Af Simon Andersen
sian@avisen.dkNye oplysninger trækker nu tæppet væk under endnu en af de centrale påstande i DR-dokumentaren ‘Den Hemmelige Krig’.
Chris Hogan, tidligere amerikansk forhørsleder i Kandahar-lejren i Afghanistan, siger nu til Nyhedsavisen, at der »aldrig – og jeg mener aldrig – foregik tortur eller overgreb.« Han var i lejren fra december 2001 til maj 2002.
»Det skete ikke i Kandahar, jeg har aldrig hørt om det, aldrig set det, og der er, så vidt jeg ved, aldrig rejst en troværdig påstand om, at det skulle være sket. Jeg har tiltro til, at mine kolleger i hæren heller ikke begik overgreb under afhøringer. Nej,« siger Chris Hogan.
Hogan fortæller, at han, og de øvrige forhørsledere var »besatte« af at overholde Geneve-konventionen
»Den var banket ind i hovedet på os – og faktisk var forhørslederne så venlige, netop fordi reglerne blev fulgt,« siger Hogan.
Danmarks Radio forsøger i filmen at føre bevis for, at fanger blev udsat for vold og overgreb i lejren, og at danske soldater afleverede fanger til mishandling.
Tre tidligere forhørsledere medvirker i filmen – den ene fortæller om vold og overgreb mod fanger, men det skete, et halvt år efter danskerne var taget hjem og på en anden base i Afghanistan. De to andre medvirkende, Chris Hogan og Edward Herman, der gjorde tjeneste i Kandahar med de danske soldater, siger begge, at de aldrig har set eller hørt om vold eller overgreb. Men det er skåret ud af filmen.
»Jeg fortalte, at der efter min bedste vidende ikke foregik overgreb, og at Genève-konventionen ikke blev overtrådt, for det er sandheden, men om det kom med i filmen, det ved jeg ikke,« siger han.
Hogan medgiver dog, at forhørsfolkene, i desperation over manglende resultater, udviklede teknikker »på kant« med konventionerne. Afhøringer varede i op til 30 timer og nogle fanger blev truet med, at de risikerede henrettelse. Hogan sagde sidste år til amerikansk radio, at Amnesty International har rapporteret om overgreb: »Men det skete ikke. Fanger siger ikke altid sandheden.«
Hogan medgiver – og er ulykkelig over og har taget afstand fra – at der senere skete mishandling i Afghanistan og i Irak. Soldater fandt i 2002 en afhøringsmanual i en al-Qaeda-lejr, hvor fanger blev direkte opfordret til at vise Røde Kors sår og ar, da det ville kunne få forhørsfolk fyret.