Administration 

Jussi Adler-Olsen om sin barndom: Jeg oplevede utrygheden lure omkring mig

Underholdning
Jussi Adler-Olsen er aktuel med ottende bog i Afdeling Q-serien, som har fået titlen "Offer 2117". (Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix)

Krimiforfatteren oplevede for første gang at være bange, da han som otteårig boede på et sindssygehospital.

Som forfatter kræver det en vis portion nysgerrighed, empati og fortællelyst at sætte sig ind i hovedet på sine karakterer og lade dem udfolde sig på papiret.

For den danske krimiforfatter Jussi Adler-Olsen, som for tiden er aktuel med "Offer 2117", er det egenskaber, han har med sig fra sin barndom.

Den 68-årige forfatter, som egentlig hedder Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen, men aldrig er blevet kaldt andet end Jussi, voksede op i 1950'erne med en far, overlæge Henry Olsen, som var mere end almindeligt nysgerrig.

- Min far havde fem embedseksaminer - han var læge, præst, gymnasielærer og dirigent på konservatoriet - og han holdt aldrig op med at blive klogere.

- Da han døde som 86-årig, var det med studierne foran sig på bordet. Han syntes, det var så skægt, og som årene er gået, har jeg fundet ud af, at jeg har det på samme måde, fortæller Jussi Adler-Olsen.

Før den danske krimiforfatter begyndte at skrive romaner i 1990'erne, havde han en alsidig karriere som blandt andet forlagsredaktør, chefredaktør, filmkomponist og ejer af en tegneserieforretning.

Nu, hvor han lever af at skrive bøger, elsker han især researchfasen, hvor han kan bruge dage på at sætte sig ind i eksempelvis numerologi, tarotkort og okkulte fænomener, hvis det giver mening for hans bog.

- Forskellen på min far og jeg er, at jeg ikke behøver at få en doktorgrad eller en eksamen i et emne, som interesserer mig. For mig er lykken at sætte mig virkelig godt ind i noget og så have lov til at glemme det igen, siger han.

På trods af de mange eksamener arbejdede Jussi Adler-Olsens far i mange år som læge på diverse sindssygehospitaler, hvor Jussi Adler-Olsen voksede op.

Det var i 1950'erne, hvor psykofarmaka endnu ikke var udbredt, og Jussi Adler-Olsen overværede patienter få elektrochok og gå rundt i udendørs "skrigebure", hvilket siden har inspireret hans forfatterskab.

Første gang Jussi Adler-Olsen oplevede at være rigtig bange som barn, var, da han som otteårig boede på et sindssygehospital i Brønderslev, hvor hans far var overlæge.

Mens hans forældre spiste middag hos naboen, så Jussi Adler-Olsen en Sherlock Holmes-film på familiens sort-hvid-fjernsyn. I filmen var der en stærk mand, som slog folk ihjel ved at omfavnede dem og knuse deres rygsøjle.

- Jeg sad der på et sindssygehospital, hvor der var ret mange, der havde slået folk ihjel, og jeg kendte dem jo godt. Der var blandt andet kaptajnen Lyneborg, som jeg elskede - han havde slået en af sine matroser ihjel med ét hug.

- Men der foran fjernsynet gik det for første gang op for mig, at utrygheden lurede lige omkring mig. Jeg havde aldrig følt den før. Mine forældre kom hjem til en lille dreng, der sad i sofahjørnet med sne på skærmen, for jeg turde ikke gå over og slukke fjernsynet.

Jussi Adler-Olsen blev pludselig utryg ved patienterne på hospitalet, som nogle gange gik rundt uden tøj på og råbte, kradsede og spyttede. Han spurgte sin far, hvad der var galt med dem.

- Min far sagde: "Du skal vide en ting, Jussi. Det kan godt være ret hårdt at blive voksen. De her mennesker har engang været børn ligesom dig". Og hvilken tanke slår der så ned i en lille dreng? Kan jeg også risikere at blive sådan?

- Den slags tanker følger en hele livet. Ikke fordi jeg har været bange for at blive sindssyg, men der er en angst for, at der er nogle ting, som man ikke kan kontrollere. Sygdom for eksempel, siger han.

Når det er sagt, tænker Jussi Adler-Olsen ikke tilbage på barndommen på sindssygehospitalerne som noget særligt traumatiserende.

- Jeg tror egentlig ikke, det var meget anderledes end at vokse op på en bondegård. Der kapper man hovedet af en høne og skærer halsen over på en gris. Der er rigtig mange, der oplever ting, som er meget værre.

- Jeg tror, min barndom på sindssygehospitalerne har givet mig empati og forståelse for skæve eksistenser – og kærlighed til dem. Nu skal jeg ikke sige noget ondt om min vennekreds, men der er ret mange skæve eksistenser, som jeg har holdt ved i mange år, siger han.

Foruden kærligheden til skæve eksistenser og den nedarvede nysgerrighed fra faren har Jussi Adler-Olsen en stærk fortællelyst med fra sin barndom.

Den opdagede han, da han som 14-årig var spejder og besluttede sig for at bygge et raftetårn med sin kammerat. De to havde for vane at udfordre hinanden til at gøre vildere og vildere ting.

- Vi havde hørt om nogen, der var blevet oppe i et raftetårn i tre dage, og det synes vi, var lidt tøset, så vi besluttede os for at bygge et tårn og blive der i en uge.

- Efter et par dage kunne vi godt se, at det var på tide at kravle ned, men vi havde lovet hinanden, at vi ikke ville gøre det. Så vi begyndte at ryge cigaretter, som vi rullede af blade og græs. Det fik vi tyndskid af, så vi måtte sidde med bagdelen ud over kanten af tårnet, mens folk kom forbi.

- Efter at vi holdt op med at ryge cigaretterne, fortalte vi hinanden historier. Min ven kunne nogenlunde huske "Abehånden" af W.W. Jacobs, men det kunne jeg ikke, så jeg fandt selv på historier, som handlede om utrygheden ude i busken om natten, og "hvisle, hvisle, hvisle, der kommer nogen og slår os ihjel", fortæller Jussi Adler-Olsen.

Da han i begyndelsen af 30'erne blev aktiv i Fredsbevægelsen, begyndte han at skrive masser af tekster, men allerede som 30-årig havde han besluttet sig for at undersøge, om han kunne skrive en roman.

Det blev til bogen "Russisk Kabale", som aldrig udkom, men Jussi Adler-Olsen beviste for sig selv, at han kunne.

Siden har han skrevet romanerne "Alfabethuset", "Og hun takkede guderne" og "Washington dekretet" foruden de otte succesfulde krimier i Afdeling Q-serien.

Sidstnævnte er årsagen til, at Jussi Adler-Olsen stadig skriver.

- Hvis Afdeling Q-serien ikke var slået an, havde jeg nok lavet noget andet i dag. Bygget huse, spillet musik eller noget andet, som jeg synes, er sjovt.

- Jeg spurgte min far, da han var 75 år: "Nu har du taget alle de her eksamener, som du ikke har brugt til noget, men hvis du nu skulle begynde forfra, hvad ville du så lave?". Jeg forventede, at han ville sige: "Det samme". Men han sagde: "Så ville jeg spille violin i et symfoniorkester".

- Og nå ja, det kunne da også have været sjovt at være rockmusiker, det kunne jeg godt have tænkt mig. Men spørgsmålet er, om jeg ville have haft succes med det. Det er ikke sikkert, siger han.

/ritzau/

Af Kristine Dam Johansen, Ritzau FOKUS

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Nyheder

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje