Selvom den amerikanske fremstillingsindustri viste sig svagere end ventet, endte aktiemarkedet mandag højere for fjerde børsdag i træk. Herhjemme blev fremgangen anført af Carlsberg og GN Store Nord, mens Vestas opgav en stor del af fredagens kursfremgang. Blandt sidepapirerne steg Zealand Pharma som følge af lettelse over, at partneren Sanofi ikke endte med at købe konkurrenten Amylin.
C20-indekset sluttede 1,2 pct. højere i 451,39, da investorerne hurtigt kom sig over et fald i ISM-indekset for den amerikanske fremstillingsindustri til 49,7 i juni fra 53,5 måneden før. Markedskonsensus var ifølge Bloomberg News kun var et fald til indeks 52.
De største stigninger tilfaldt Carlsberg, der lukkede 2,5 pct. højere i kurs 472,5, og GN Store Nord, der steg 3,1 pct. til kurs 73,05. Mens GN steg uden bagvedliggende nyheder, kaldte det internationale børshus Nomura ifølge Bloomberg News i en analyse Carlsberg for "betydeligt undervurderet".
Novo Nordisk var ikke negativt påvirket af meldingen om, at Bristol-Myers Squibb køber Amylin, der har de konkurrerende lægemidler Bydureon og Byetta mod type 2 diabetes, selvom det bør give en mere slagkraftig salgsstyrke bag produkterne. Prisen på 40 mia. kr. er først og fremmest et udtryk for en øget værdisætning af de såkaldte GLP1'ere, mener analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.
Men Zealand Pharmas aktie sluttede således 8,9 pct. højere i kurs 85,5.
Vestas, der steg kraftigt i slutningen af sidste uge, vendte snuden nedad med et fald på 8,1 pct. til 29,79 efter fredagens stigning på hele 8 pct. og torsdagens fremgang på 3,7 pct.
Mens de europæiske aktiemarkeder mandag ikke lod sig påvirke af et lidt skuffende tal for aktiviteten i den amerikanske fremstillingsindustri, fik statsobligationerne i blandt andet Danmark, Tyskland og USA yderligere et lille kursløft oven på offentliggørelsen, så statsrenterne blev presset endnu en tak nedad.
Herhjemme endte den effektive rente på den toneangivende, tiårige statsobligation 9 basispoint lavere end fredag i 1,34 pct., og den tiårige, tyske statsrente faldt omtrent tilsvarende til knap 1,51 pct. Den tiårige, danske rente faldt med yderligere 4 basispoint efter offentliggørelsen af ISM-indekset fra USA.
Indekset, der giver en indikation af aktiviteten i den amerikanske fremstillingssektor, faldt til 49,7 i juni fra 53,5 måneden før. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News ventet et mere beskedent fald til indeks 52,0.
I en kommentar til tallet noterer Nordea, at beskæftigelsen holdt sig på nogenlunde sammen niveau, mens nye ordrer faldt så drastisk, som det ikke er set, siden Lehman Brothers krakkede i 2008. Derfor vurderer banken, at man skal tage opgørelsen med et gran salt.
Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk