Selvom Folketinget i 2008 øgede strafferammen til fire års fængsel for at tvinge andre til at indgå ægteskab, er der stadig ingen, der er blevet dømt.
Årsagen er, reglerne i straffeloven er for dårlige og vage, konkluderer en jurist fra Københavns Universitet i et speciale, der i dag bliver trykt i det juridiske tidsskrift Justitia. Det skriver Politiken onsdag.
- Alle de organisationer, der beskæftiger sig med det, melder om en stigning i antallet af tvangsægteskaber.
- Så når der alligevel ikke er sager for domstolene, kunne det jo tyde på, at reglerne ikke er gode nok, siger Sabba Mirza, som nu er ph.d.-studerende, til Politiken.
Ifølge Politiken er der intet der peger i retning af, at de manglende sager ved domstolene har noget at gøre med, at tvangsægteskaber ikke finder sted herhjemme.
Landsorganisationen af Kvindekrisecentre fik sidste år 1043 henvendelser om æresrelaterede konflikter, herunder tvangsægteskab, hvilket var en stor stigning i forhold til tidligere.
Sabba Mirza mener, at straffelovens regler har tre ømme punkter. For det første er det vanskeligt at bevise, at der er tale om et tvangsægteskab, da familiemedlemmer ikke er forpligtiget til at vidne i retten.
For det andet er der et hul i loven: Ægteskaber, der ikke er anerkendt af danske myndigheder, er ikke nødvendigvis omfattet af reglerne.
Og for det tredje påpeger Sabba Mirza, at straffeloven kun har fokus på fysisk tvang til trods for, at det psykiske pres før tvangsægteskaberne ofte finder sted.
DF's næstformand, Peter Skaarup, vil ifølge Politiken have regeringen til at se på loven igen for at komme problemet til livs. Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, ser positivt på en ændring af reglerne.
/ritzau/