Iværksætter: Børn skal vide, at man kan blive andet end akademiker
Henter afspiller ...
Eleverne fra Hvilebjerg Skole plukker ukrudt i urtehaven bag Vilcon Hotel. Foto: Foto og video: Sesilie Christophersen
Selvom man ikke er god til matematik, kan man sagtens være fantastisk i et køkken. Derfor er det vigtigt, at børn bliver introduceret for mere praktiske kompetencer i løbet af deres skoletid, mener iværksætter Karsten B. Vester. Han har skabt projektet "Virksomheder adopterer skoleklasser", som arbejder for at give børn en større palette af muligheder, når de skal vælge uddannelsesretning.

Lidt uden for Slagelse ligger et hotel omringet af grønne marker og træer. I foyeren kan man se, at stedet særligt fejrer bryllupper og andre festlige begivenheder. Men i dag er hotelgæsterne ikke vordende brudepar, derimod en 1. klasse fra Hvilebjerg Skole, som ligger godt en kilometer fra Vilcon Hotel og Konferencegaard.

Hotellet deltager nemlig i projektet "Virksomheder adopterer skoleklasser" startet af iværksætteren Karsten B. Vester.

Skoleeleverne er vandret ned til hotellet fra deres skole sammen med deres to lærere og har bevæget sig ud til urtehaven, hvor de skal hjælpe med at plukke ukrudt og plante grøntsager som aubergine, peberfrugt og squash.

Børnene er vildt begejstret for at komme udenfor skolens tykke mure, og solen skinner da også fra en skyfri himmel. Det er den optimale dag at gå i haven.

Børnene skal lære, at frugter og grøntsager ikke blot er noget, man kan købe i et supermarked, men at det vokser på træer og buske. Ligesom de også tidligere har været med til at lave mad på hotellet, bl.a. græskarsuppe af græskar fra haven.

Projektet er bygget op omkring mødet mellem folkeskoleelever og virksomheder for at eleverne i en tidlig alder bliver præsenteret for erhvervslivet og andre uddannelsesmodeller end gymnasiet og en universitetsuddannelse.

- Projektet tager nok udgangspunkt i min egen dårlige oplevelse i folkeskolen. Jeg tænkte, det kan vi gøre bedre. Bare fordi, at man ikke er god til matematik, kan man sagtens være fantastisk i et køkken, som f.eks. restaurantchefen her på Vilcon Hotel. Derfor er det vigtigt, at man i en tidlig alder bliver præsenteret for andre kompetencer end de boglige, som er lige så vigtige, fortæller Karsten B. Vester.

Hele landet er med

Slagelse er langt fra den eneste by, hvor "Virksomheder adopterer skoleklasser" er at finde. Virksomheder i både Odense, Sønderborg, Vejle og mange andre byer har adopteret en skoleklasse. I alt 56 virksomheder har adopteret skoleklasser fra 25 skoler landet over.

Fagområderne er oftest med et praktisk element, som på et hotel eller et plejecenter. Fælles for alle møderne er, at begge parter får noget ud af det. På virksomhederne ser de eleverne som et friskt pust i hverdagen, når der kommer 25 børn fulde af energi.

- Det er hyggeligt, når de er her. Vi håber også på, at når der er skabt en stærk relation i en så tidlig alder, at eleverne eventuelt kan være fremtidige medarbejdere, fortæller Thue Nielsen, fab-chef (food and beverage) på Vilcon Hotel.

Eleverne er da også helt vilde for at skulle arbejde på Vilcon, når de bliver voksne. Selvom Karsten B. Vester gætter på, at de ikke alle bliver i drømmen om at blive kok. Men det er heller ikke det vigtigste for iværksætteren, han brænder for at give børnene succesoplevelser i mere praktiske rammer end et normalt klasseværelse.

- Her kan de opleve, at de mindre boglige pludselig er dem, som går forrest. Dynamikken kan ændre sig, fordi dem, der står stærkest i skolen, pludselig har brug for hjælp fra de andre. Det er sundt for alle parter, fortæller Karsten B. Vester.

I Urtehaven er det ved at være tid til en pause for børnene. Der bliver delt vandflasker rundt til alle eleverne i den bagende sol. Når de har spist deres frokost, går turen tilbage til skolen på gå-ben. Eleverne besøger ofte Vilcon på små hyggeture, men næste officielle besøg ligger i efteråret, hvor børnene får mulighed for at nyde godt af de grøntsager, de planter i dag.   

Virksomheder adopterer skoleklasser er indstillet til Fællesskabsprisen. Læs om andre projekter, som er indstillet til Fællesskabs-prisen her.

Fællesskabs-prisen
  • Fællesskabs-prisen hylder hverdagens mange oversete helte, der udgør velfærdssamfundets usynlige bærende søjler, og som gør en ekstraordinær forskel for fællesskabet.
  • Fællesskabs-prisen er stiftet af Mette Frederiksen, partiformand for Socialdemokratiet, og en række store danske organisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
  • Alle kan indstille en person, som de mener fortjener at vinde Fællesskabs-prisen, men man skal opfylde en række betingelser for at komme videre til næste runde og blive nomineret.
  • Disse betingelser er: 1. Man skal være uundværlig for et fællesskab, der har stor betydning for andre. 2. Man skal stå bag en længevarende indsats, der rækker ud over et kort initiativ. 3. Man skal have skabt konkrete resultater gennem sin forening, projekt eller initiativ. 4. Man skal være et forbillede for kollegaer eller lokalsamfund.
  • Dette er femte år i træk Fællesskabs-prisen bliver uddelt.
  • Vinderen udnævnes 7. juni 2018.
UDVID