Lønmodtagere til Troels Lund: Hellere opkvalificering end udenlandsk arbejdskraft
Regeringen fremlagde onsdag deres udspil, der skal gøre det lettere for virksomheder at hente dygtige udlændinge til Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sats på uddannelse i stedet for at hente udenlandsk arbejdskraft hertil, lyder opfordringen fra danske lønmodtagere i ny måling. Det er ikke et spørgsmål om enten eller, siger beskæftigelsesministeren.

Den bedste måde at sikre lav ledighed og tilstrækkeligt med arbejdskraft i Danmark, er ved at investere i uddannelse og opkvalificering af de mennesker, der allerede befinder sig i landet.

Det mener mere end hver tredje lønmodtager - 36 procent - ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion for LO.

Modsat er det kun fire procent, der mener, at der skal investeres i at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark for at sikre balance på arbejdsmarkedet. Det glæder næstformand i LO, Ejner K. Holst, at lønmodtagerne er enige med LO.

- Det er nu, vinduet står åbent til at få folk ind på arbejdsmarkedet. Det kan være handicappede, langtidsledige og unge, der gerne vil have en praktikplads. Derfor skal vi nu investere i uddannelse og sikre os, at folk har de kompetencer, der skal til, siger Ejner K. Holst til Avisen.dk.

Troels Lund: Det er et spørgsmål om både og

Onsdag fremlagde regeringen sit udspil, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at tiltrække og ansætte kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) understreger, at man ikke kan stille løsningerne på arbejdskraftmangel skarpt op over for hinanden. En kombination af flere initiativer skal være med til at løse virksomhedernes mangel på kvalificeret arbejdskraft.

- Det er jo ikke et spørgsmål om enten eller. Det er et spørgsmål om både og. Opkvalificering af danskerne kan ikke stå alene og løse problemet med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Vi bliver også nødt til at gøre noget andet udover opkvalificering, siger Troels Lund Poulsen til Avisen.dk.

I regeringens udspil bliver der derfor også lagt op til flere initiativer, der skal sikre, at ledige kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere bliver rustet til at varetage de stillinger, som virksomhederne mangler at få besat.

Forsker: Det er et pseudoproblem

Virksomhedernes store hungren efter arbejdskraft ser arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen som et pseudoproblem. Han mener, det er forkert, når regeringen, Radikale Venstre og mange danske virksomheder blæser manglen på arbejdskraft op til at være et stort problem.

- Det danske arbejdsmarked kan godt klare formidling af arbejdskraft, hvis det handler om faglærte og specialarbejdere. Det kan man løse via uddannelse, opkvalificering og ordentlig jobformidling, siger han til Avisen.dk og fortsætter:

- Hvis det er specialistviden, kan man frit hente det hertil, fordi det vil være arbejdskraft, der skal have en løn på over 418.000 kroner. Her taler vi måske om mennesker, der skal have op mod 600.000 kroner om året.

Lønningerne skal ikke stige for meget

I dag kan virksomheder hente arbejdskraft fra lande uden for EU til Danmark via en særlig beløbsordning, der kræver, at udlændingene har en årsløn på mindst 418.000 kroner.

Den beløbsgrænse ønsker regeringen nu at sætte ned til 330.000 kroner for arbejdskraft fra udvalgte lande, som Danmark har et godt samarbejde med. Radikale Venstre ønsker også at sætte beløbsgrænsen længere ned, så virksomheder i højere grad kan ansætte udlændinge fra lande uden for EU.

Et flertal i Folketinget uden om regeringen - med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti som de største spillere - er dog imod. De er bange for, at den lavere beløbsgrænse vil føre til løndumping.

Men det er der ingen grund til at være bange for, pointerer Troels Lund Poulsen, som forsvarer nedsættelsen af beløbsordningen med, at det går ud over væksten, hvis lønningerne bliver for høje.

Ifølge ministeren kan man risikere, at virksomheder internt forsøger at rekruttere hinandens medarbejdere. Samtidig skaber det flere muligheder for virksomhederne i forhold til at få den rette arbejdskraft, mener han.

- Derudover vil der også være nyuddannede, som kommer til at få en chance for at træde ind i de her stillinger, selvom de ikke lige kan tjene 45.000 kroner månedligt fra første dag, siger Troels Lund Poulsen.