor nytilkomne nepalesere er blevet taget ved næsen af deres arbejdsgivere. 

- Det er et stort problem, at mange arbejdere fra Nepal bliver udnyttet eller snydt. De kommer fra lande uden for EU og mangler som regel et netværk i Danmark. De er i en sårbar position og er ofte villige til at arbejde under dårlige vilkår, siger Milan Kharel til Ugebrevet A4.

Milan Kharel kom til Danmark i 2013 for at studere sundhed og ernæring på universitetet. Han fandt hurtigt et job som motorvejsarbejder til 95 kroner i timen før skat ved siden af sine studier.

I dag arbejder han som sæsonarbejder som kok på Bornholm seks måneder om året.  

Snydes for løn ved vagter

Milan Kharel forklarer, at en af de mest udbredte former for misbrug af nepalesere i restaurationsbranchen er snyd med lønudbetalinger for såkaldte prøvevagter. Han har gennem de seneste år fået en række henvendelser fra personer, som ikke har fået udbetalt løn efter prøvevagter på restauranter og cafeer.

- Vagterne kan vare fra en dag til en uge. Men folk ender ofte med at arbejde gratis, fordi arbejdsgiverne i sidste ende ikke udbetaler løn for prøveperioden, siger han og tilføjer, at risikoen for at blive snydt er markant større hos mindre virksomheder med få ansatte.

Efter hans opfattelse er det især de små virksomheder, vikarbureauer og entreprenører, som udnytter nepalesernes »sårbare« position på arbejdsmarkedet til at presse nepalsernes løn- og arbejdsvilkår i bund. Milan Kharel har også oplevet flere tilfælde, hvor arbejdere fra Nepal ikke har fået betaling for overarbejde.

- De bliver ofte snydt for aften- og nattetillæg til lønnen hos den slags virksomheder. Der har også været flere tilfælde, hvor arbejdsgiverne har snydt dem for feriepenge eller løn under sygdom, siger han og tilføjer:

- Nogle gange bliver de bedt om at tage en ulønnet ekstravagt i weekenden, fordi de har været syge i løbet af ugen.

Billig arbejdskraft jagtes på Facebook

Når de små virksomheder, vikarbureauer og entreprenører søger billig udenlandsk arbejdskraft, så foregår det ofte via netværksgrupper på Facebook. Ifølge Milan Kharel en det en del af forklaringen på, at udlændinge ofte kommer i kontakt med arbejdsgivere, som ikke overholder reglerne.

- De fleste arbejdere fra Nepal er ikke med i en fagforening. De har heller ikke et særligt godt kendskab til deres rettigheder på arbejdsmarkedet i Danmark. Så de ender ofte med at blive udnyttet af deres arbejdsgivere, siger han. 

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd var der i 2015 præcis 425 nytilkomne nepalesiske arbejdere i landet. Til sammenligning var der samme år 467 nytilkomne arbejdere fra Kina. Men mens Kina har mere end en milliard indbyggere, så bor der kun omtrent 29 mio. personer i nabolandet Nepal. Milan Kharel forklarer, at private konsulentvirksomheder i Nepal har specialiseret sig i at hjælpe folk med at finde uddannelse, job og ophold i andre lande.

- Mange får hjælp til at komme til USA, Canada eller Australien. Men der er også nogle af konsulenterne, som tidligere har boet i Danmark. Derfor har de et godt kendskab til forholdene her i landet, siger han.

Han vurderer, at det er en del af årsagen til, at mange nepalesere har slået sig ned i Danmark, siden greencard-ordningen blev indført i 2008 for at tiltrække specialiseret arbejdskraft fra udlandet.    

Regeringen har smækket porten i

Tilbage i juni 2016 afskaffede regeringen greencard-ordningen, mens grænsen for beløbsordningen for udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU blev hævet fra en årsindkomst på 375.000 kroner til 400.000 kroner.

Milan Kharel påpeger, at en del nepalesere har været nødt til at forlade landet på grund af de nye krav. Han husker tydeligt, at udenlandske arbejdere i sin tid demonstrerede mod regeringens bebudede stramninger på Rådhuspladsen i København.

Milan Kharel hører selv til blandt de udlændinge, som minimum skal tjene et vist beløb for at blive i landet. Men fordi han kom til Danmark i 2013, kan han 'nøjes' med at arbejde seks måneder om året, hvis han vel at mærke tjener mere end 35.000 kroner om måneden. Derfor er han nødt til at tage ekstra lange vagter i de perioder, hvor han arbejder som kok på Bornholm.

- Vi er mennesker, som skal arbejde på fuld tid og tjene nok til at blive i landet. Ellers risikerer vi at miste vores opholdsgrundlag,« siger han og forklarer, at det tidligere var forholdsvist nemt at få sit ophold forlænget, så længe man arbejdede mindst 40 timer om måneden.

De nye krav har ifølge Milan Kharel også betydet, at det i dag er blevet langt sværere for udlændinge fra lande uden for EU at komme til Danmark. Fra 2008 til 2016 var det muligt at komme hertil, hvis man havde den rette uddannelse med i bagagen, selvom man ikke var borger i et andet EU-land.

- En stor del af nepaleserne er kommet hertil som ægtefæller til en studerende eller en person, som har opholdt sig i landet via greencard-ordningen. Der bliver ikke stillet nogle krav til, hvor mange penge ægtefællerne skal tjene, så det kan også forklare deres lave lønniveau, siger Milan Kharel.

Læs hele analysen fra AE om lønvilkår for udlændinge i Danmark.

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka

Skilt til Østre Landsret
Krimi

Forgiftede ekskone med kakao og stak hende med kniv

billede af Felix
Underholdning

Prins Felix skal i militæret

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Dronningen vinker fra balkon
Kongelige

Dronningens fødselsdag udskydes – igen

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den

Krimi

Fusk med hjælpepakker

løber op i 87 millioner kroner

4 skuespillere fra Dollars
Film og TV

Dollars-stjerne er død

8 personer heriblandt skuespillere stiller op til et portrætbillede
Kendte

Jeanette Ottesen og Manu Sareen

springer ud som skuespillere 

En kæmpe lastbil har vædret en SUV
Krimi

13 dræbt i overfyldt

SUV i Californien

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Dolly Parton med sort mundbind får en vaccine
Kendte

Dolly Parton bryder ud i vaccinesang

inden sit første skud

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister

Fødderne på en p-vagt.
Krimi

P-vagt evakuerer

en hel opgang

Et billede af en kogt skinke på et spækbræt, hvor der er skåret et par skiver af den.
Nyheder

Tjek din fryser: 

Farlig skinke

tilbagekaldes

Dronningen er ude at lufte sin gravhund ved en skov.
Kongelige

Dronning Margrethe:

Naturen er et frirum

Nærbillede af hollywood-skuespilleren Angelina Jolie.
Kendte

Angelina Jolie

scorer 60 millioner

på maleri

Retssalen set udefra
Krimi

Ekskone til terrormistænkt

kalder ham "røvhul"

Et sæt hænder arbejder med en computer på et spisebord.
Livsstil

Danskerne forbereder sig

at arbejde hjemmefra

fremover

Snedækket vej
Nyheder

Vinteren vender tilbage

Bil dækket af aske
Nyheder

Vulkan sender aske flere kilometer op i luften