Europa skal i løbet af ganske få år have et "fuldstændigt dueligt forsvar", der kan beskytte de europæiske lande.
Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ind til ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles torsdag.
- Hvis vi kommer i en situation om nogle år, hvor vi bliver nødt til at forsvare os, skal vi være klar. Den beslutning skal træffes snart, siger Mette Frederiksen.
Den danske statsminister ankom til Bruxelles, dagen efter at økonomiminister Stephanie Lose fik et bredt mandat i Folketinget til at støtte EU-Kommissionens nye forsvarsplan.
Den vil ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, åbne alle EU's sluser, så EU-landene via gæld og penge fra EU's strukturmidler kan investere i forsvar.
- Der er nogle EU-lande, der har en sværere økonomisk situation, end vi har. Derfor er denne lempelse af finanspolitikken vigtig at få på plads, siger Mette Frederiksen om von der Leyens plan.
På torsdagens topmøde ventes EU-landenes stats- og regeringschefer at bakke op om planen.
Der er dog uvished om, hvorvidt støtten til både oprustning, men især til Ukraine, også vil omfatte Ungarn.
Ifølge Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor i statskundskab på Københavns Universitet, og som har indgående kendskab til forsvars- og sikkerhedspolitik, er Mette Frederiksens ambition om et dueligt forsvar opnåelig.
- Europa har bestemt penge til at hamle op med det russiske forsvar, siger han.
Mikkel Vedby Rasmussen har med flere kolleger regnet på, om det europæiske forsvar kan hamle op med det russiske.
- Vi er nået frem til, at hvis vi bruger 3,4 procent af vores bruttonationalprodukt på forsvar de næste 25 år, ville Norden plus Polen kunne have et forsvarsbudget, der er lige så stort som det russiske, siger han.
- Og mon ikke det ville kunne holde russerne på måtten.
Ifølge ham vil det tage mellem tre og fem år at få løftet det europæiske forsvar betydeligt.
- Det er urealistisk, at vi når det på et år, og vi vil ikke være helt færdige før om ti år. Men at vi når det, forudsætter jo, at man holder op med at snakke om det og rent faktisk begynder at gøre noget, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Ifølge europæiske tænketanke ligger det russiske militærbudget på et beløb mellem 94 til 135 milliarder euro om året.
/ritzau/