Kvinder, der slår sig så meget på jobbet, at de taber over halvdelen af deres erhvervsevne, får mere i erstatning end mænd.
Det er forkert, siger en EU-dom fra september sidste år. Men Danmark har hidtil ignoreret dommen.
- Det er ikke noget at prale af, siger juraprofessor Kirsten Ketcher fra Københavns Universitet.
Hun undrer sig over, at Arbejdsskadestyrelsen ikke for længst har rettet ind.
- Hvor svært kan det være at lave en fælles beregning i stedet for to forskellige? Styrelsen bør rette ind. Faktisk skal den se at få lidt fart på, siger juraprofessoren.
Konsekvensen af forskelsbehandlingen kan være mange tusinde kroner. Hvis en mand og en kvinde lider det samme tab af erhvervsevne (se faktaboks, red.), kan forskellen på erstatningen være over 20.000 kroner.
- Det er bemærkelsesværdigt, at Danmark tilsyneladende har overtrådt EU's regler om diskrimination siden september, uden at der er sket noget. Styrelsen bliver bare ved med at overtræde reglerne til ugunst for mændene. Det er problematisk, siger advokat Mads Krøger Pramming, der er specialist i arbejdsskadesager.
Beskæftigelsesministeriet har netop oplyst, at Arbejdskadestyrelsen vil rette ind efter EU-dommen fra marts og fremefter.
"Direkte diskriminering"
Den faktor, Arbejdsskadestyrelsen bruger i beregning af erstatninger, er højere i kvinders tilfælde, fordi de i snit lever længere og derfor forventes at blive længere på arbejdsmarkedet.
- Det er direkte diskriminering at udregne ydelser på basis af køn. Dommen siger, at det er ulovligt, og det gør EU's charter for øvrigt også, siger juraprofessor Kirsten Ketcher.
En ekspert fra Aarhus Universitet er enig.
- Efter dommen fra september må det stå klart, at Danmark - og i det her tilfælde Arbejdsskadestyrelsen - ikke kan regne med faktorer, der differentierer udelukkende på baggrund af køn, siger Henrik Skovgaard-Petersen, der forsker i EU-ret.
Indrømmer at have lukket øjnene
Arbejdsskadestyrelsen erkender, at den hidtil har set stort på EU-dommen.
I december skrev styrelsen følgende på sin egen hjemmeside:
"Den nye bekendtgørelse (...) inddrager ikke konsekvenserne af EU-domstolens dom. Der vil senere i 2015 blive taget stilling til, hvordan EU-dommen indarbejdes i den danske arbejdsskadelovgivning."
Hvert år har cirka 3.000 personer fået beregnet deres erstatning efter den metode, som ifølge EU er forkert.
Professor: Hankøn har krav på mere
Det er en finsk mand, der var ude for en arbejdsulykke tilbage i 1991, som har rejst sagen ved EU-domstolen.
Juraprofessor Kirsten Ketcher vurderer, at danske mænd, der har fået udbetalt erstatninger siden september, har krav på en ekstra udbetaling.
- Dommen siger ikke noget om en overgangsperiode. Det nytter ikke noget, at Danmark bare lader som ingenting. Mændene har krav på at få efterbetalt forskellen i hvert fald fra september og frem, siger hun.
Til gengæld bør det ikke gå ud over kvinderne, at regnestykket bag erstatningerne fremover skal være kønsneutralt, lyder hendes vurdering.
- Kvinderne har modtaget erstatningerne i god tro, og derfor kan de ikke tvinges til at betale dem tilbage, siger Kirsten Ketcher.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er den øverst ansvarlige for Arbejdsskadestyrelsen. Han oplyser, at regeringen vil rette ind efter EU-dommen fra marts og frem.
- Denne EU-dom har betydning for den måde, man fremover beregner erstatninger i Arbejdsskadestyrelsen. Styrelsen har derfor naturligvis nu ændret de relevante regler, så erstatningen bliver udregnet korrekt, skriver ministeren i et skriftligt svar til Avisen.dk.
Det er endnu uvist, hvad der vil ske i de sager, hvor mænd har fået for lidt i erstatning.
Hvis du har tabt over halvdelen af din erhvervsevne efter en arbejdsulykke, kan du anmode om at få din erstatning udbetalt som et engangsbeløb.
Men i Danmark regnes erstatningens størrelse ud på en måde, der gør, at kvinder får mere end mænd i erstatning.
Hvis en mand har et erhvervsevnetab på 65 procent og får udbetalt de 50 procent på én gang, får han udbetalt 914.858 kroner.
Hvis en jævnaldrende kvinde har et erhvervsevnetab på 65 procent og får udbetalt de 50 procent på én gang, får hun udbetalt 934.935 kroner.
Det er en forskel på over 20.000 kroner.
Kilde: Arbejdsskadestyrelsens beregner