Mette Frederiksen hylder fange-kor, taxachauffør og et særligt vaskeri

Her er det VASKERIET, der er en af vinderne af Fællesskabsprisen 2018. (Foto: Foto: Sekretariatet bag Fællesskabs-prisen)

I dag bliver ti danskere hyldet for deres indsats for fællesskabet i deres lokalsamfund eller på deres arbejdsplads. De fejres på Oslobåden i Københavns Havn, hvor Mette Frederiksen vil overrække de ti priser.

Vinderne af Fællesskabsprisen 2018 er fundet.

En af vinderne er Karsten B. Vester, som står bag projektet "Virksomheder adopterer skoleklasser," som Avisen.dk tidligere har talt med og været på virksomhedsbesøg med hos en skoleklasse i Slagelse.

Han er begejstret for at være en af de ti vindere:

- Det er helt fantastisk. Jeg håber, det kan give vores projekt et skub, for vi vil selvfølgelig gerne have, at endnu flere får øje på os og får lyst til at samarbejde med os.

- Det er virkelig et skulderklap, for at arbejde med sådan noget er fyldt med masser af op- og nedture. Dette er en fantastisk god motivation til at blive ved, siger Karsten B. Vester til Avisen.dk.

De ti vindere af prisen er:

1. Louise Adrian – Fangekoret, København (Publikumsprisen)

Louise Adrian etablerede Fangekoret for 22 år siden. I koret har hun spillet, sunget og skabt musik med nogle af landets hårdeste kriminelle i Vridsløselille Statsfængsel. Efter Vridsløselille lukkede, har hun flere gange om ugen kørt til fængsler rundt i landet for stadig at kunne synge med de indsatte. Sangene, der bliver optrådt med, har tekster af de indsatte selv om deres hverdag i fængsel, fejltrin og refleksioner over deres liv. 

2. VASKERIET, Brabrand

Vaskeriet er ikke et helt almindeligt vaskeri. For her er det udviklingshæmmede, du møder, når du afleverer dit vasketøj. Vaskeriet giver dem mulighed for at opleve, hvordan det er at være en del af et arbejdsfælles-skab og skaber mulighed for, at en overset gruppe kan udvikle deres ressourcer og bidrage til fællesskabet.

3. De Nye Stemmer, København

De Nye Stemmer er unge frivillige jøder og muslimer i alderen 16-20 år, som arbejder mod fordomme. De bruger deres tid på at komme ud på skoler, festivaler og andre steder for at fortælle om, hvordan det er at være en minoritet, hvad det medfører, og hvad der kan gøres for at fremme forståelse for hinanden og for at mindske kløften mellem kulturer og religioner. 

4. Karsten B. Vester, Vejle & landsdækkende

Karsten B. Vester er initiativtager til “Virksomheder adopterer skoleklasser”. Han har i mere end 15 år skabt fællesskaber mellem skoleklasser og lokale erhvervsvirksomheder rundt omkring i landet. Formålet med initiativet er kort sagt at give eleverne viden og erfaring med arbejdsmarkedet, give dem gode rollemodeller, og ikke mindst vise dem, hvor de kan bruge de ting, som de undervises i i skolen.

5. Coding Pirates, landsdækkende

Coding Pirates er en af Danmarks hurtigst voksende fællesskaber, der gennem leg, kreativitet og frivillig arbejdskraft lærer børn om it, programmering og robotter. De har lange ventelister og arbejder blandt andet med at få flere piger til at kode og på længere sigt skabe en mere mangfoldig IT-branche.

6. Danmark Dejligst, landsdækkende

Danmark Dejligst er en turnerende festival, der fejrer fællesskabet. Det gør de ved at rejse rundt i landet og hjælpe små byer i Danmark med at holde gratis festivaler for hele familien. Overskuddet fra festen går til foreningerne i byerne. Rundt omkring i landet er der bl.a. blevet investeret i fodboldmål, hjertestartere, børnesadler og boksehandsker. Det er noget, der giver glæde i de små byer. Prisen modtages af sanger Rasmus Nøhr.

7. WeShelter, København

Frivillige netværksvenner nedbryder ensomhed hos hjemløse og udsatte. Mange hjemløse har få eller ingen relationer. WeShelters netværksvenner støtter den hjemløse i at skabe og opbygge nye netværk, træne sociale kompetencer samt i at etablere og fastholde livet i en ny bolig - en frisk start i omgivelser væk fra misbrug og sociale problemer.

8. Hanif Sayed, Roskilde

Hanif er taxachauffør og arbejdsmiljørepræsentant for taxichaufførerne i Roskilde. En utrolig vellidt kollega, der gør meget for fællesskabet for chaufførerne. Det er svært, fordi der er mange forskellige arbejdsgivere, og man arbejder meget alene. Hanif er medlem i 3F Roskildeegnens mangfoldighedsudvalg, hvor han bl.a. underviser flygtninge i den danske model. 

9. René Pedersen og Sociolancen, København

René er socialfaglig medarbejder i Sociolancen, som kører i Københavns gader og hjælper alkoholikere, misbrugere og psykisk syge. Han og kollegerne møder de socialt udsatte med en hjælpende hånd og et knus. Målet er at motivere dem, så de en dag kommer ud af deres misbrug og får et liv, som ikke går op i druk og stoffer. 

10. Gruppen bag nyt forsamlingshus i Øster Hassing (Nordjylland)

I mere end tre år har ildsjælene i projektgruppen bag et nyt forsamlingshus i Øster Hassing arbejdet målrettet for at samle de økonomiske midler til at opføre et nyt forsamlingshus i landsbyen. Gruppen er åben for alle, men 10 medlemmer har været med fra start.