Torsdag drager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Bruxelles for at mødes med EU's øverste top.
Men selv om formålet er at "besegle en enighed om en proces", der gerne skal sikre en dansk særaftale om politisamarbejdet Europol, er det fortsat ikke udelukket, at de danske vælgere skal stemme igen.
Det gør statsministeren klart under Folketingets spørgetime tirsdag.
- Der er ikke nogen grund til at lægge skjul på, at det over tid vil udfordre os, siger Løkke.
- Helt ultimativt skal vi over tid tage stilling til, om de særaftaler, vi kan få, er gode nok.
- Eller om vi på ny må spørge befolkningen, om det ikke var bedre, at vi gik ind ad hovedøren til Europol i stedet for at finde en snørklet vej ad bagdøren.
I december sidste år stemte et flertal af vælgerne nej til at afskaffe det danske EU-retsforbehold. En konsekvens af det er, at Danmark ikke kan være med i Europol-samarbejdet, når det efter planen bliver overstatsligt til maj.
Mandag aften gav samtlige af Folketingets partier deres opbakning til en skitse til en særaftale om dansk tilknytning til Europol. Den har regeringen forhandlet om efter folkeafstemningen.
Løkke understreger, at den entydige opbakning er vigtig for, at Danmark kan stå stærkt i de videre forhandlinger.
Den danske særaftale skal vedtages af medlemslandene og igennem to høringer i Europa-Parlamentet, inden den efter planen skal træde i kraft 1. maj.
Aftalen giver Danmark adgang til Europols registre. Men ikke direkte, som hvis Danmark var fuldgyldigt medlem. I stedet skal dansk politi bede dansktalende Europol-personale søge for dem.
Europol vil stille dansktalende personale til rådighed for dansk politi 24 timer i døgnet for søgninger i politiagenturets databaser.
Aftalen er dermed bedre end Norges aftale med Europol. Norsk politi kan komme til at vente op til to døgn på svar fra Europols databaser.
Dansk politi skal ikke angive nogen begrundelse, når det vil søge i Europols databaser. Det skal et land som Norge.
Partierne har besluttet, at de om et år vil vurdere, om aftalen fungerer godt nok.
/ritzau/