Administration 

Mette F.: Martin Rossen bliver ikke vicestatsminister

Både politiske venner og fjender har kritiseret, at statsminister Mette Frederiksen (S) har givet sin tætteste rådgiver Martin Rossen en central placering i regeringen. (Foto: ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen afviser, at stabschef Martin Rossen kan betragtes som vicestatsminister.

Både politiske venner og fjender har kritiseret, at statsminister Mette Frederiksen (S) har givet sin tætteste rådgiver en central placering i regeringen.

Martin Rossen, som er tidligere stabschef i Socialdemokratiet, er blevet indsat som stabschef i et nyoprettet politisk sekretariat i Statsministeriet.

Han er også blevet medlem af de to magtfulde udvalg, Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget, hvor regeringens vigtigste beslutninger træffes. Medlemmerne af udvalgene er normalt folkevalgte.

Det nye tiltag skal styrke regeringens politiske arbejde, forklarer Mette Frederiksen.

- Min påstand er, at hastigheden og kompleksiteten og de almindelige driftsopgaver er taget til i omfang. Og det rum, vi har, til det egentlige udviklingsarbejde er blevet mindre, siger statsminister Mette Frederiksen.

Folketingets jurister har konstateret, at der ikke er juridiske problemer ved Martin Rossens rolle i Statsministeriet, selv om han som særlig rådgiver ikke kan stilles til ansvar for Folketinget.

Politiske kolleger og kritikere har dog kaldt det nye tiltag for en risiko for folkestyret og har også stillet spørgsmål om, hvorvidt han kan sammenlignes med en vicestatsminister.

Det afviser Mette Frederiksen:

- Martin er ikke en vicestatsminister. Og havde jeg ønsket en vicestatsminister, så havde jeg udpeget sådan en. Så det er han ikke.

Du siger i et folketingssvar, at Martin Rossen indgår "på lige fod" med andre udvalgsmedlemmer. Betyder det så, at han har samme beslutningskraft som ministre?

- Nej, det gør det selvfølgelig ikke. Arbejdet i Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget er sådan, at det er henholdsvis mig og finansministeren, som sidder for bordenden. Når der træffes beslutninger på et givent område, så er det ministeren. Det er i drøftelserne, at han indgår på lige fod.

Det er ikke umiddelbart noget, vi har set tidligere, at en rådgiver indtræder i Koordinations- og Økonomiudvalget. Kan du nævne tilfælde, hvor man har set det?

- Det, jeg laver her, er jo nyt: At have en egentlig udviklingsafdeling i Statsministeriet, som skal sørge for, at tingene også bliver forankret her, fordi det er mig, der har det overordnede økonomiske og politiske ansvar.

- Traditionelt har Statsministeriet spillet en mindre markant rolle i en række sammenhænge. Og det kommer jeg til at lave om.

Hvorfor giver du ikke bare Martin Rossen en formel titel, så han også bliver ansvarlig og kan indkaldes i samråd og så videre?

- Fordi jeg tror, at man skal holde fast i, at vi har et ressortministerstyre i Danmark. Det betyder, at de beslutninger, der træffes i Statsministeriet, har jeg ansvaret for. Hvad enten de er gode, eller om nogle måtte mene, de er dårlige, er det mig, der står til ansvar. Ikke alene overfor Folketinget, men over for danskerne, siger Mette Frederiksen.

Martin Rossens rolle har dog udløst en række spørgsmål på Christiansborg. En del af dem knytter sig til Statsministeriets kommunikation om Martin Rossens rolle.

Den 4. juli udsendte Statsministeriet en pressemeddelelse, hvori man beskriver oprettelsen af det nye politiske sekretariat, som Martin Rossen skal stå i spidsen for.

I pressemeddelelsen fra Statsministeriet står der: "I det politiske sekretariat vil i øvrigt indgå et antal medarbejdere fra Centraladministrationen".

Det sidste vil dog være i strid med retningslinjerne for særlige rådgivere. De er nedfældet i en betænkning fra 2013 fra Udvalget om særlige rådgivere.

I betænkningen fastslår udvalget, at særlige rådgivere som Martin Rossen ikke må ikke være chef og have instruktionsbeføjelse over for "almindelige" embedsmænd. Embedsmænd skal nemlig være politisk neutrale.

Hvis Martin Rossen skulle have flere embedsmænd under sig, ville det vel være i strid med reglerne, som siger, at særlige rådgivere skal arbejde "uden instruktionsbeføjelser over for almindelige embedsmænd"?

- Men det får Rossen heller ikke, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser til, at Statsministeriet efter sommerferien udsendte en ny pressemeddelelse. Heri fastslår ministeriet, at Martin Rossens afdeling nu kun skal bestå af Rossen selv og Mette Frederiksens to særlige rådgivere samt en sekretær.

I stedet oprettes der en stilling som udviklingschef, som de fem embedsmænd fra andre ministerier skal referere til.

Men det var vel ambitionen, at Martin Rossen skulle have et antal medarbejdere under sig, som I skriver i den pressemeddelelse, I sendte ud 4. juli?

- Ikke hvad angår instruktionsbeføjelse, for der er lovgivningen fuldstændig klar.

Men det var vel ambitionen? Det er i hvert fald det, der fremgår af pressemeddelelsen 4. juli?

- Det mener jeg ikke, at du har forudsætninger for at konkludere.

Men der står, at der i det politiske sekretariat vil indgå et antal medarbejdere fra Centraladministrationen. Man må gå ud fra, at hvis det er Martin Rossen, der leder det sekretariat, så er det også ham, der leder de medarbejdere?

- Der siger jeg så, hvordan det bliver. Det er to forskellige led i Statsministeriet. Der er et politisk sekretariat, som ledes af Martin Rossen, og så er der en udviklingsafdeling, som har en almindelig leder nøjagtigt som i andre afdelinger af Statsministeriet.

Men hvad er der sket, siden I sendte den pressemeddelelse ud?

- Ikke andet end at det her er en ny måde at arbejde på i Statsministeriet, og der skal vi have tingene på plads. Men det har ikke været vores beslutning på noget tidspunkt at ændre på reglerne i forhold til instruktionsbeføjelser. Det kan man i øvrigt heller ikke bare gøre.

Hvis han skal have en stab, kunne du jo vælge at gøre ham til minister, så han får den stab og de muskler, han skal bruge?

- Jeg mener ikke, at det er det, der er behov for. Jeg har ikke behov for en vicestatsminister, jeg har til gengæld behov for at være en dygtig statsminister, som får leveret på tingene.

Var det så en fejl, at I sendte den pressemeddelelse ud? Var det, fordi I ikke vidste, at særlige rådgivere ikke kan få instruktionsbeføjelser?

- Reglerne om instruktionsbeføjelser er helt klare, og dem har vi været bekendt med hele tiden.

Men så var det vel også en fejl?

- Det har ikke været vores ønske at ændre på instruktionsbeføjelserne.

Har du ikke selv et ansvar for, at vi har den her debat om, hvorvidt Martin Rossen i virkeligheden er vicestatsminister?

- Jeg mener, det er en legitim diskussion, og jeg forstår godt, at Folketinget interesserer sig for det. Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt, at der er tale om en vicestatsminister. Hvis jeg ville udpege en vicestatsminister, så havde jeg jo gjort det.

Hvorfor er det ikke ham selv, vi får lov til at interviewe?

- Det er, fordi Martin Rossen i lighed med andre ansatte i ministerierne har den rolle, han har. Det er ministrene, der udtaler sig på regeringens vegne. Ikke andre. Det gør embedsmænd heller ikke, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark