Derfor skal du være glad for, at du ikke ligner en fotomodel

Faktisk er der mange fordele ved ikke at se ud som disse kvinder. (Foto: Fotocollage: Avisen.dk. Fotos: Scanpix / Eva Rinaldi - Wikimedia Commons / Ika Khargelia - Wikimedia Commons / Gavin Rajah - Wikimedia Commons)

Ville du ønske, du havde en kropstype som modellerne på catwalken? Det skal du ikke.

Du ser dem overalt: I reklamerne, i tøjkatalogerne, i reportagerne fra modeugen og når du shopper tøj online. Kvinder, der - stort set - alle sammen ser ens ud i kropsbygningen.

Fotomodeller har nemlig i høj grad alle sammen samme kropsbygning: For kvindernes vedkommende mellem 175 og 185 cm høje, meget unge, med tynde lår og overarme og ret flad barm, en krop med hverken ret meget muskelmasse eller fedt, og et BMI, der placerer de fleste i kategorien undervægtig. Dette gælder især de modeller, som præsenterer dyrt designertøj, mens undertøjs- og badetøjsmodeller ind imellem kan have en smule mere fyld på kroppen.

Dette har den praktiske funktion, at alle modeller kan passe samme tøjstørrelse, men det betyder samtidig, at langt de fleste kvinder kan konstatere, at de er meget tykkere, lavere og/eller ældre end de modeller, der præsenterer det tøj, de overvejer at købe.

Men faktisk skal du være glad for, at du ikke ligner en fotomodel. En mere gennemsnitlig kvindekrop har nemlig generelt en række sundhedsmæssige og tiltrækningsmæssige fordele over den mere ekstreme krop på catwalken.

Usundt at tænke meget over vægten

Fotomodeller bliver tit beskyldt for at have en spiseforstyrrelse. Modelbureauerne siger dog hver gang, at modellernes lave vægt skyldes genetik eller en høj forbrænding, og ikke anoreksi.

Meget tyder dog på, at det ikke er så sort og hvidt, og at spiseforstyrrelser er en risiko ved et job i modelbranchen. Hvis man er i en branche med meget fokus på vægt og kropsstørrelse og dermed selv tænker meget på disse ting, er der nemlig større risiko for at udvikle spiseforstyrrelse, siger ekspert.

Derudover skal man nok tage det med et gran salt, når meget tynde mennesker siger, at de spiser meget, men blot har en høj forbrænding. Mange undervægtige spiser nemlig mindre, end de selv tror.

Artiklen fortsætter under billedetAnn Ward, som vandt sæson 15 af America's Next Top Model, blev kritiseret for at ligne en spiseforstyrret. Ifølge Ann Ward selv skyldes hendes magre krop genetik, men faktisk er undervægt usundt, selvom det ikke skyldes spiseforstyrrelse. Foto: Screendump / Youtube.

"Naturlig" undervægt er OGSÅ usundt

En lav kropsvægt kan desuden medføre sundhedsproblemer, selvom den ikke skyldes en spiseforstyrrelse, men er "naturlig". Er man født med en lav appetit, er der for eksempel større risiko for, at man ikke får tilstrækkeligt med næringsstoffer i kosten, og det kan blandt andet betyde nedsat immunforsvar og dermed højere risiko for en lang række sygdomme, lige fra forkølelse til kræft.

En naturligt (eller tilvænnet) lav appetit kan også betyde, at man ikke får jern og B12-vitamin nok - især hvis man ikke spiser nok protein. Kvinder har især risiko for jernmangel på grund af den månedlige menstruation. Manglen på B12-vitamin og jern medfører træthed og øger også risikoen for mere alvorlige sygdomme.

Fedt ved organerne trods tynd krop

Men ikke nok med det - undervægtige mennesker er tit ikke opmærksomme på, at vægten kan være et problem.

Fordi der i vores samfund er stor fokus på sundhedsfaren ved overvægt, er undervægtige mennesker tit ikke klar over den risiko, det medfører at være undervægtig - og oplever de problemer med helbredet, overvejer de ofte ikke, at den tynde krop kan være årsagen.

