Trekantsdrama i ministeriet: Forstå forhandlinger på to minutter

Vil det lykkes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at score hattrick og lande endnu en trepartsaftale med arbejdsgiverne og fagbevægelsen? De næste to måneder skal der arbejdes på højtryk for at skrue helt nyt voksen- og efteruddannelsessystem sammen.
LO-formand Lizette Risgaard, statsminister Lars Løkke Rasmussen og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard som repræsentant for de offentlige arbejdsgivere efter den seneste trepartsaftale sidste år.
LO-formand Lizette Risgaard, statsminister Lars Løkke Rasmussen og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard som repræsentant for de offentlige arbejdsgivere efter den seneste trepartsaftale sidste år. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix.

Onsdag 16. august går det løs i Beskæftigelsesministeriet med en ny runde trepartsforhandlinger.

Med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) for bordenden skal topfolk fra blandt andet LO, FTF, AC, DA og KL støbe kuglerne til et helt nyt voksen- og efteruddannelsessystem.

Tavlen skal simpelt hen viskes ren. Ambitionen er, at virksomhederne og medarbejderne skal have adgang til en stærk, målrettet og mere fleksibel voksen- og efteruddannelsesindsats, der motiverer flere til opkvalificering i overensstemmelse med arbejdsmarkedets skiftende behov.

Regering og arbejdsmarkedets parter er rørende enige om, at der skal skabes et mere enkelt og overskueligt system. Og der er en fælles interesse i at flere lønmodtagere og virksomheder gør brug af voksen- og efteruddannelse, så arbejdsstyrken kan matche de krav, som fremtidens arbejdsmarked kræver med digitalisering, robotter og kunstig intelligens.

Blandt de store knaster er: 

* AMU-systemet. Arbejdsgiverne vil gerne ændre radikalt på AMU og bruge store dele af de nuværende AMU-kroner på en helt anden måde. Fagbevægelsen siger nej til, at AMU bliver en spareøvelse.

* Økonomien. Hvem skal betale? Arbejdsgiverne, staten eller lønmodtagerne? Hvad skal godtgørelsen gå til, og hvor stor skal den være for virksomhederne? 

* Hvordan skaber man et overskueligt og let forståeligt VEU-system, som smeden, sosuen og pædagogen kan bruge?  

* Hvordan får man uddannelsesinstitutionerne til at samarbejde på kryds og tværs i stedet for at konkurrere?

* Hvordan tilskynder man flere ufaglærte til at blive faglærte via VEU-systemet? 

* Hvordan skaber man et nyt VEU-system, hvor også faglærte og lønmodtagere med mellemlange og lange uddannelser får masser af muligheder for løbende opkvalificering? 

På bundlinjen skal der helst lande en trepartsaftale i oktober, der får langt flere lønmodtagere og virksomheder til at prioritere efteruddannelse. Deltagelsen i efteruddannelse er styrtdykket de senere år, og det er uholdbart i længden både for virksomhederne, lønmodtagerne og samfundet.     

Som udgangspunkt for forhandlingerne er 13 anbefalinger fra regeringens ekspertgruppe, der i juni kom med en rapport.   

Regeringen har allerede indgået to trepartsaftaler. En i marts 2016 om integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked. Og en om flere praktikpladser for at sikre tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i august 2016.

Hvis det lykkes Lars Løkke Rasmussen at forhandle aftalen om et nyt VEU-system på plads i oktober, kan han som den første statsminister i historien notere sig et hattrick indenfor en regeringsperiode. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.