Vestas skilte sig positivt ud fra mængden og gik til tops mandag, hvor udsvingene i de øvrige eliteaktier generelt var små. Derimod var der store bevægelser i et par af de mindre selskaber heriblandt TK Development, der steg ved udsigt til, at omkostningsbasen står for at blive trimmet.
C20 Cap-indekset endte 0,09 pct. højere i 585,83.
Vestas steg 4,9 pct. til 45,25 understøttet af nyt om den kommende runde med fabrikssalg. Målet er at reducere antallet af ansatte fra omkring 18.000 ved årsskiftet til 16.000 ved udgangen af 2013. Deadline står dog ikke bøjet i stål, da det er vigtigt for Vestas at finde den rette køber.
- Der er som sådan ikke noget nyt ude, men Vestas giver lidt flere oplysninger. Det tager markedet til sig, og det er også vejen frem for Vestas at spare og effektivisere forretningen, konstaterer aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger over for Ritzau Finans.
Med stigningen nåede Vestas-aktien det højeste niveau siden september sidste år, hvilket også skulle ses i lyset af en kursstigning på 14 pct. til den tyske konkurrent Nordex, der annoncerede planer om vækst i såvel driftsresultat og omsætning i 2013.
Blandt vinderne var også William Demant, der steg 0,4 pct. til 480 kr. Goldman Sachs hævede anbefalingen af William Demant til "køb" fra tidligere "neutral".
Brøndby var kursmæssigt oven på og steg 15 pct. til 12,9 kr., efter weekendens 3-0 sejr over AGF. Med sejren er økonomisk trængte Brøndby blot 1 point fra nedrykningsstregen. Samtidig blev en af knasterne i forhold til en restrukturering ryddet af vejen mandag, hvor Brøndby solgte sin andel af Gildhøj Centret.
Italien satte dagsordenen på obligationsmarkedet mandag, efter at ratinginstituttet Fitch sent fredag havde sænket sin kreditvurdering.
Meldingen fik sat skub i pengetrafikken fra syd mod nord, så kapitalen søgte mod de økonomisk og politisk mest stabile lande, mens italienske obligationer blev vendt ryggen. Der var dog langt fra tale om samme dramatiske renteudsving, som prægede markedet, da gældskrisen hærgede sidste år.
Renten på den den toneangivende, 10-årige, danske statsobligation sluttede 1 basispoint lavere end fredag på 1,66 pct., mens den 10-årige, italienske rente steg 5 basispoint til 4,64 pct.
Fitch begrundede blandt andet sin nedjustering af Italiens kreditværdighed med, at landet fortsat mangler en regering efter det rodede valgresultat i slutningen af februar. Det bringer uro om og udsigterne for den italienske økonomi. Den nye kreditvurdering har således stadig negative udsigter.
Den endelige opgørelse af den økonomiske vækst i Italien i fjerde kvartal indeholdt ingen overraskelser og viste ligesom den forrige opgørelse, at økonomien skrumpede med 0,9 pct. på kvartalsbasis.
/ritzau/FINANS
Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk