Administration 

Linda blev mobbet på jobbet: Jeg ønskede at blive fyret

Linda Piil kom så langt ud, at hun slet ikke troede på sine egne oplevelser af, hvad der foregik på arbejdspladsen. (Foto: Foto: Privatfoto)

Den tidligere tillidsrepræsentant Linda Piil kæmpede for gode forhold på sin arbejdsplads, men glemte sig selv og endte med at blive sygemeldt på grund af mobning.

Ondt i maven, hovedpine og søvnbesvær blev dagligdag for receptionisten Linda Piil, da hun oplevede mobning på sin arbejdsplads.

Det hele startede, da Linda Piil blev valgt som tillidsrepræsentant. Hun troede derfra, at hun skulle i gang med arbejdet sammen med de andre tillidsrepræsentanter og arbejdspladsen om at forbedre arbejdsforholdene. Men det var ikke sådan, det skulle gå.

- Jeg havde allerede tidligt i forløbet følelsen af at blive dolket i ryggen, fortæller Linda Piil til Avisen.dk.

I Linda Piils tilfælde var det altså ikke ubehagelige, verbale gloser, der blev smidt efter hende. Det var følelsen af at blive holdt udenfor fællesskabet og ikke inddraget i de vigtige ting, man skal vide som tillidsrepræsentant.

Lige inden Linda Piil blev sygemeldt, havde der været en fyringsrunde i det firma, hvor hun var ansat.

- Jeg kan huske, at jeg sagde til en af mine fyrede veninder, at jeg ønskede det var mig, der var blevet fyret. Jeg var ikke kommet til et punkt endnu, hvor jeg kunne se en anden mulighed end at blive fyret. Jeg kunne heller ikke se, at der var en mulighed for at blive syg, for det var jeg jo ikke. Jeg gik på arbejde hver dag, siger Linda Piil.

Benægtede problemerne

Linda Piil gjorde derefter sine to kolleger opmærksom på, at hun følte sig holdt udenfor. Men det var ikke sandt, fortalte de hende.

- På det tidspunkt tænkte jeg ikke over, at det var en underlig måde at svare på. Der var jeg så langt ude, at jeg begyndte at tvivle på alt, jeg sagde og gjorde. I dag kan jeg godt se, at det er gængs praksis at sige, at det ikke var meningen og så spørge, hvad der kan gøres for at ændre det, siger hun.

Linda Piil blev mere og mere usikker på sig selv og oplevede gentagne gange, at hun blev talt ned til eller ikke taget seriøst.

- Mit selvværd blev langsomt, men sikkert nedbrudt. Der var rigtig mange situationer, hvor jeg tvivlede på mig selv, fordi jeg fik at vide, at det, jeg oplevede, ikke var rigtigt, siger hun.

En ny rapport viser, at man på de danske arbejdspladser i højere grad end tidligere er begyndt at indføre konkrete tiltag mod mobning.

Mobbet af tillidsrepræsentanter

Det var i den faglige klub på arbejdspladsen, at Linda Piil oplevede mobningen. Udover hende selv var der to andre tillidsrepræsentanter. Hun husker især to episoder, hvor hun følte sig udeladt med henblik på at blive udstillet.

Den første episode skete kort efter, hun var blevet valgt som tillidsrepræsentant. Der var blevet arrangeret et møde med en konsulent fra fagforeningen. Linda Piil havde forstået det sådan, at mødet skulle bruges til at lære hinanden at kende. I stedet hev kollegaen et brev frem foran konsulenten, som Linda Piil skulle have forholdt sig til og svaret på inden mødet.

- Pludselig fik jeg følelsen af, at de havde aftalt det i forvejen. Jeg fik rigtig ondt i maven. Min kollega benægtede det, men det gjorde konsulenten ikke. Hun kunne jo til enhver tid have taget det op med mig og spurgt, hvad der skulle ske med det brev, siger Linda Piil.

I starten af 2016 blev en ny kollega så ansat, der også blev tillidsrepræsentant.

- Vi skulle til et møde, hvor mine kolleger var kørt sammen derop. Den nye kollega siger så til mig, at de havde spurgt, om jeg ville køre med, men at jeg jo havde sagt nej. Men det kan jeg slet ikke huske, at de har, siger Linda Piil.

Bombarderet med kritik

Den sidste dag, inden Linda Piil blev sygemeldt, står meget klar i hendes erindring. Der var blevet indkaldt til møde, som Linda Piil troede skulle bruges til at tale om samarbejdet mellem tillidsrepræsentanterne på arbejdspladsen.

- Min nyeste kollega startede så med at sige, at hun var ved at brække sig over alt det føleri, som jeg gav udtryk for, og at hun tvivlede på, om jeg overhovedet egnede mig til at være tillidsrepræsentant, siger hun.

