LIGE NU: Historisk landing på Månen

Den kinesiske sonde, som blev opsendt 8. december, er landet på Månens mørke side. (Foto: Foto: Str/Ritzau Scanpix)

Kinesisk rumsonde er det første fartøj, der nogensinde lander på den side af Månen, der vender væk fra Jorden.

En kinesisk rumsonde er torsdag landet på Månens mørke side. Det rapporterer Kinas statslige medier, skriver nyhedsbureauet AP.

Den kinesiske sonde Chang'e-4, som blev opsendt 8. december, foretog en blød landing på Månen klokken 03.26 natten til torsdag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Med månelandingen skriver Kina historie. Den mørke side af Månen er nemlig et helt uudforsket område. Her nåede amerikanerne aldrig at lande med deres banebrydende Apollo-program i 1960'erne og 1970'erne.

Det er en side af månen, man aldrig ser fra Jorden. For månen er fanget i en såkaldt bunden rotation. Det vil sige, at den i sin rejse om Jorden altid vender den samme side væk.

Den historiske landing er en "kæmpe milepæl" for Kina, der har ambitioner om at etablere sig som førende rummagt. Det skriver CNN.

Kina poster milliarder i sit militærdrevne rumprogram, hvor planen er i 2022 at etablere en bemandet rumstation - og på sigt at sende mennesker til månen.

Rumsonden Chang'e-4 er navngivet efter månegudinden i kinesisk mytologi. Da den blev opsendt kaldte den kinesiske missionsleder He Rongwei missionen for "verdens mest meningsfulde".

I 2013 landede Kina fartøjet Chang'e-3 på månen. Tidligere havde fartøjet fløjet over den "mørke" side af månen, der ikke ses fra Jorden.

Men intet fartøj har nogensinde landet på den bortvendte del af Månen. Denne side er meget bjergrig.

Ifølge nyhedsbureauet Xinhua skal sonden kortlægge terrænet og landskabstyper på den anden side af Månen. Den skal identificere sammensætning af mineraler og måle stråling fra neutroner og atomer.

Kommunikationen med sonden skal ske via en satellit, der er sendt i kredsløb om Månen.

Kina planlægger at udsende endnu en rumsonde med navnet Chang'e-5 næste år, som også skal vende tilbage til Jorden med prøver.

/ritzau/