Administration 

Løgnen i den politiske retorik

Debat
portræt af inger støjberg
(Foto: Scanpix)

"Til forskel fra den banale løgn er der i fænomenet ond tro tale om, at den, der lyver, og den der lyves over for, er den samme person..."

Sagen og dommen over Inger Støjberg for at have handlet i uoverensstemmelse med loven, har vakt overskrifter og rejst debat. Senest er spørgsmålet blevet stillet om, hvorfor hun ikke også er blevet dømt for at have løjet i Folketinget.

Er det mindre vigtigt eller sagen uvedkommende, kunne man spørge, eller er det blevet sædvane siden dette emne ikke er kommet frem i forbindelse med skyldsspørgsmålet? Det er imidlertid ikke enestående, at en minister vildleder eller direkte lyver over for Folketinget.

Det mest fatale eksempel på en sådan vildledning af folket og af folketinget går tilbage til den rolle daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen spillede forud for beslutningen om at gå i krig i Irak, og hvor han mod bedre vidende i forbindelse med Iraks påståede masseødelæggelsesvåben hævdede, at det ikke er noget vi tror, men noget vi ved.

Den var også gal i fiskeriministeriet, hvor ministeren fik tildelt en stor næse på grund af sin håndtering af musling- og østerskvoter. Ministeren kvitterede med at tage næsen til efterretning og forsvarede sig med, at hun havde handlet i god tro og gjort det, som var aftalt. Den samme minister måtte tidligere trække sig som fødevare- og landbrugsminister, men kunne som bekendt nogle år senere vende tilbage til Folketinget og beklæde en ny ministerpost.

At få tildelt en næse og være nødt til at trække sig fra sin post synes ikke at have de store konsekvenser. Et iøjnefaldende og påfaldende træk ved Støjbergs måde at forholde sig til hele sagens forløb er hendes vedvarende insisteren på at have handlet i god tro. Hun var derfor også til det sidste overbevist om, at hun ville blive frifundet. Men blot det at indføre ordet ”barnebrude” vidner om at Støjberg har forskanset sig bag en fortælling, hun selv har skabt og troet på og derfor intet har haft at skjule. En sådan adfærd tyder på en form for benægtelse, som hun formodentlig ikke har været sig bevidst.

Begrebet om ond tro kan hjælpe til at trænge dybere ind i en sådan fordækt selvforståelse, som vi også finder i de ovennævnte eksempler på at tale mod bedre vidende. Med ideen om ond tro bliver det muligt at skelne mellem den simple løgn, og den løgn, der er vendt mod personen selv, og som føjer et moment af selvbedrag til den simple løgn, der altid er vendt imod en anden person.

Inger Støjbergs vedvarende påstand om at have handlet i god tro og hendes tilsyneladende overbevisning om, at hun vil blive frifundet forudsætter et sådant selvbedrag.

Med løgn mener vi almindeligvis, at den person, der lyver, er helt klar over, at han gør det og altså er bevidst om den sandhed, der skjules. Man lyver ikke om det, man er uvidende om. Man lyver heller ikke, når man videreformidler en fejltagelse, som man selv er blevet narret af. Man lyver med andre ord ikke, når det drejer sig om, at man har taget fejl. Den person, der gør sig skyldig i en banal løgn, har til hensigt at bedrage og skjuler denne hensigt for sig selv.

Men i virkeligheden sker det ret ofte, at løgneren bliver offer for sin egen løgn i den forstand, at han mere eller mindre selv tror på den. Det hænger sammen med, at løgnen er en social handling. Det er den anden, jeg lyver for, og idet jeg gør det, bekræfter jeg, at jeg skjuler mig eller skuler dele af mig selv overfor den anden. Jeg er med andre ord utroværdig. Efter som løgnen er en henvendelse til en anden, kan jeg så at sige afhænde løgnen, når jeg udtaler den. Jeg distancerer mig på en vis måde fra den og kan dermed lettere komme af sted med at lukke øjnene for dens implikationer.