Dernæst tog kollegaen også fat i nogle af Linda Piils private anliggender, som hun i fuld fortrolighed havde fortalt om. Det handlede blandt andet om en søn med PTSD efter at have været i Afghanistan og en datter med epilepsi, som ifølge kollegerne gjorde Linda Piils liv kaotisk og hende ude af stand til at varetage sit job.

- Jeg troede jo, vi skulle tale om vores samarbejde, og så sad jeg bare der fuldstændig uforberedt og blev bombarderet med alt det, som jeg ikke duede til, siger Linda Piil.

Hvorfor lod jeg mig mobbe?

Linda Piil har efterfølgende spurgt sig selv, hvorfor hun ikke tidligere opdagede, at der var noget galt. Hun mener, at det har noget at gøre med, at hun var så optaget af at kæmpe for fagforenings-sagen og troen på sammenhold.

- Jeg blev lidt blind for, at det ikke var det, der skete. Min veninde sagde også til mig, at jeg var nødt til at se i øjnene, at min kollega ikke ville mig noget godt. Jeg ved, at jeg hørte det, og jeg ved, at jeg ikke forstod det, siger hun.

Først meget senere i sit sygdomsforløb, da Linda Piil talte med en psykiater blev hun mødt med forståelse for, hvad hun havde været ude for, og at hun ikke selv havde en skyld i det.

- Jeg troede jo ikke på, at det ikke var mig, den var gal med. Jeg ved ikke, om nogen overhovedet ville kunne have fået mig til at forstå det tidligere, siger hun.

Vigtigt at tale om mobning

I dag mener Linda Piil, at det er vigtigt at tale om mobning, så der skabes en forståelse for, hvad mobning er, og hvornår det foregår. På den måde kan vi komme et tættere skridt på at komme det til livs, når det foregår.

Derudover oplevede hun en stor udfordring ved at være tillidsrepræsentant og blive mobbet af sine medtillildsrepræsentanter. Hun vidste ikke, hvor hun skulle gå hen. Derfor efterlyser hun flere muligheder for at kunne henvende sig til en uafhængig instans, som for eksempel Arbejdstilsynet.

I dag er Linda Piil tilbage i det job, hun havde, før hun blev tillidsrepræsentant og har det godt. Hun påpeger, at hun kan takke sine ledere for, at hun fik lov at komme tilbage, da hun for længst overskred 120-dagsreglen. Arbejdsgiveren har nemlig ret til at opsige dig, hvis du er sygemeldt i mere end 120 kalenderdage.

Arbejdspladsen og kollegerne er af hensyn til Linda Piil ikke angivet med navns nævnelse.

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

Mad med høretelefoner på ørerne
Advertorial

Annonce

Hvorfor er lydbøger så populære?

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten

DMX på scenen
Underholdning

Kendt rapper død - blev kun 50 år

lina baun danielsen i grøn jakke
Krimi

Line Baun tabte

i Se & Hør-sagen

prins philip vinker iført grøn jakke
Underholdning

Prins Philip er død

Politi-og brandbiler foran hus.
Krimi

Kvinde død i brand

Politimand tjekker bil
Krimi

Bilist anholdt:

Flygtede efter

påkørsel af betjent

Sport

Dansk træner færdig efter racismeanklager

mand sidder i have
Krimi

43-årig forsvundet

- politiet beder om hjælp

beholder med naturlægemiddel står på bord
Sundhed

Tilbagekalder populært

naturlægemiddel

sort redsignet nike sko på rød baggrund
Helt vildt

Sataniske sko

med blod i sålen

kaldes tilbage

Helle Fagralid med sammenbidt udtryk
Kendte

Dansk stjerne:

Jeg var rædselsslagen

mønter i stor bunke
Nyheder

3,6 millioner

danskere får penge

ind på kontoen  

bjarne reuter med skygger i ansigtet
Bøger

Top 10: De scorer

flest bibliotekspenge

kæmpe varan kravler op ad hylde i supermarked
Helt vildt

Gigantisk øgle går

amok i supermarked

borgere og sundhedspersonale  i vaccinationscenter
Nyheder

Stor generalprøve:

100.000 skal stikkes

på én dag

baby kigger med stofble i munden
Corona

Nyt begreb i dagplejen:

Coronabørn 

x factor deltageren nicoline steen kristensen står på scenen
Film og TV

Sådan bliver finalen

i X Factor

patienter ligger i senge på hospital
Corona

Her er smitten

ude af kontrol 

de tre dommere i X Factor
Film og TV

I aften afgøres X Factor:

Her er favoritten

Ringenes Herre
Film og TV

Hidtil ukendt version:

Ringenes Herre på russisk

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Nyt regnbuehus

fly
Helt vildt

Kaos i luften: Ramte forkert lufthavn

milliardær
Nyheder

Rigeste dansker:

Over 82 milliarder kroner

Underholdning

Grand Prix-koryfæ udskiftet: Jeg er færdig

blå blink
Nyheder

Brand koster en 85-årig mand livet