Administration 

Ny rødstrømpebevægelse vil ruske op i Løkke og Helle

En ny rødstrømpebevægelse vil under den kommende valgkamp presse partiledere til at tage stilling til lønforskelle og ulighed både på arbejdsmarkedet og samfundet generelt.. (Foto: Scanpix)

Feministisk bevægelse vil på barrikaderne under folketingsvalg og tvinge politikerne til at tale mere ligestilling. Liberal Alliances Merete Riisager hilser initiativet velkomment men ryster på hovedet over den navlepillende martyragtige udgave af feminisme, som de er inspireret af.

En række danske kvinder gør nu oprør mod, at de fleste politikere på Christiansborg dropper ethvert tilløb til at fremme ligestilling herhjemme. Næste mandag stifter de vrede kvinder en ny feministisk politisk bevægelse i Danmark efter deres svenske forbillede, Feministisk Initiativ.

Den nye bevægelse offentliggøres op til Kvindernes Internationale Kampdag, 8. marts. Initiativtagerne til den nye kvindekamp er arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet, Lise Lotte Hansen, samt tidligere ligestillingskonsulent i 3F og medlem af Kvinderådets bestyrelse, Annelise Rasmussen.

- Vi er frustrerede over, at der ikke er sket noget på ligestillingsområdet i den her regerings levetid. Da vi læste regeringsgrundlaget, havde vi store forventninger, men de er ikke blevet indfriet. Vi har brug for at få feminismen højere på dagsordenen, og det skal den nye bevægelse bidrage til, siger Annelise Rasmussen til Avisen.dk.

De to initiativtagere er inspireret af Feministisk Initiativ i Sverige men understreger, at de ikke har planer om at stifte et nyt dansk parti. Annelise Rasmussen forklarer, at det skal være en aktivistisk græsrodsbevægelse, der blandt andet under den kommende valgkamp vil presse partiledere og politikere fra alle partier til at tage stilling til lønforskelle og ulighed både på arbejdsmarkedet og samfundet generelt.

- Vi vil ikke være en partipolitisk bevægelse men forestiller os, at vi kan råbe politikerne op og tvinge dem til at forholde sig til vigtige spørgsmål om ulighed og ligestilling, fastslår Annelise Rasmussen. Hun føjer til, at bevægelsen nok hører mere til på venstrefløjen end højrefløjen.

Kun detaljer mangler for fuld ligestilling

Formanden for Folketingets Ligestillingsudvalg, Merete Riisager fra Liberal Alliance, hilser det nye initiativ velkommen og er overbevist om, at det kan give gode debatter om feminisme.

- Jeg er uenig med Feministisk Initiativ i Sverige på stort set alle de områder, jeg kan komme i tanke om. Så der er meget at tale om, fastslår hun.

Liberal Alliances ligestillingsordfører henviser til, at de svenske feminister betragter Sverige som et land, hvor der er nogle grundlæggende undertrykkende magtstrukturer. Intet kan ifølge Merete Riisager være mere forkert.

- Det er en helt afsporet analyse. De skandinaviske lande oplever en høj grad af ligestilling. Det er virkelig detaljer, hvor kvinder og mænd ikke har opnået ligestilling i dag, siger Merete Riisager.

Helt til grin at kalde sig feminist

Det første møde i den nye bevægelse holdes mandag 16. marts i København. Initiativtagerne reklamerer for den nye feministbevægelse på facebook. Her har blandt andet næstformanden i HK-Privat, Marianne Vind, meldt sin deltagelse.

- Jeg kan kun støtte op om ethvert initiativ, der vil arbejde for mere ligestilling. Den gængse opfattelse er jo, at vi har ligestilling i Danmark, og alt hvad der kan ruske op i den fejlopfattelse er godt, siger Marianne Vind.

Ifølge Marianne Vind oplever mange af kvinderne uligeløn på arbejdsmarkedet, at de ikke bliver forfremmet til ledere, og at der er problemer med fædres barselsorlov.

- Når så mange kvindelige medlemmer oplever, at der er stor ulighed i deres arbejdsliv, har det stor betydning for dem, hvis en ny bevægelse sætter fokus på urimelighederne, siger hun.

Marianne Vind glæder sig over, at den nye bevægelse vil stå ved, at den er feministisk. Hun har længe undret sig over, at feminisme er blevet et skældsord herhjemme, mens det i mange andre lande er et positivt og visionært ord.

- Man er jo helt til grin i Danmark, hvis man siger, at man er feminist. Det er ilde set, og man bliver set ned på, hvis man bekender sig til feminisme. Det er beklageligt, fordi vi jo beviseligt har mange problemer med ligestilling, fastslår Marianne Vind.

Forvrænget elitær feminisme

Helt omvendt har Formanden for Folketingets Ligestillingsudvalg det. Merete Riisager kalder aldrig sig selv feminist, fordi højtuddannede elitære kvinder ifølge hende forvrænger udtrykket.

- Folk fra Feministisk Initiativ har kapret udtrykket og fået det forvrænget til at være noget navlepillende martyragtigt noget, som ikke har spor med den oprindelige kvindekamp at gøre, siger hun.

Merete Riisager understreger, at hun har stor respekt for de kvinder, der har skabt den ligestilling, som vi nyder godt af i dag.

- Men jeg kan ikke tilslutte mig den forvrængede elitære feminisme, der mere handler om, at kvinder iscenesætter sig selv som ofre, selvom de ikke er det. Rundt om på kloden, findes der virkelig kvinder, som er ofre, men ikke herhjemme, siger hun.

Blandt andet henviser hun til, at en pige voldtages hver 22. minut i den indiske storby New Delhi. Ligesom 39 millioner piger mellem 11 og 15 år forbydes at gå i skole rundt om i verden.

Uklædeligt at opfinde problemer

- Nogle feminister opfinder problemer, som ikke er der, og det synes jeg er uklædeligt, når der faktisk er problemer i verden, som man skulle bruger kræfter på i stedet for. Det er uklædeligt overfor de rigtige ofre, hvis velstillede og ligestillede svenske og danske kvinder italesætter sig selv som ofre. Det er en hån overfor dem, der faktisk er ofre. Jeg kalder ikke mig selv feminist, fordi jeg ikke vil indskrives i den offerrolle, siger Merete Riisager.

Stifterne af den nye feminist-bevægelse betoner, at feminisme i deres perspektiv ikke kun handler om mere ligestilling til kvinder. Det er en kamp, som også handler om feministiske perspektiver på anti-racisme, klimapolitik og økonomisk politik, står der i invitationen til det første møde.

- Vi håber, at både mænd og kvinder vil dukke op til vores første møde. Vores feminisme er for alle, der vil skabe et mere retfærdigt samfund og styrke solidariteten, siger Annelise Rasmussen.

Ingen grobund for bevægelsen

Samfundsforsker på Aalborg Universitet, Johannes Andersen, tvivler stærkt på, at der er grobund for en feministisk og social bevægelse i Danmark.

- Rigtig mange kvinder har i større eller mindre grad en feministisk tankegang og har måske også indført en vis form for ligestilling både i hjemmet og på arbejdspladsen. Noget er sket allerede, og det kommer der ikke en social bevægelse ud af, noterer han.

Måske kan bevægelsen genoplive en hensygnende ligestillingsdebat, men det bliver ifølge Johannes Andersen nok også det eneste, den kan bidrage med.

- For at det kan blive en bevægelse kræver det for første, at mange føler et stort behov og for det andet, at der er en modstand. Og der er ikke hverken et stort behov eller megen modstand, understreger Johannes Andersen.

billede af Kira Eggers
Kendte

Kira Eggers:

- Jeg er så træt af at

høre om samfundssind

portræt af matilde kimer
Kendte

Besked til Matilde Kimer:

"Putin-kælling"

billede af en politibil
Krimi

Bil beslaglagt: 22-årig knaldet for niende gang

folk på café
Corona

Dagens afstemning:
Er bordbestilling
et rimeligt krav?

person sidder ved computer med stetoskop liggende ved siden af
Krimi

Ældre lægepar afsløret

i stor svindelsag 

kvinde får foretaget en covid-19-test
Corona

Andel af nye coronatilfælde er det højeste i to uger

brandfolk i aktion ved brand på hede
Krimi

Kaffetørstige vandrere

startede hedebrand

scene fra tv-serien Matador
Film og TV

Matador-klenodier

på auktion 

restaurant set udefra
Nyheder

Her er de nye regler

for barer og restauranter 

person holder lottokupon i hånden
Helt vildt

Dansker vinder

30 millioner i lotto

den ny lillebæltsbro set nedefra
Krimi

Beruset spøgelsesbilist

kørte over lillebæltsbro

blomsterbede med krydderurter
Livsstil

Snart skal du give

den gas i haven

folk står på gaden med skilte
Nyheder

Drabsmands familie

undskylder for massakre

Ree
Kendte

Hylende morsomt: Du er fuld af løgn

Drasbæk
Kendte

Dansk krimi-skuespiller: Ramt af corona

begravelse
Kongelige

Stort galleri: Alle billederne fra begravelsen

striptease
Helt vildt

Bizart: Kvinde strippede ved begravelse

brand
Krimi

50 brandfolk kæmper for at slukke hede-brand

Dronning
Kongelige

Dronning Elizabeth: Derfor sidder hun alene

hveder
Mad og drikke

Derfor spiser vi hveder 

Nyheder

Familien følger prins Philip på den sidste rejse

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

restauranter
Nyheder

Restauranter bestormet før genåbning

En tallerken med banan skåret i skiver
Mad og drikke

Så vigtige er bananer for dig

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

Capitol Hill stormes af folk
Nyheder

Facebook:

Usikker på at lukke Trump ind igen

Et bundt asaprges og en hånd, som holder et bundt rabarber
Mad og drikke

Vi er vilde med sæson-mad

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Dronning Margrethe vinker med gravhund ved sin side
Kongelige

Dronningens fødselsdag:

Overraskelser på stribe

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

billede fra pressemøde
Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt

En tjener serverer kaffe til to kvinder
Corona

Dagens afstemning:

Er det skørt med coronapas

ved udendørsservering

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En barfodet mand går på en træstamme
Sundhed

Usundt at gå med sko

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde