Modebranchen har længe fået skyld for at forårsage spiseforstyrrelser, men efter flere dødsfald stod det klart, at der måtte gøres noget.
Den 12. december 2007 vedtog modebranchen derfor et etisk charter, der skulle sikre, at de danske piger var sunde og raske, og at de var gamle nok til at kunne sørge for at få en ordentlig kost.
Men hvis man så tror, at modellerne på catwalken har fået mere fedt på sidebenene, så kan man godt tro om igen.
Lise Skov, Ph.D ved Copenhagen Business School (CBS), har forsket i modeverdenen. Hun har i hvert fald ikke set, at modellerne har fået mere sul på kroppen.
"Det tror jeg ikke, de har. Det har jeg i hvert fald ikke set, og jeg har heller ikke hørt andre sige, at det har haft den effekt," siger Lise Skov til Nyhedsbureauet Newspaq.
Det er der ellers god grund til, mener formanden for Dansk Selskab For Spiseforstyrrelser, overlæge Mette Waaddegaard.
"Det er sådan, at jo tyndere, man er, jo større risiko er der for, at man enten har eller udvikler en spiseforstyrrelse, som er ret alvorlige psykiatriske lidelser med alvorlige fysiske konsekvenser," forklarer overlægen til Newspaq.
Det var blandt andet brancheorganisationen Danish Fashion Institute, der i sin tid udviklede chartret. Her mener direktør Eva Kruse, at chartret er blevet misforstået.
"Medierne har haft en tendens til at tro, at vi skal til at have tykke piger på podiet, men det har aldrig været meningen med chartret. Vi har gerne villet bevidstgøre modebranchen omkring det ansvar, vi har som nogen af dem, der fremstiller idealer," siger hun til Newspaq.
Eva Kruse understeger, at modebillederne er en illusion, hvor modellen bliver stylet og sminket og efterfølgende retoucheret.
"Hvis modebranchen begynder at fremstille helt almindelige piger, så mistet det også sin magi. Og hvis man ser på, hvordan skønhedsidealet har udviklet sig gennem tiden, så har det handlet om noget, der har været uopnåeligt. Ellers er det simpelthen ikke interessant," mener Eva Kruse.
Den udmelding batter dog ikke meget hos overlæge Mette Waaddegaard.
"Det er sikkert rigtigt. Men så længe, et skønhedsideal er åbenlyst usundt, så giver det et uopnåeligt ideal, som rigtig mange unge kvinder vil kæmpe for at leve op til alligevel," siger Mette Waaddegaard til Newspaq.
-Newspaq