Ingen kø hos bageren, ingen ordre til den lokale murer og tømmer og ingen børn i den lokale folkeskole.
Sådan frygter Landbrugsrådet, at det vil gå, hvis landmænd ikke behøver at bo på deres landbrug. Efter en afgørelse fra EU-domstolen torsdag er der nemlig sået alvorlig tvivl om, hvorvidt det er muligt for Danmark at opretholde særregler om bopælspligt for landmænd.
»Det er jeg ked af. Jeg mener nemlig, at bopælspligten er en god ordning, fordi den sikrer mangfoldige og levende landdistrikter,« siger formand for Landbrugsrådet Peter Gæmelke.
Han mener, at bopælspligt er en forudsætning for, at en landmand vil etablere ny produktion, investere i boligen og sikre aktivitet på bedriften. Og han forudser, at de danske landbrug bliver ligesom de svenske ødegårde – placeret i øde og forladte landdistrikter uden liv.
»Derfor vil vi ikke fjernejes af udenlandske kapitalinteresser,« siger Peter Gæmelke.
– Men danske landmænd opkøber jo også landbrug i for eksempel Polen, som de ikke bor på. Hvad så med landdistrikterne i Polen?
»Det er rigtigt, at danske landmænd investerer i østeuropæiske lande, i England og i Sverige og dermed er en del af udviklingen med at opkøbe landbrug i udlandet. Det må vi selvfølgelig forholde os til, men derfor behøver vi ikke at gå med til, at landdistrikterne bliver ødelagt herhjemme,« siger Peter Gæmelke.
– Men er det i orden, at danske landmænd er med til at ødelægge landdistrikter i udlandet?
»Nu er jeg jo ikke valgt til at varetage polske men danske landbrugsinteresser. Jeg synes da helt klart, at også polakkerne skal prøve at beskytte deres landdistrikter,« siger han.
Peter Gæmelke vil nu forsøge at finde ud af, hvordan de danske landbrugsregler kan indrettes efter udviklingen med opkøb, samtidig med at værdier om mangfoldighed og liv bliver fastholdt.
»Nu må vi diskutere afgørelsen med den ansvarlige minister og prøve at finde ud af, hvordan vi kan opretholde en sammenhæng imellem, hvem der ejer jorden, og hvem der dyrker jorden,« siger Peter Gæmelke.