Til forskel fra den banale løgn er der i fænomenet ond tro tale om, at den, der lyver, og den der lyves over for, er den samme person. Det kræver imidlertid noget helt særligt at lyve over for sig selv. I ond tro sker det, at den sandhed, jeg kender og lyver om i samme øjeblik, som jeg lyver, ophører med at eksistere. Resultatet af denne form for indre benægtelse er, at jeg kan komme af sted med at give det udseende af, at jeg handler i god tro.

Det drilske ved ond tro er, at det trods alt er en tro, og tro forbinder vi normalt med oprigtighed og tillid. Hvordan kan tro blive det modsatte? Det kan den fordi, der altid er en skrøbelig balance imellem tro og viden. I ond tro er et menneske parat til ofre den tvivlende søgen efter sand viden til fordel for en mere tvivlsom sikkerhed.  

Den hårfine forskel mellem den banale løgn og fænomenet ond tro kan hjælpe til at differentiere mellem på den ene side den form for fortielse og fordrejelse, som vi kan iagttage, når politikere kniber uden om en sandhed, og på den anden side ond tro, hvor der ikke alene lyves overfor en anden, men også over for personen selv. Den banale løgn har imidlertid en tilbøjelighed til at undskylde sig selv og slette sine egne spor. Giver man efter for denne tilbøjelighed, medfører det for det første, at det bliver relativt omkostningsfrit at lyve og for det andet, at løgnen som tendens bevæger sig i retning af ond tro og med selvbedraget bliver til en særlig adfærd.

Vi kan stille os selv det spørgsmål, om en sådan adfærd baseret på ond tro er ved at etablere sig blandt de folkevalgte politikere og hermed tegner skyggesiden af den politiske retorik. Ond tro er ikke noget, man beslutter sig for. Man geråder eller falder i ond tro på samme måde, som man falder i søvn. Støjbergs vedvarende gentagelser af, at have handlet i overensstemmelse med danske værdier og hendes selvhævdende udsagn om at hendes hensigt har været at beskytte de unge piger – de såkaldte barnebrude illustrerer begrebet om ond tro, der skal forstås som overbevisninger hos et menneske, der med beslutsomhed og viljestyrke gennemtvinger sine overbevisninger uagtet, at de baserer sig på manglende vilje til at finde sandheden.

Den form for løgn, der er vendt mod personen selv, gør krav på en moralsk diskussion, der rækker langt ud over det politiske liv. Men det er ikke tilfældigt, at det er blandt politikere og de toneangivende og folkevalgte, at vi kan iagttage denne form for løgn.

Spin eller på dansk drejning er blevet en samlebetegnelse for professionel politisk debat. Retoriske manøvrer som fortielser, fordrejninger og affejninger har erstattet den argumenterende, åbne og demokratiske kommunikationsform. Når fortielsesteknikker bliver synlige i den politiske debat både fra Folketingets talerstol og i politikernes måde at debattere og kommunikere på, skabes en norm for, hvad der må regnes for forsvarlig og gyldig retorik også uden for den særlige politiske retorik.

Når løgnen – den banale og den, der er blevet betegnet som ond tro, bliver en del af den politiske retorik, mister retorikken sit oprindelige formål. Retorikken er den kunst at finde overbevisende argumenter. Retorikken fordrer ikke, at man siger hele sandheden. Man kan begrænse sig til at henvise til de dele af sandheden, der understøtter det standpunkt, man ønsker at fremme, ligesom det retorisk set er legitimt at undlade at henvise til kendsgerninger, der stiller modparten stærkt. Det er derfor helt i overensstemmelse med retorikken, at vi har en ministeransvarslov, der påbyder, at man taler sandt overfor Folketinget.

