Hvis du bruger sommerferien på at rejse i landene omkring Middelhavet eller i Nordafrika, Asien og Nordamerika, skal du være varsom. I den kommende tid er der nemlig øget risiko for hedebølge.
Temperaturerne ventes at komme over 40 grader i skyggen flere steder. Ifølge FN-agenturet Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO) oplever vi de tidlige faser af hedebølgen.
Det er svært at sige, præcis hvornår temperaturen bliver farlig, fordi det er individuelt, hvordan man reagerer på høje temperaturer. Det fortæller Hanne Berg Ravn, der er professor i anæstesi ved Odense Universitetshospital.
- Når det er varmt, mister vi meget væske gennem sved. Mange vil nok tænke på den sved, som vi kan se, men vi har også et stort usynligt svedtab, siger hun og fortsætter:
- Hvis man ikke erstatter den væske, begynder man at opleve symptomer på dehydrering såsom hovedpine og træthed.
Når kropstemperaturen kommer over 37,5 grader, er der tale om overophedning, og hvis den kommer over 40, defineres det som hedeslag.
I de værste tilfælde bliver bevidstheden sløret, og man kan ende i en komalignende tilstand.
- Hvis man når at mærke nogle af de symptomer, er det allerede alvorligt. Man skal tage sine forholdsregler, før det sker, siger hun.
Hun peger på, at et menneske normalt har behov for at indtage to liter væske om dagen, men når det er varmt, kan behovet være tre gange større eller mere.
- Sved gør også, at kroppen mister meget salt. Hvis man kun drikker vand, fortynder man saltene i kroppen yderligere, siger hun og tilføjer:
- Og for lidt salt i blodet giver nogle af de samme symptomer. Man skal derfor også huske at komme godt med salt på tomaterne.
Forældre til blebørn skal være opmærksomme på, om bleen er tør, for så er den gal, siger professor Hanne Berg Ravn. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ifølge Hanne Berg Ravn er det især ældre og familier med små børn, som skal være opmærksomme, når vejret bliver varmt.
Det skyldes, at ældre og små børn har nedsat fornemmelse af tørst.
- Myndighederne i lande med hedebølge anbefaler typisk, at man ikke opholder sig udenfor i middags- og eftermiddagstimerne, når solen er stærkest. Det kan godt være svært for os danskere, for vi tager jo sydpå for at få sol, siger hun.
Der er faktisk en nem måde at holde øje med, om du har fået drukket nok væske i løbet af dagen.
Du skal bare holde øje med urinen.
- Vær opmærksom på, om du skal tisse flere gange på en dag, og om urinen er lys og klar. Hvis du har gået rundt en hel dag uden at tisse, og din urin er mørk, bør du drikke mere væske.
Det samme gælder for blebørn, tilføjer hun. Hvis bleen er tør, er den gal.
/ritzau fokus/
Af Murat Tamer, Ritzau Fokus