Matador-stjerne afslører: Sådan var min barndoms jul

Underholdning
Kurt Ravn er opvokset i Kolding. Han er uddannet fra Statens Teaterskole i 1973 og blev især kendt for rollen som jernbanearbejderen Lauritz Jensen i "Matador". (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix)

Som barn ønskede skuespiller Kurt Ravn sig altid det samme juleaften.

Kurt Ravn har varmet op til julen i flere måneder i år.

Først optog den 71-årige skuespiller julekalenderen "Det store eksperiment", hvor han spiller den onde professor Primus, og i december kører han for 24. år i træk rundt til landets kirker for at give julekoncerter.

Men det gør ikke noget at varme længe op, mener Kurt Ravn. Han holder meget af julen, og fejrer den som de fleste andre med pyntet juletræ og andesteg på bordet.

- Vi fejrer julen meget traditionelt i vores familie. Det skal være, som det var i barndommen. Det går ikke med et juletræ af plastik eller LED-lys på juletræet.

- Det skal være levende lys og det gamle julepynt. Selvfølgelig er der også kommet nye ting til på træet, men det er sjovt at have et par stykker med fra barndommen.

- Jeg har blandt andet den lille tromme, som man altid huskede som barn, og en lille fugl. Der er visse ting, som skal være der, siger han.

Gaverne i fokus

Den folkekære skuespiller er opvokset i Kolding med sin storebror og sine forældre Aage Ravn og Catharina Maria Otzen.

Han har gode minder fra sin barndoms juleaftener.

- Da jeg var helt lille, blev juletræet pyntet for lukkede døre, og vi måtte først se det, når det var helt pyntet færdigt. Det var altid meget spændende, fortæller han.

Foruden træet var det mest gaverne, der var i fokus.

- Som barn skrev jeg altid et elektrisk tog øverst på ønskelisten, selv om jeg vidste, at jeg ikke fik det. Det var for dyrt. Men det skulle stå på listen, siger han.

Fik tog af storebror

I flere år fik Kurt Ravn ikke det elektriske tog, som han ønskede sig så højt, indtil hans storebror et år forbarmede sig over ham.

- Han købte en lillebitte rund bane med et tog, som man kunne trække op, og så kom der lidt gnister ud af det, og toget kørte bare rundt og rundt.

- Det var det nærmeste, han kunne komme et elektrisk tog med sin stakkels løn som bybud, men han syntes, jeg skulle have det.

- For mig var det en stor glæde, for selv om det var et lille tog, så var det dog et tog, der kørte rundt, siger Kurt Ravn og griner.

I "Matador" fejrer Røde jul med sin familie i beskedne omgivelser DR

Julekalenderen "Det store eksperiment" kan ses på Viaplay hver dag frem til den 24. december.

Og så kan Kurt Ravn selvfølgelig også opleves i sin glansrolle som Røde i Matador, DR har lagt samtlige afsnit op på drtv - se dem her.

/ritzau/

Af Kristine Dam Johansen, Ritzau FOKUS