Løgn, fortielser og vildledninger er ødelæggende for demokratiet forstået som et kontraktligt forhold mellem det politiske system og befolkningen, der hviler på tillid, og en sådan tillid fordrer gennemsigtighed og åbenhed omkring politiske beslutninger. Når først fortielser, fordrejninger og løgne begynder at blive en del af den politiske retorik, mister det politiske system sin troværdighed, og personer, der handler i ond tro mister deres værdighed som politiker.

En ældre brunhåret dame
Judy Gammelgaard er lektor Emeritus, dr. phil. Foto: Privat

 

 

 

lene beier smiler
Kendte

Coronaramt Lene Beier:

Føles som en elefant

på brystkassen

kvinde kigger på tom væg
Nyheder

Kunstner tog pengene:

Nu overvejer han

at kræve erstatning

mand sidder i køkken
Kendte

Kendiskok er gået

konkurs

mand taler
Nyheder

Medie: 3F-ledelse

har kendt til dobbeltliv

siden december

håndboldspillere i aktion
Sport

Sjette sejr på stribe:

Danmark klar til

EM-semifinalen

mand taler i mikrofon
Nyheder

Skal han fortsætte?

Medlemmer kan afgøre

3F-formands fremtid

Sport

Cykelstjerne indlagt:

Kolliderede med bus 

Prinsesse Athena i sneen med lyserøde ørevarmere på
Kongelige

Dronningens yngste

barnebarn fylder år:

Se de nye billeder

kvinde taler på pressemøde
Corona

Nu kan du afbryde

selvisolation efter

fire dage

håndboldspillere i aktion
Sport

Matchbold til Danmark

En tilfrosset bil.
Biler

nemt og billigt

kan du selv lave

frostfjerner til bilen

Tomme lattergaspatroner ligger på jorden
Nyheder

Stor fangst af

ulovligt lattergas

Nyheder

Krisemøde: Formandens

dobbeltliv skal drøftes 

Blå blink på en politibil
Krimi

Politi: Ingen sammenhæng

mellem tre dødsbrande

Et symbol på en skaldespand
Helt vildt

Fandt 20 millioner

i sin skraldespand

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Sur Messerschmidt:

Stop personangreb 

Alle deltagerne posere i militærtøj rundt om og i en jeep.
Film og TV

Her er de 12 nye

stjerner i trøjen

Prins Nikolai sammen med grevinde Alexandra i sommer.
Kongelige

Prins Nikolai

rydder forsiden

Et aldrende par på gåtur hun holder i hans arm.
Nyheder

De fleste pensionister

er millionærer 

Et fly i luften med hjulene nede
Nyheder

Overlever 11 timer i

luften skjult i næsehjulet

Cleo Smith på armen af sin mor
Nyheder

Mand erklærer sig skyldig

i at have bortført fireårig

Christian Eriksen
Sport

Eriksen enig med ny klub

personer i vadet ved en kyst
Sundhed

Sådan kan du overvinde din vandskræk

Giulio Burattini
Nyheder

Vildsvin dræber jæger

Marie Krarup
Nyheder

Profil om Messerschmidt:

Han har ikke de store lederevner

Blomster på gerningssted
Krimi

Samlever fængslet for drab i Ebeltoft

Morten Messerschmidt på scenen
Nyheder

Messerschmidt vinder formandsvalg

Amalie Szigehty
Kendte

Amalie hårdt ramt af corona

billede fra Knutby
Krimi

18 år efter

bizar drabssag:

Præst løsladt

MitID-logo
Nyheder

Kort frist: Det skal du vide inden skiftet til MitID

kroen set fra gaden
Nyheder

Ulækkert: Hundehår og cigaretskodder på kroen

Pia Kjærsgaard
Nyheder

Pia K. inddrager dele af partitoppen i sag om mulig EU-svig

bent
Krimi

Bent bor tæt på dræbt kvinde: - Tænk at blive myrdet på den måde

bil i brand
Biler

Risiko for brand
er høj i hybridbiler

Mille Dinesen.
Kendte

Mille Dinesen:
Diagnose vendte op
og ned på det hele

uffe elbæk foran christiansborg
Kendte

Uffe Elbæk

erkender svigt

politibil foran hus
Krimi

50-årig kvinde dræbt med kniv

kandidater i studiet
Nyheder

I dag: Sådan vælger Dansk Folkeparti ny formand

Thomas Helmig har mistet sin far.
Kendte

Helmig i sorg:

