Da overtegnede boede i Los Angeles fra 1988 til 1991, kom de første MX-5'ere på vejen. Det var i 1989 og den hed, som den stadig gør i USA, Miata. Den lille dynamiske sportsvogn til kun to personer og med pop-up-lygter kørte så meget ind i hjerterne på amerikanerne, at leveringerne slet ikke kunne følge med efterspørgslen, og derfor så man ofte Miata'en brugt til salg for næsten det dobbelte af prisen – sat til salg af de heldige bilister, som havde nået at skaffe sig en.
I USA og Canada hedder den Miata, og det er da også kælenavnet for den lille fyr verden over. Her er den første generation parkeret med udsigt til Golden Gate i San Francisco Foto: Gustavo Zambelli/Unsplash
Designet var også petit og mindede om de mange sportsvogne, som for længst var stoppet i produktion såsom MGB, Triumph Spitfire og Lotus Elan. Sidstnævnte var dog også det designforlæg, som blev til Mazda MX-5 Miata.
I de kommende generationer er der sket ændringer i designet – nogle mere nænsomme end andre. Bl.a. forsvandt pop-up-lygterne i anden generation. De var for farlige for fodgængere, gik ofte i stykker og designet med den slags lygter var heller ikke tidssvarende. Men den har altid bibeholdt at være baghjulstrukket, åben (med hard-top som ekstraudstyr) og lille, lav og kompakt, som sportsvogne nu engang skal være.
Også med kalechen oppe ser MX-5'eren godt ud. Foto: Per Kuskner
Det kompakte cockpit med analoge instrumenter. Der er lige blevet plads til to kopholdere og et handskerum bag forsæderne. Foto: Per Kuskner
Og det koncept har været populært, så populært, at Mazda MX-5 nummer en million rullede ud fra samlebåndet i Japan i 2016.
Avisen.dk prøvekørte Mazda MX-5 100th edition, som fejrer, at i år er Mazda 100 år. Edition-modellen kommer udelukkende i hvid perlemorslakering med rød top og røde sæder. Det er en 2.0 liters motor med sprudlende 184 hk. Den vejer næsten prik det samme som den allerførste MX-5 – altså lige omkring et ton, og det gør den yderst agil og sjov at køre. Og vandringen på 40 mm i gearkassen er den samme som altid, så det er ikke store håndbevægelser, der skal til for at skifte gear.
En åben sportsvogn i byen når solen skinner - hvad mere kan man forlange? Foto: Per Kuskner
MX-5'eren er ikke en bulderbørste, som kan køre solen sort, faktisk kører den som enhver anden mere fodformet bil, hvis man kører den almindeligt. Men det skal man heller ikke. Kør ind på en snoet vej, sæt den ned i de lave gear og lad den få en masse omdrejninger (helt op til +7000), og så bliver den sjov og sprudlende, præcis som en rigtig sportsvogn skal føles.
Der er heller ikke noget "nymodens" digitalt at hente i cockpittet. Herlige analoge instrumenter hele vejen, men de kunne godt have opdateret infotainment-skærmen lidt. Det er den samme kedelige en, som min svigerfar også har i sin Mazda 3 fra 2011, come on! Og hvorfor en antenne, som kan brække af i bilvasken, hvis man glemmer den?
Og nu vi er ved risen, så er det heller ikke nogen langtursvogn. Den føles som en jakke, der skal tages på, så lille er den indvendigt, og den larmer så meget både fra motor og vindstøj med kaleche i eller oppe, så en længere tur på motorvejen bliver anstrengende.
Til gengæld smiler man og bliver glad i låget af at suse rundt på de små veje og i byen, og kan man nøjes, så fås den med en mindre, men næsten ligeså sprudlende motor på 1.6 liter med 132 hk., til kun 280.000 kr. Og det er dæl'me stadig billigt for så meget sjov, ballade og charme.
Kalechen er manuel, men det tager under 5 sekunder at slå den op eller i. Ingen grund til langsommelige el-hjælpemidler her. Foto: Per Kuskner
Hvorfor?
Fordi du får så meget køreglæde (jo, det findes stadig) og munterhed pakket ind i smukt design for små penge.
Hvorfor ikke?
Fordi du måler mere end 190 cm. og derfor ikke rigtig kan køre med kalechen på og sidde normalt. Og fordi du aldrig vil få den i fred, hvis du har børn med kørekort.
Mazda MX-5 100th Edition
Motor: R4 benzin, 1.998 ccm, 184 hk / 205 Nm
0-100 km/t: 6,5 sek.
Tophastighed: 219 km/t
Forbrug: 14,5 km/l
Pris: 415.000 kr.
(MX-5 1.6 fås fra 280.000 kr.)