Muslimsk gymnasium har bånd til islamistisk bevægelse

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) lægger op til øget opmærksomhed med skoler som Hindholm STX, der har forbindelse til islamistiske bevægelser. (Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen/arkiv/Scanpix)

Hindholm STX har forbindelse til den islamistiske bevægelse Milli Görüs, skriver Kristeligt Dagblad.

Ligesom en række friskoler, menigheder og en efterskole er det private gymnasium Hindholm STX ejet af Dikev Fonden, som har tråde til den islamistiske Milli Görüs-bevægelse.

Det viser et opslag i Tinglysningsrettens åbne søgeværktøj, skriver Kristeligt Dagblad mandag.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) lægger op til øget opmærksomhed med skoler som Hindholm STX, der har forbindelse til islamistiske bevægelser.

SF ønsker i Kristeligt Dagblad ny lovgivning på baggrund af flere artikler om forbindelsen mellem Milli Görüs-bevægelsen og skolerne.

Imens vil Socialdemokratiet ifølge partiets friskoleordfører, Lars Aslan Rasmussen, kalde undervisningsminister Merete Riisager i samråd om sagen.

Når man ser et overlap mellem foreninger, skoler, menigheder og Dikev Fonden, er det i tråd med andre tyrkiske foreninger i Danmark. Det vurderer forsker Jakob Lindgaard fra Dansk Institut for Internationale Studier.

- De forskellige størrelser lige fra skoler over medier, rejsebureauer, forretningsnetværk og socialhjælpsgrupper til moskéer og kulturforeninger er ofte ledet og/eller bemandet af den samme kreds af mennesker.

- Det har noget med en stor grad af intern tillid sammenkoblet med en meget lav grad af ekstern tillid at gøre. Og så selvfølgelig, at vi her stadig har med nogle relativt små grupperinger at gøre, siger han til Kristeligt Dagblad.

Det fremgår af gymnasiets vedtægter, at Dansk Islamisk Trossamfunds (DIT) hovedbestyrelse udpeger tre medlemmer til bestyrelsen for skolen, skriver Kristeligt Dagblad.

DIT samarbejder med Milli Görüs, som af den tyske efterretningstjeneste konsekvent er blevet betegnet som en islamistisk bevægelse.

Over for Ritzau oplyser trossamfundet, at samarbejdet udelukkende handler om pilgrimsrejser.

Milli Görüs har et "godkendt rejsebureau hos de tyske myndigheder, hvor de sørger for transport, hotel og rådgivning inden for udførelse af pilgrimsrejsen", skriver DIT i en mail.

Trossamfundet understreger desuden, at samarbejdet med Hindholm STX er "inden for lovens rammer".

- Ja, vi udpeger tre medlemmer til bestyrelsen. Det er under flertallet, og forældrene kan altid vælge at ændre sammensætningen, når de vil.

- Der er ingen indflydelse i dagligdagen eller ledelsen, står der i mailen.

Gymnasiet bekræfter i en pressemeddelelse, at DIT har ydet lån til driften af Hindholm STX.

I pressemeddelelsen afviser gymnasiet dog, at DIT - på trods af de tre bestyrelsesmedlemmer - har indflydelse på gymnasiet.

Det afvises også, at Hindholm STX har kendskab eller forbindelse til Milli Görüs.

/ritzau/