Kvinde dræbte bekendt på grund af PMS

Hør Morten Wagners fortælling om en helt speciel mordsag i Avisen.dk-podcasten "Wagners verden". (Foto: Ritzau Scanpix)

I en sag i 1980’erne sammenkoblede topadvokaten Morten L. Wagner et mord og det såkaldte præmenstruelle syndrom. Det fortæller forsvarsadvokaten i ny podcast.

- Det var noget af en sag.

Sådan siger den tidligere mangeårige topforsvarsadvokat Morten L. Wagner i Avisen.dk-podcasten “Wagners Verden” om den sag om en kvinde med præmenstruelt syndrom, også kaldet PMS, han var forsvarer for tilbage i midten af 1980’erne.  

Her var kvindens mandlige bekendte blevet fundet dræbt i hendes lejlighed. Hun var under mistanke, men hun kunne ikke selv huske noget om dødsfaldet. 

Morten L. Wagner havde i samme periode en ven, der var overlæge og havde forsket indgående i det præmenstruelle syndrom, og han havde her kortlagt, hvordan nogle få kvinder med syndromet reagerede atypisk i den præmenstruelle fase. 

Forsvarsadvokatens viden om forskningen og tilstanden skulle vise sig at blive afgørende.  

Kvinden ønskede Morten L. Wagner som sin forsvarer, og da forsvarsadvokaten besøgte hende i arresten, bemærkede han noget.  

- Jeg konstaterede, at hun drak afsindige mængder vand. Og jeg kunne huske, min overlægeven  havde fortalt mig, at mange af kvinderne havde det symptom, at de drak afsindige mængder vand i perioden op til menstruationen, siger Morten L. Wagner til Henrik Qvortrup i  “Wagners verden”. 

Havde slået lyden ihjel 

Forsvarsadvokaten bemærkede også, at kvinden have opsvulmede fingre, og med sin viden fra overlægen i baghovedet dristede han sig til at stille spørgsmålet: Skulle hun til at have sin menstruation? 

”Jeg tænkte, det kunne være, der var en sammenhæng. Måske var hun vitterligt en af de kvinder, som overlægen havde forsket i,” siger Morten L. Wagner.  

Kvinden blev overrasket. For det skulle hun. Og hun oplevede ofte gener og adfærdsændringer i tiden op til menstruationen. Eksempelvis blev hun altid ekstremt lydfølsom. Så følsom, at hun ikke kunne holde det ud.  

Hendes bekendte havde netop været meget støjende på aftenen, hvor han mistede livet.  

Han havde bedt om noget at falde i søvn på, og kvinden havde givet ham en kop kakao med et miks af piller. Da han faldt i søvn snorkede og bøvsede han så meget, at hun ikke kunne holde ud at høre på det. Derfor lagde hun en pude over hans hoved for at undgå at høre på ham. 

- Mit job som forsvarsadvokat var at gøre det uforklarlige forklarligt. Og min antagelse var så, at det var ikke ham, hun havde slået ihjel. Det var lyden,” siger Morten L. Wagner.  

Det procederede Morten L. Wagner for i retten, hvor kvinden risikerede en straf på op til 12 års fængsel. Hvordan det gik, kan du høre meget mere om i podcasten “Wagners verden”.

Hør podcasten "Wagners verden" på en følgende platforme: 

Apple
Pocket Casts