Overdådige golfture, skirejser og badeferier til Hawaii.
For fem-ti år siden var der ingen grænser for, hvad de praktiserende læger sagde ja tak til af sponsorgaver fra medicinalindustrien.
Men nu er gaverne betydeligt mindre.
Det fortæller Mogens Kjærgaard Møller, der er sekretariatsleder i Nævnet for Medicinsk Informationsmateriale (NMI) og samtidig vicepolitidirektør i Københavns Politi.
»De ekstravagante ture er væk. Medicinalindustrien har generelt fået bedre etiske normer om, at det ikke er i orden at give gaver, der ikke har at gøre med lægers faglige praksis. Det er smågaver, vi ser nu,« forklarer Mogens Kjærgaard Møller.
»Samtidig har nævnet indført en nul-tolerance med bøder, hvis vi for eksempel opdager, at et medicinalfirma inviterer læger med på hotelophold, der ikke har et fagligt formål, men er socialt,« siger Mogens Kjærgaard Møller.
Små gaver er ikke okay
Men ifølge Inga Marie Lunde, praktiserende læge og initiativtager til netværket Læger uden Sponsor, er selv små gaver ikke i orden.
»Som regel er der tale om vingaver, frokoster og kongresrejser, men der er grund til at være betænkelig. For hvis læger bliver betalt af industrien, bliver konsekvensen, at forskningsresultaterne af de præparater, som lægerne bruger ikke længere er uvildige,« siger hun.
Jan Hylleberg, vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen, ser ikke noget problem.
»De sidste fem-ti år er der blevet strammet voldsomt op, og der er kommet snævre grænser for, hvad man må i Danmark. Vi har som industri ændret adfærd samtidig med, at der er kommet mere åbenhed mellem læger og industrien,« siger han.
Som Nyhedsavisen i går fortalte, lader læger sig påvirke af medicinalindustrien. Lægerne, der deltager i sponsorerede forsøg, udskriver nemlig betydeligt mere af alle virksomhedens præparater.
R vil have overblik
Det vil Det Radikale Venstres sundhedsordfører Charlotte Fischer nu have en politisk debat om.
Derfor stillede hun i går et spørgsmål til indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om lægers økonomiske forbindelse til medicinalindustrien.
»Der er behov for at få overblik over, hvad det er for et samarbejde nogle praktiserende læger har med medicinalindustrien. Det ved vi stort set ikke. Og den lukkethed mistænkeliggør samarbejdet. Derfor ønsker vi, at alle patienter skal kunne se på internettet, hvem deres læge har hvilke aftaler med,« siger Charlotte Fischer.
Hun mener desuden, at et systematisk overblik vil give myndighederne muligheden for at se, om den enkelte læges ordineringer afviger fra det normale mønster.