Mennesker, som fra naturens side er tynde og derfor ikke nemt tager på, kan også have tendens til at spise mere usundt, fordi de tror, at de ikke behøver tænke over kosten - men kolestolol og blodsukker kan sagtens blive påvirket, selvom vægten ikke flytter sig opad. Derudover skyldes en naturlig lav vægt ofte generne - og netop mennesker med naturlig lav vægt har en tendens til at lagre fedt helt inde ved organerne i stedet for lige under huden - og det er faktisk langt mere sundhedsfarligt.

Artiklen fortsætter under billedet Selvom offentligheden ikke kender Ann Wards vægt, er det dog tydeligt, at den 189 cm høje kvinde har et lavere BMI end anbefalet. For at have et BMI på 20 burde hun faktisk veje 71,5 kg. Foto: Screendump / Youtube.

Sundest med fedt på lår og numse

Den gennemsnitlige højde for danske kvinder er cirka 168 cm, men de fleste fotomodeller er cirka 10 cm højere. Hvis de med en højde på 178 cm skal op over et BMI på 18,5, hvilket er den absolut laveste grænse for undervægt, bør de mindst veje 58,6 kg. Om de gør det, er svært at gennemskue, eftersom bureauerne ikke offentliggør deres modellers vægt. Men rigtigt mange modeller har et BMI under 18,5, vurderer en ekspert.

Og faktisk ligger et sundt BMI endnu højere, nemlig mellem 20 og 27. En undersøgelse har for nyligt vist, at undervægtige og personer i den lave ende af normalvægten har højere dødelighed. Selvfølgelig er det heller ikke sundt at veje for meget - men den gyldne middelvej er bedst.

Derudover er det også bevist, at det er sundt for kvinder at have fedt på lår og bagdel, hvilket stemmer meget dårligt overens med modeverdenens ideal.

Større risiko for knogleskørhed

Og så tærer undervægt på musklerne, og undervægtige kvinder har, uanset alder, større risiko for  knogleskørhed. En lav fedtprocent kan nemlig skade både menstruationscyklus og hormonbalancen hos kvinder, fordi kroppen behøver en vis fedtprocent for at kunne producere tilstrækkeligt med hormoner. Dermed risikerer man, at kroppen producerer svage knogler.

Men du skal ikke kun være taknemmelig for at have mere fedt på kroppen end kvinderne i modeshowet. Vær også glad for, at dine muskler fylder noget på kroppen, og at dine arme og ben dermed fylder mere end modellernes. Lav muskelmasse kan nemlig betyde, at man er tyndfed, hvilket kan være skadeligt og farligt for kroppen.

Artiklen fortsætter under billedetOverarme uden hverken fedt eller muskelmasse til at bule ud er en fordel i modelbranchen - men en sundhedsmæssig ulempe. Foto: Klaus Lange, Avisen.dk.

Og som om det ikke er nok, så medfører fotomodellers ekstreme højde faktisk også ulemper. Høje mennesker lader nemlig til at have større risiko for flere typer kræft, og døjer også oftere med rygproblemer.

Med andre ord har du god grund til at være taknemmelig, hvis dine ben er kortere og mere fyldige end fotomodellernes flagstænger.

Normal vægt gør dig mere frugtbar

Hvis du gerne vil have børn, skal du i særlig grad droppe at jagte en krop som fotomodellerne. Hvis du har en gennemsnitlig, normalvægtig kvindekrop, har du nemlig bedre chance for at blive gravid og gennemføre en normal graviditet.

Ud over at et lavt BMI (under 19) giver større risiko for visse sygdomme, nedsætter det nemlig også fertilitet hos kvinden.

Ikke alene har undervægtige kvinder sværere ved at blive gravide - de har også større risiko for problemer i graviditeten. Faktisk viser en undersøgelse, at de har 72 procent større risiko for at abortere i graviditetens første tre måneder. Kvinder, der var undervægtige, da de blev gravide, har også 43 procent større risiko for fejlernæring og dehydrering under graviditeten, hvilket kan være farligt for både mor og barn.

Desuden er det sundt for baby, hvis mor under graviditeten har en del fedt på lår og bagdel.

Artiklen fortsætter under billedetFotomodeller skal helst have lange, tynde ben, hvor lårene er næsten lige så tynde som underbenene. Men faktisk er det sundest for kvinder med nogle fedtdepoter på lårene - især hvis man prøver på at blive gravid.

Mænd tiltrækkes af lavere kvinder

Når det gælder skønhed og tiltrækning fra det modsatte køn, behøver du heller ikke ønske, at du så ud som modellerne på catwalken.

Mens modelbureuaerne målrettet går efter piger, som er højere end 173 cm - faktisk gerne meget højere - viser undersøgelser nemlig, at mænd finder kvinder med en højde på mellem 162 og 173 cm mest tiltrækkende. Faktisk er kvinders idealhøjde 168 cm, hvis man spørger mænd - i hvert fald de britiske mænd, som Yougov netop spurgte i en meningsmåling i 2014.

Andre undersøgelser viser, at mænd er mest tiltrukkede af lave, slanke kvinder med stor barm, det vil sige en kropsbygning, der mere ligner Scarlett Johanssons end Karlie Kloss'. Årsagen er, at denne kropsbygning ubevidst opfattes som mere feminin.

Artiklen fortsætter under billedet Modellen Karlie Kloss er med sine 187 cm næsten 20 cm højere end den danske gennemsnitskvinde. Bemærk også de tynde arme og de tydelige ribben ved brystet. Foto: Christopher Macsurak / Wikimedia Commons.

Tynde kvinder kommer desuden hurtigere til at se ældre ud, når de passerer de 40 år.

Endelig er mange af de fotomodeller, du ser i modeshows og kataloger, meget unge, eftersom bureauerne helst rekrutterer dem, når de er 14-16 år. Men det betyder ikke, at teenagepiger er flottere end voksne kvinder: En undersøgelse viser nemlig, at mænd finder kvinder på 31 år smukkest.

Høje kvinder har sværere ved at finde tøj

Og så er der nogle helt praktiske fordele ved at have en gennemsnitlig højde frem for at stavre rundt med 180 cm.

Selvom de høje modeller jo præsenterer det tøj, du skal købe, er det meste tøj til kvinder faktisk lavet, så det passer kvinder med en gennemsnitshøjde på cirka 168 cm. Hvis man - som de fleste modeller - er over 175 høj, er man derfor ironisk nok for høj til at passe de almindelige størrelser i mange tøjbutikker, men må købe tøj i specialafdelingen for høje kvinder.

To unge mænd spiller beachvolley.
Sundhed

Livsfarlig varme

Pas på hedeslag

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

En smadret søvgrå bil med redningsfolk omkring.
Krimi

Voldsomt sammenstød

Narkopåvirket anholdt

Mand med isterninger foran sig.
Sundhed

15 gode råd:

Sådan overlever

du heden

Sofie Linde i gul sommerkjole
Kendte

Sofie Linde får nyt job

Jeg er så nervøs

Mand går foran facade med kæmpe klovnemund
Corona

Umulig at stoppe:

Antallet af

virussmittede eksploderer

Folk på en badebro
Nyheder

Hedebølge

i weekenden

Spansk kvinde med mundbind
Corona

Europa strammer op på coronaregler

passager i Københavns Lufthavn
Nyheder

Spanien-rejser aflyses i hundredvis

strand i spanien
Corona

Smittetal lukker Spanien for danskere: Sådan gør du

advarselsskilt om samlingsforbud
Corona

Stigende smitte bremser coronalempelse

Kvinden klamrer sig til bildøren
Krimi

Vilde billeder: Kvinde klamrer sig desperat til kørende bil

Helikopter i luften
Krimi

Kæntringsulykke - en person mister livet

coronatest
Corona

Her stiger smittetallet i boligområde

Neil Young og Paul McCartney
Kendte

Rocklegende sagsøger Donald Trump

strand i spanien
Corona

Spanien lukkes for danske rejsende

Inger Støjberg
Nyheder

Vidne: Støjberg truet af chef

Beredskab tilstede ved PostNords pakkesortering i Aabenraa
Krimi

Pakke lækkede syre: Ansatte blev evakueret

Aarhus Universitetshospital med helikopterlandingsplads
Krimi

Børnehavedreng fløjet

på hospitalet efter

ulykke i hængekøje

matasskilt på butiksfacade
Nyheder

Matas stopper salg af

eskimo-produkt

Sygeplejerske i beskyttelsesudstyr
Corona

To byer er hårdt ramt:

Smittetal stiger igen

En bjørn i et bur
Krimi

11-årig dræbt

af bjørne i bur

Prins William med dykkermaske og snorkel
Nyheder

Snorkel trækkes tilbage:

Risiko for kvælning

tv-værten Søren Ryge med pibe i munden
Film og TV

Efter 28 år:

Søren Ryge stopper

skilt ved rigsadvokatens kontor i københavn
Krimi

Bombetrussel tæt

på Christiansborg

Politisk kommentator Henrik Qvortrup
Nyheder

Nyt job til

Henrik Qvortrup

Hylder med bland selv-slik
Nyheder

Optisk illusion:

Bland selv-slik snyder

din hjerne

Facebooks logo
Corona

Facebook fjerner

Trump-video med

falsk information

Strand på Mallorca
Rejser

Spanien i fare

som rejsemål

Sundhedstens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde
Corona

Sætter DSB på plads:

Vi skal ikke rykke

tættere sammen

Bygningen der huser retten i Glostrup
Krimi

Årvågen betjent

afslører gerningsmand

til grov voldtægt

En turist slænger sig på en statue på et museum i Italien
Helt vildt

Ups: Turist ødelægger

kunstværk i jagten

på feriefoto

Hertuginde Meghan og prins Harry af Storbritannien
Kongelige

Meghan får medhold:

Stor afsløring stoppet

Grevinde Alexandra
Kongelige

Alexandra: Det kom

som et stort chok

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Thulesen Dahl: Jeg er

den rette formand 

Person podes for coronavirus i Ringsted
Corona

112 nye smittede:

Tallene stiger fortsat

Kurt Thorsen
Kendte

Kurt Thorsen frygter for sit liv

Prins Joachim og familien
Kongelige

Prinsesse Marie: Det har været svært for børnene

Stand på bogmessen Bogforum i Bella Center 2019
Bøger

Dansk kæmpemesse

aflyst

Dør med skilt der viser politi
Krimi

Frækt tyveri: Forlod byggemarked med masser af varer

Strand
Nyheder

Ny ferielov kan koste dig efterårsferien - det her skal du være obs på

Indbrudstyve filmet af videoovervågning
Krimi

Mystisk serie af indbrud i burgerkæde

Forlystelse på Bakken
Corona

Her hamstrer gæsterne mundbind

folk på stranden
Nyheder

Er du klar? - massiv varme på vej

Københavns Lufthavn
Nyheder

Farvel til 650: Københavns Lufthavn vil fyre hver fjerde

DSB togvogn
Corona

Så er det slut med gratis pladsbilletter

Kvinde med mundbind
Corona

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind

Mand og kvinde i en seng
Sex og samliv

Sexlegetøj trøster i den skuffende sommer

Thomas Frank
Sport

Danskere missede over en milliard kroner

Eksplosion i Beirut
Nyheder

Eksplosion i Libanon: Lager indeholdt 2750 ton kemikalier

sedler og mønter
Nyheder

Snusfornuft: Færre dårlige betalere i RKI

Prins Joachim prinsesse Marie
Nyheder

Prins Joachim udskrevet

Mette Frederiksen Godhavn
Nyheder

Godhavnsdrenge vil 

have erstatning

Fyldt køleskab
Mad og drikke

6 gode råd:

Sådan undgår

du madspild

Lufthavn bagage
Helt vildt

Stoppet i lufthavn:

Havde skelet i kufferten

En snavset plastikbeholder
Mad og drikke

Sådan får du rene

plastikbeholdere

på ét minut

Eksplosion Beirut
Nyheder

BILLEDSERIE: Havnen i

Beirut uigenkendelig

efter eksplosion

Kåre Mølbak
Corona

Kåre Mølbak: Stands

genåbningen

Eksplosion Beirut
Nyheder

Kraftig eksplosion

ryster hovedstad

Spaniens ekskonge Juan Carlos.
Kongelige

Skandalekongen

er flygtet til Caribien

Thomas Frank Brentford
Sport

Danskere i kamp om

1,4 mia kroner

Motorvej set gennem forrude på bil
Krimi

Spøgelsesbilist

lavede U-vending

på motorvejen

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle

fundet død

Helikopter på strand med SOS skrevet i sandet
Helt vildt

Tre mænd

reddet af SOS

på stranden

 iberisk skovsnegl - også kendt som dræbersnegl
Nyheder

Sådan får du bugt med

havens dræbersnegle

Skilt foran Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Corona

Må sende syge

smittede til

nabokommuner

israelske soldater i Golanhøjderne
Nyheder

Israel angriber

naboland

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: 

Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig