Murersvend i massivt forsvar: ”De offentligt ansatte er ofre for urimelig hetz”

- Jeg synes, de offentligt ansatte er ofre for urimelig hetz. Min oplevelse er, at de øverste myndigheder tit træder på dem og siger, at de ikke gør deres arbejde godt nok, siger murersvenden Louis Jacobsen. Foto: Christian Liliendahl / Scanpix Denmark og Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Murersvenden Louis Jacobsen mener, at der eksisterer en irritationel vrede mod de offentligt ansatte, der sker på bekostning af regeringens konstante negative tone. Debattør og medlem af Liberal Alliance erklærer sig uenig i påstanden.

Der er efterhånden mange, der tager del i den offentlige debat om slaget mellem regeringen og de offentligt ansatte.

Murersvenden og bestyrelsesmedlem i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening Louis Jacobsen er en af dem. Han kritiserer Sophie Løhde og Michael Ziegler for at sparke til de offentligt ansatte. 

Det skriver han i et debatindlæg til Jyllands-Posten.

Her går kritikken særligt på, at regeringen konsekvent følger et mønster, hvor de kritiserer den offentlige sektor for at være for ineffektiv og for dyr i drift. Ifølge ham har det legitimiseret en irrationel vrede mod de offentligt ansatte på landsplan.

- Jeg synes, de offentligt ansatte er ofre for urimelig hetz. Min oplevelse er, at de øverste myndigheder tit træder på dem og siger, at de ikke gør deres arbejde godt nok. Og når tonen altid er negativ, så kan det have den effekt, at når man har en dårlig oplevelse i den offentlige sektor, så kan man meget nemmere blive overbevist om, at myndighederne har ret. Så kan logikken meget hurtigt blive, at befolkningen gerne må tale dårligt om de offentligt ansatte, når regeringen også gør det, uddyber han over for Avisen.dk.

Han fremhæver blandt andet innovationsminister Sophie Løhdes (V) retorik under de igangværende overenskomstforhandlinger som et eksempel.

- Jeg tror, at noget af det første hun fik sendt ud i offentligheden var noget i retning af: ”at nu skulle plejehjem jo ikke være hoteller for de ældre”. Hvornår har de nogensinde været det?, spørger Louis Jacobsen, der stiller op til Folketinget for Enhedslisten, i sit debatindlæg til Jyllands-Posten.

Befolkningen lader sig ikke besnakke

Debattør og medlem af Liberal Alliance Christina Yoon Petersen kan dog ikke se meningen i kritikken. Ifølge hende er der både effektive og ineffektive områder i den offentlige sektor, men det er ikke regeringen, der bestemmer, hvordan folk tænker om det.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at borgeren kan lade sig besnakke af regeringen. De nyeste meningsmålinger peger jo i retningen af, at befolkningen rent faktisk holder med de offentligt ansatte under de her overenskomstforhandlinger. Så han (Louis Jacobsen, red.) har i princippet ikke ret.

Louis Jacobsen er dog af en anden overbevisning.

- Det private erhvervsliv har gennem de seneste år oparbejdet kæmpe overskud. Ikke på trods af en stor offentlig sektor. Men også på grund af en offentlig sektor, som leverer den infrastruktur, som den private sektor benytter og nyder godt af. Alligevel skal vi høre på, at de offentligt ansatte intet leverer og kun vil have, skriver han i sit debatindlæg.

”Det er urimeligt spil”

I disse dage er der megen snak i krogene om, hvorvidt der kommer til at ske en lockout eller ej. Men Louis Jacobsen skriver i sit debatindlæg til Jyllands-Posten, at han er uforstående over for, at der overhovedet bliver truet med sådan et indgreb i det hele taget.

- Jeg synes, man spiller et urimeligt spil ved konsekvent at sige, at man ikke vil forhandle noget. Det virker som om, at regeringen helt fra start har regnet med, at de ville lave et regeringsindgreb, så de kunne få det på sin egen måde. Det synes jeg ikke er rimeligt, uddyber han over for Avisen.dk.

LA-medlemmet Christina Yoon Petersen er dog ikke af den overbevisning, at regeringen er ude på at køre hetz mod de offentligt ansatte og gøre livet surt for dem ved at indføre en lockout.

- Jeg tror ikke, man kan få nogen politiker til at sige, at de synes, at de offentligt ansatte er dårlige til deres arbejde, eller at de ikke sætter pris på dem. For det tror jeg faktisk, at de gør, siger Christina Yoon Petersen til Avisen.dk.