Har mistet sin far

roer 75 år atlanten
Nyheder

75-årig fransk roer død: Ville krydse Atlanten

Per Christensen Formands dobbeltliv udløser krisemøde i 3F-hovedbestyrelse
Nyheder

Formands dobbeltliv udløser krisemøde

håndbold vi slår kroatien
Sport

Sejr igen: Fem på stribe 

Kvinde faldt ud af vindue: 35-årig samlever varetægtsfængsles
Krimi

Kvinde faldt ud af vindue:

Samlever fængslet

reklame a380 fly og stuntkvinde
Helt vildt

Vild video:

Står på toppen af verdens højeste bygning

Røde Kors: En halv million til tsunamiramte Tonga
Nyheder

Røde Kors: Sender million-hjælp til Tonga

Over 36.000 bekræftede smittetilfælde med coronavirus
Nyheder

Corona: Flere end 

36.000 nye smittede

skærmbillede fra kampagne
Corona

Skjuler vaccinevideoer

i børnespil

løve ligger ved sten
Dyreliv

Dansk zoo afliver

ung løve

pengesedler og mønter på et bord
Livsstil

Februar er kort og billig:

Sådan bruger du det

økonomiske pusterum

biluheld med flere biler involveret
Kendte

Arnold Schwarzenegger

i voldsom trafikulykke 

par poserer og smiler
Nyheder

Drab opklaret:

Kæresten har indrømmet

mand med tørklæde
Kendte

Færdig med festival:

Poul Krebs stopper

politiker interviewes
Nyheder

Thulsen Dahl:

DF's nekrolog bliver

gjort til skamme

billede af gade
Krimi

Kvinde faldt fra 1. sal

- samlever anholdt

badmintonspillere sidder på podie med trofæ
Sport

Sport 2021:

Viktor løb med det hele

to tennisspillere hilser på hinanden
Sport

Efter stort drama:

Tauson ude af

Australian Open

Iñaki Urdangarín ses her med sin kone, Cristina, bag det spanske kongepar, Felipe og Letitzia.
Kongelige

Sexskandale i Spanien:

Kongens svoger

erkender affære

gammelt fyrskib
Nyheder

110 år gammelt fyrskib til salg - for én krone

Mødre venter i 2019 i ængstelse, om der er nyt om deres bortførte børn fra en skole i Chibok
Nyheder

20 børn bortført

Kræftafdeling på hospital
Nyheder

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Louie Anderson
Underholdning

Komikeren Louie Anderson er død

Henrik Qvortrup og Nanna Thoustrup
Kendte

Qvortrup skal giftes

Svar på test
Corona

Smittetal sætter rekord - igen

Lise Rønne vært tv2
Film og TV

Lise Rønne:

Scorer royalt værtsjob 

til salg en tankstation
Nyheder

Vil du prøve noget nyt:

Få din egen tankstation

brand nykøbing mors
Nyheder

Beboer i chok:

Hus totalt nedbrændt

Pia Kjærsgaard: Dropper plads i ledelse
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Dropper plads i ledelse

Meat Loaf død 74 år
Kendte

Rocklegenden er død

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen
Kendte

Thomas Helmig: Ny sang med svigersønnen

Efter solen: Grå weekend vejrudsigt
Nyheder

Efter lidt sol:

Grå weekend

Krimi

Drama: Norsk skib sunket ud for Gilleleje i nat 

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF
Nyheder

Thulesen Dahl: Pia skal ikke ind i ledelsen

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb
Nyheder

Ivanka Trump skal udspørges om stormløb

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig