Der dufter med garanti allerede himmelsk i mange danske hjem, hvor anden sikkert er i ovnen og sovsen er ved at blive gjort klar. Det er jo som bekendt mortensaften.
I morgen, den 11. november, er det nemlig Mortensdag, og det fejrer vi traditionelt aftenen forinden med den særlige menu – og det har vi gjort i flere hundrede år.
Historien bag ligger langt tilbage. 4.juli 371 blev Sankt Morten udnævnt til biskop i Tours, men ifølge legenden ville han af ydmyghed ikke acceptere udnævnelsen. Han gemte sig derfor i en gåsesti, men gæssenes skræppen afslørede ham.
Derfor var der ingen vej udenom bispetitlen, men som biskop bestemte Morten, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham ved at slagte og spise dem.
I Danmark er gåsen dog for længst erstattet af and. Der første skriftlige kilder om traditionen stammer fra 1616, og dengang var gæs ikke almindelige i Danmark og derfor en meget dyr og eksklusiv spise.
I forbindelse med mortensaften sælges der omkring 600.000 ænder i Danmark – og kun et par tusinde gæs.
Husker du for øvrigt, hvor Casper Christensen og venner tilberedte deres and i "Mandrilaftalen"? Se det ret sjove indslag herunder: