Hvis en mand slår sig halvt fordærvet på jobbet, får han en mindre erstatning end en jævnalderende kvinde i samme situation.
Det bør beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) omgående lave om på.
Sådan lyder kravet fra Liberal Alliance, efter at det er kommet frem, at en EU-dom fra september sidste år har slået fast, at det er ulovlig forskelsbehandling.
LÆS OGSÅ: Kvinder får større erstatning end mænd efter arbejdsskader
- Det er umiddelbart kritisabelt, at der går så lang tid, uden at Arbejdsskadestyrelsen retter ind efter dommen, siger Joachim B. Olsen, der er partiets beskæftigelsesordfører.
Ministeren har tilsyneladende lyttet.
Regeringen vil i hvert fald rette ind efter EU-dommen fra marts og fremefter, oplyser Beskæftigelsesministeriet torsdag.
Den ulovlige forskelsbehandling er foregået i sager, hvor der er tale om tab af erhvervsevne på over 50 procent.
Udmålingen af erstatning er højere for kvinder, fordi de i snit lever længere og derfor forventes at blive længere på arbejdsmarkedet.
Konsekvensen af forskelsbehandlingen kan være mange tusinde kroner. Hvis en mand og en kvinde lider det samme tab af erhvervsevne, kan forskellen på være over 20.000 kroner.
Derfor mener Joachim B. Olsen, at mænd, der har fået erstatning efter EU-dommen i september, har krav på en ny beregning og en pose penge.
- Jeg forventer, at ministeren vil få det bragt i orden. Hvis man har fået mindre i erstatning, end man har krav på, så skal man have de penge i hånden, siger han.
"Alle skal have det samme"
Et forslag, der bakkes op af Enhedslisten.
- Vi har jo ligestilling i det her land. Alle skal have det samme uanset køn. Man kan ikke gøre forskel på mænd og kvinder, siger Jørgen Arbo-Bæhr, der er partiets ordfører på arbejdsmiljøområdet.
Han er dog bekymret for, at det ikke bliver så let for mændene at få de penge, som de ifølge EU-dommen har til gode.
- Jeg er bange for, at det ikke kan lade sig gøre med tilbagevirkende kraft, men det skal vi selvfølgelig have fundet ud af, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
DF: Kvinder må godt få mere
Dansk Folkeparti dog godt forstå, at Arbejdsskadestyrelsens hidtil har gjort forskel på mænd og kvinder.
- Det lyder jo umiddelbart rimeligt, at kvinder får mere end mænd, fordi de har en lavere dødelighed før pensionsalderen, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.
Trods det er han dog enig i, at de forskelsbehandlede mænd skal have en pose penge, hvis Danmark vælger at følge EU-dommen.
- Hvis det sker, er det helt i orden, at mændene får udbetalt forskellen på de mandlige og kvindelige erstatninger, siger Bent Bøgsted.
Advokat: Politikerne er for forsigtige
Ifølge advokat Michael Christensen er politikerne for forsigtige.
- Jeg mener, at de bør gå længere tilbage end september sidste år, og så bør Arbejdsskadestyrelsen tage sagerne op af egen drift. Styrelsen kan ikke forvente, at borgerne har styr på, hvilke domme der falder ved EU-domstolen, siger han.
Michael Christensen er specialist i arbejdsskadesager. Han synes, at det er dybt urimeligt, hvis de forskelsbehandlede mænd nu skal bruge ekstra ressourcer på advokathjælp.
- Hvem skal dække mændenes udgifter til advokater? Det spørgsmål bør politikerne stille sig selv, siger han.
Hvis du har tabt over halvdelen af din erhvervsevne efter en arbejdsulykke, kan du anmode om at få din erstatning udbetalt som et engangsbeløb.
Men i Danmark regnes erstatningens størrelse ud på en måde, der gør, at kvinder får mere end mænd i erstatning.
Hvis en mand har et erhvervsevnetab på 65 procent og får udbetalt de 50 procent på én gang, får han udbetalt 914.858 kroner.
Hvis en jævnaldrende kvinde har et erhvervsevnetab på 65 procent og får udbetalt de 50 procent på én gang, får hun udbetalt 934.935 kroner.
Det er en forskel på over 20.000 kroner.
Kilde: Arbejdsskadestyrelsens beregner